Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските превозвачи с крути контрамерки, ако гърците блокират границата ни

Гръцките фермери започват протести днес, но те ще бъдат символични.

Те настояват да бъдат намалени данъците и осигуровките им, искат също обезщетения за щетите от снега и по-високи субсидии. Мащабни блокади днес не се очакват. 

Малък брой трактори засега се насочват към важни пътни възли. От районите в централна Гърция съобщиха за пълна стачна готовност, но от края на седмицата.  Дават още няколко дни на правителството за преговори по исканията им.  

Според Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи  засега явно са се отказали от блокадата на границата ни. Превозвачите ни обаче са готови с контрамерки, ако в последния момент гърците променят решението си и го сторят.  Тогава няма да се допуска  гръцка земеделска продукция и риба на територията на България - било като внос, било като транзит. Българските превозвачи са сезирали и гръцката прокуратура за ежегодните блокади на границата. До този момент те не са получили компенсация за претърпените загуби от миналогодишната блокада, тъй като се оказва, че зад протестните действия не стоят организатори. На практика ние няма към кого да насочим исковете, обясни пред Радио Пловдив Йордан Арабаджиев.

"Не вярвам гръцките фермери да отидат и на македонската граница, защото целят да провокират Европейската комисия, защото много от исканията им са насочени не към самото правителство, а към ЕК" -  прогнозира бившият земеделски министър Мирослав Найденов, който сега е председател на Съюза за стопанска инициатива. Той допълни, че блокирайки единствената сухоземна граница със страна-членка по всяка вероятност фермерите го правят с цел да бъдат чути в Брюксел. България би могла да има и по-остра реакция, смята Мирослав Найденов и  Външното ни министерството трябва да бъде по-активно, а не да чака да ни застигнат събитията.

Част от гръцкото общество е против действията на фермерите. Самите те не са единодушни в нагласата им за протести. Това  заяви пред БНР проф. Георгиос Плиос, преподавател в Атинския университет, според когото настоящият протест ще има по-ограничен мащаб от предишните. 

 По думите му, кредиторите гледат на Гърция като на страна, която трябва да постигне някои резултати и не се интересуват от вътрешните и  проблеми. 

Безизходицата на тази политика не води до решения, обобщава проф. Георгиос Плиос.  Според него, много от исканията на фермерите не могат да бъдат удовлетворени, тъй като  подобни като техните имат и други категории гръцки работници. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожар затвори пътя Хисаря-Карлово през Михилци, гори и до Баня

Пътят от Хисаря към Карлово през с. Михилци е временно затворен в двете посоки, заради появило се огнище на пожар. Започнало е гасене на огъня.  Полицейски екипи пренасочват движението. Междувременно, преди минути е получено съобщение за нов горски пожар в гориста местност "Момини гърди" до град Баня, Карловско. Към мястото веднага са насочени..

публикувано на 13.07.24 в 19:14

Акция "Чистота" със зелени патрули в Пазарджик

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик от понеделник. Към тях ще бъде привлечена и гражданска квота по райони, която ще следи кои от съседите замърсяват и повреждат общинска собственост. Назначените към общината зелени инспектори ще извършват ежедневни обходи и ще  следят за състоянието на контейнерите и на кошчетата за отпадъци. Те ще..

публикувано на 13.07.24 в 19:05

Пожарът в Средна гора е обхванал близо 2000 дка

Все още не е локализиран големият пожар в Средна гора край хисарското село Михилци. Борбата с огнената стихия продължава повече от 24 часа с участието на пожарникари от Пловдив, Хисаря, Карлово, Копривщица, Габрово и София, военнослужещи, горски служители и над 80 доброволци.  Огънят е низов и на места върхов като е засегнал широколистни и..

обновено на 13.07.24 в 18:34

12 доброволци от "Пловдив 112" помагат при гасенето на пожара край Хисаря

Все още не е установена площта, която обхваща големият пожар край село Михилци в община Хисаря.  Пожарът не е локализиран. Работи се по всички фронтове, основно от страна на селата Иван Вазово, Песнопой и Михилци.  Огънят е низов, но на малки участъци е преминал и във върхов и е обхнавал смесена широколистна гора. Пожарът се придвижва в посока..

обновено на 13.07.24 в 18:34

Хисаря и Калояново набират доброволци за гасене на пожарите и утре

Община Хисаря набира доброволци, които да се включат и утре в гасенето на пожара в района на селата Михилци и Иван Вазово.  Областният управител на Пловдив Христина Янчева благодари на десетките граждани, които заедно с огнеборците, работниците от горското стопанство и военните, помогнаха днес за ограничаването на пожара и така предотвратиха опасността..

публикувано на 13.07.24 в 18:34