Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Eдна българска фирма с клиенти в 56 страни на седемте континента

БНР Новини

"Интернешънъл Пауър Съплай" (Ай Пи Ес) е компания с близо 30-годишен опит в разработването и производството на токозахранващи системи за приложение в телекомуникациите, енергетиката и отбраната, както и за автономно производство и съхранение на електроенергия в райони без електропреносна мрежа. Сред акционерите са Европейският инвестиционен фонд (EIF), американци и гърци. При последното увеличение на капитала глобален играч в инженеринга и изграждането на електроцентрали придоби дялове при пазарна оценка на Ай Пи Ес от 100 милиона евро. Александър Рангелов, управител на Ай Пи Ес допълва:

СнимкаНаш топ продукт е системата за автономно електрозахранване EXERON. Технологията спечели най-високото световно отличие за иновации в Германия през 2014 г. EXERON комбинира различни енергоизточници като фотоволтаични модули, вятърни турбини, горивни клетки, дизел генератори и мрежа, ако е налична. Системата управлява добитата енергия, захранва различни по вид консуматори, а неконсумираната съхранява в батерии за по-нататъшно използване. Част от проектите ни са предизвикателство, тъй като изискват специфичен ноу-хау, високо ниво на креативност и безупречна работоспособност и издръжливост на техниката. Става дума за локации, където има много пясък, запрашеност, екстремни температура и влажност. Да осигуриш автономно и непрекъсваемо електрозахранване в тези условия е инженерно и технологично приключение. Но EXERON се справя безупречно в най-тежките възможни условия. Типични нейни приложения са катодна защита за петролопроводи, захранване на кули на телеком оператори и селища в отдалечени и труднодостъпни локации, военни лагери, захранване на болници и училища, ползващи ненадеждни дизелови генератори, чиито експлоатационни разходи са много високи.

Компанията има системи в експлоатация в 56 страни на седемте континента. Любопитен факт е, че първата EXERON система е доставена за научноизследователска база на Антарктида. Предимно обаче българската фирма работи в Африка, Близкия Изток и Азия, тъй като там е най-многобройното население без достъп до електричество. В световен мащаб това са 1.6 милиарда души.

Снимка

Първата фабрика на Ай Пи Ес у нас ще бъде разположена край Кърджали. Има планове за проект, чрез който в местния техникум ще се срещнат образование и бизнес. Там ще бъде създадена специализирана програма за обучение с модерен учебен план и участието на специалисти от компанията. Ай Пи Ес също така ще предоставя техническа помощ и практика в модерно обзаведени лаборатории. Целта е от училището да излизат подготвени кадри, които да се влеят във високотехнологичното производство на фирмата.

СнимкаБъдещето Александър Рангелов вижда така:

В средносрочен план имаме намерение да се утвърдим като глобален играч в нашата ниша в Африка, Азия, Австралия и Южна Америка. Подготвяме и следващата порция от иновативни разработки за пазара. Това са т.нар. "умни мрежи за електрозахранване", споделяне на съхранена енергия и мощност. По отношение на компанията, следващата ни голяма цел е излизане на борсата. Имаме намерението да сме първата българска компания на борсата в Ню Йорк. Вярваме, че автономните ВЕИ системи със съхранение на енергия и умните мрежи са бъдещето, и имайки една от най-добрите технологии на пазара, това ще ни позволи да преследваме милиардна капитализация при борсовата ни поява.

Относно енергийната независимост, Александър Рангелов смята, че:

Зависимостта от централизирани източници на енергия, било то по техническа, политическа или каквато и да било друга причина, ще се превръща във все по-рисков фактор за икономиката, бизнеса, домакинствата и гражданите. Енергийната независимост е от изключително значение. Системите за производство трябва да са децентрализирани, за да се намали рискът, както и такива, които максимално използват ВЕИ и съхранение на енергия. Първо, защото това е неизчерпаем природен ресурс и второ, защото ще се намали замърсяването на околната среда. В крайна сметка трябва да пазим чиста нашата къщичка – планетата Земя, защото, въпреки че Илън Мъск вече работи по идеята си за колонизиране на Марс, то Земята ни е само една, а нейна алтернатива скоро не се очертава да има.

Снимките са предоставени от Александър Рангелов.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!