Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп иска да промени системата в САЩ

Снимка: Стаматина Никова

 Президентът Тръмп се опитва не да прави промени вътре в системата, което правят всички досегашни президенти, а да промени самата система. С други думи срещу него ще се води либерален джихат от представителите на досегашната система, заяви в интервю за Радио Пловдив международният анализатор Валентин Вацев.

По думите му и  за голяма изненада Тръмп  не е сам в намеренията си за промяна. Той се опитва да върне Америка от финансовия капитализъм към индустриалния капитализъм. Той бленува и мечтае, и се кълне, че ще се бори за индустриализация на Америка и връщането на нейния блясък и величие, допълни анализаторът. 

Според него обаче, новият американски президент едва ли ще успее в това намерение, защото зад себе си има могъщите сили на американската властна структура и сериозна обществена подкрепа, но срещу себе си има  един могъщ противник - глобалния световен капитал.  

Тръмп ще трябва да воюва и е готов да воюва. Финансовият капитал на САЩ се опитва да заплати протестите срещу този, който заплашва финансовия капитал, допълни Вацев. Той прогнозира, че протестите, войната срещу Тръмп тепърва ще ескалират.

САЩ са в не случвала се досега  историческа ситуация. Страната на победилия индустриален капитализъм е САЩ. Това е витрината  на идеята за индустриалния капитализъм и затова тази държава бе бляскава и могъща преди 30 години. Днес Америка е наистина  загнила от единия край,проблемите не се крият. Това е властта на финансовия капитал. На американска територия ще се срещнат в сблъсък националния патриотичен индустриален идеал на Америка и глобалния финансов капитализъм с цялото богатство на своите финанси, но и идеи. А глобалният финансов капитал работи  все по-ефективно с лявата култура на човечеството, подчерта международният анализатор.

Той коментира, че разделението може да се преодолее  чрез нова реорганизация,  чрез нова архитектура на системата на глобалната сигурност. Според него светът ще бъде изправен пред  избор от  глобална война или  нова Ялта -Ялта 2. Ново разделение на  центровете на влияние и тежест в постамериканския свят, в който навлязохме с избора на Тръмп.

Хоризонтът на тези процеси е най-малко 5-6 години. И това, когато започне да се реализира, съвсем не е сигурно, че Тръмп ще е президент или, че  ще е жив. За по-малки неща Жаклин Кенеди стана вдовица. Финансовият капитал е много могъщ в САЩ и съпротивата срещу него среща особено немилостиви отговори. Тръмп е в истинска опасност. Не само политическа, но и физическа. Той знае това. За тези неща в Америка се говори съвсем открито, Тръмп е символ на глобални тенденции. А тези тенденции са на път да влезнат в остър конфликт и след него вероятно ще се установи системата на  новата глобална архитектура на сигурност. Големият въпрос е може ли това да стане без война и аз искрено се надявам, че може, допълни Валентин Вацев.

Защо протестират милиони хора от една от най-демократичните страни срещу демократично избрания си президент? На този въпрос  анализаторът отговори , че протести винаги е имало , у нас те са резултата на българско политическо лакейство. 

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Археологическото проучване под Бетонния мост приключва в срок

Приключват археологическите разкопки под Бетонния мост. Следващата седмица предстои междуведомствена комисия да посети обекта и да реши неговата съдба. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Петър Зидаров, който ръководи археологическия екип. „Това, което е най-впечатляващо със своите мащаби, е голямата масивна..

публикувано на 23.08.24 в 10:35
Иво Инджов

Политическата криза скоро няма да бъде преодоляна

Понеделник е денят "Х", в който трябва да стане ясно дали ще има нов служебен кабинет отново начело с Димитър Главчев, а също и дали предсрочният парламентарен вот ще бъде на 27 октомври, или ще се отложи още във времето. Вчера президентът Румен Радев даде срок до понеделник Главчев да представи състав на ново служебно правителство. Ще се..

публикувано на 23.08.24 в 09:47

Законът, засягащ ЛГБТ-теми, е репресивен и ще бъде отменен

"От гледна точка на който и да е човек с нормална интелигентност и психично здраве, този закон е меко казано  глупав. В него има куп противоречия и определя една чисто дискриминационна практика, която веднага заинтересува Европейската комисия, защото засяга правата по отношение на пол". Това заяви психологът Иван Игов. Като аргумент, той подчерта..

публикувано на 22.08.24 в 11:06

Дивите животни помагат в борбата с климатичните промени

Дивите животни и особено големите бозайници са от ключово значение за преодоляване щетите от климатичните промени. Те играят и важна роля срещу концентрацията на парникови газове в атмосферата. Това обясни еколога и автор на Климатека Павел Василев. Добави, че докато едрите бозайници влияят на естествените местообитания и влизат в ролята на..

публикувано на 22.08.24 в 10:43
Милен Любенов

Загърбване на политическото его ще ни извади от кризата

Това, което наблюдаваме е демонстрация на определени политически фактори с голямо политическо его, което няма място в политиката. За да вървим напред като общество и държава  е време политиците да отстъпят от своето его. Това коментира политолога доц. Милен Любенов. Според него след протестите, които бяха организирани от служители на МВР и..

публикувано на 22.08.24 в 10:20