Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът трябва да умее да пази самообладание

 България официално – с нов президент. Румен Радев встъпи в длъжност вчера.

На 19 януари новия държавен глава се закле в Народното събрание, а с така наречената програмна реч успя да предизвика остра реакция от страна на част от депутатите. Как се изгражда имидж на президент, за допустимите и недопустимите гафове в първите стъпки на Румен Радев разговаряме с професор Любомир Стойков, PR консултант, експерт по корпоративна култура и бизнес комуникация, културолог, естетик, преподавател в Софийския университет, УНСС, Националната художествена академия и ПУ "Паисий Хилендарски".

 Аз смятам, че по време на церемонията вчера видяхме истинския Румен Радев. Или по-скоро Румен Радев, който си е максимално автентичен. Що се отнася до неговата реч по време на полагането на клетвата в Народното събрание - там безспорно всички бяха наясно, че нещо се е случило. Бих могъл да допусна няколко неща. Бих могъл да допусна това, че той е подведен, че трябва да произнесе толкова дълга реч. Второ -  тази реч, поне за мен, не беше репетирана. Разбира се, тук да не подценяваме и атмосферата в Народното събрание. Що се отнася до вчерашната му реч - тук той демонстрира това, което той си го носи и умее, а именно - да говори естествено, да говори емоционално, завладяващо и заедно с това много премислено, обясни професор Любомир Стойков.

Професор Стойков определи като гаф репликата на Радев към народните представители "остава ви още една седмица".Някой може да каже „да, но те го предизвикаха” – това е  факт, „да, ама те го обидиха” – това е факт, но той трябва в такива случаи да запазва самообладание. Не трябва да се допуска елементарната човешка реакция веднага да реагираш остро и негативно. Той просто трябваше да си довърши речта. А останалото щеше да бъде за сметка на провокаторите или на недоволните депутати – това е парламентът, там всеки има правото да каже и да покаже какво и как, коментира още професор Стойков.

Имиджът на президента трябва да бъде реалистичен и в синхрон с имиджа на държавата.

За да се изгради успешен президентски имидж и адекватен образ, е необходима безупречна комуникация, допълни още професор Стойков.

По отношение на първата дама

Важно е в публичното пространство да се проектира и образ на първата дама. Защото в крайна сметка - хората не очакват техния държавен глава да бъде един робот, една машина, която да си върши задълженията. Те искат да видят в негово лице и нормалния човек, нормалната личност, съпруг, баща, член на едно здраво семейство, а това се демонстрира чрез присъствието и единението между съпругата на президента и самия президент. Второ, много важна възможност и шанс, е  тя да подпомага президента в неговата дейност, обясни професор Любомир Стойков и заключи "Няма нищо лошо и в това първата дама да бъде еталон за перфектна визуална култура, да бъде пример за подражание".

Той е категоричен, че има еволюция по отношение на визията на първата дама Десислава Радева - от публичното й появяване в нощта на изборите до това, което видяхме в четвъртък и по време на церемонията по встъпване в длъжност на новия президент.

Цялото интервю с професор Любомир Стойков можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Президентът е объркан за връчването на третия мандат

"След толкова много поредни избори може да се спори, дали има преформатиране на политическата система. Основните полюси остават същите и динамиката на системата се определя около отношенията на тези полюси в рамките на политическата ситуация.  От друга страна, си спомнете как изглеждаше пейзажът след протестите от 2020 г., когато имаше поява на нови..

публикувано на 22.07.24 в 10:50

Тежко е да гледаш как изчезват хиляди декари гори

Доброволното формирование в община Хисаря набира нови доброволци. Това обяви в социалната мрежа ръководителят на формированието Владимир Топалов. Търсят се петима души, които да попълнят състава на доброволческата структура, която по документи трябва да наброява 20 души, но на практика ентусиастите в нея са само 13.  Доброволците могат да..

обновено на 22.07.24 в 10:42
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05