Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиото е приятел, създава вкус към принадлежност

На 25 януари 2017 година, Българското национално радио навършва своите 82 години в ефир. По случай рождения ден на първата обществена електронна медия в България в Първо студио на БНР ще бъдат връчени годишните награди „Сирак Скитник“ за творчески постижения, за професионализъм, за отговорност и обществена мисия. 

Актуалните предизвикателства  на времето,  които Радиото следва в директния си  контакт със слушателите  и  събитията, оставайки фактор, спечелил най-високите стойности на общественото доверие  -  Райна Константинова – председател на Обществения съвет на БНР. 

Райна Константинова: Радиото е наистина моят живот от момента, в който влязох в него през 1973 г. след един конкурс, който мислех, че няма да мога да премина. Мисля, че правото да говорят за радиото имат всички, особено тези, които слушат. Защото какво е радиото? То е всъщност първото средство за модерна комуникация, то създава една огромна мрежа, чрез която хората разбират какво става с тях, около тях, в света. 

Радиото е една голяма любов за тези, които работят в него и в този ден преди да говорим за неговите  задачи и предизвикателства, аз бих искала да поздравя всички тези хора, които правят радио - всички тези великолепни музиканти, редактори, автори, продуценти, инженери. Денонощно радиото работи 24 часа седем дни в седмицата. И хората мислят, че радиото е една стара медия – това е вярно, но  тя е и много млада – с младите хора, млади хора, които правят радиото днес, които всъщност правят радиото модерно и достъпно в дигиталния век.

Оказа се, че радиото получи много големи възможности именно от интернет, именно от това, че то е в момента на около 10 – 12 платформи, с което всъщност  конкурира всички останали средства за масово осведомяване, за масова информация.  Стоят много предизвикателства пред него, независимо от това, че то изглежда много живо и жилаво, стоят предизвикателства и пред обществената медия,  не само в България,  а навсякъде по света.

Те имат задължения към обществото, те трябва да бъдат абсолютно точен и безпристрастен  посредник, участник в демократичните, в социалните, в културните нужди. Освен това те трябва абсолютно задължително да бъдат плуралистични  и да произвеждат качествено съдържание. Разбира се, стои и въпросът за неговото финансиране, защото общественото радио, както и обществената телевизия, нямат комерсиални цели, те не работят за печалба. Трябва да имат универсално съдържание, трябва да имат редакционна независимост, високо качество на своите програми и т. н., но това е предизвикателство пред всеки, който работи за радиото и тези предизвикателства  не са от вчера.

Да, обществото е разделено, но думите, думите могат, както казват англичаните, те могат да убиват, но те могат и да лекуват и нашето оръжие са думите, поради което хората, които работят в радиото, а и не само в радиото,  трябва да имат точност и сила на посланието, трябва да поднасят  фактите честно, трябва да разрешават многообразие на мненията и да бъдат толерантни към тях, трябва да показват непредубеденост и уважение. 

Разбира се, трябва да има и значимост на контекста – думите се изхабяват много лесно, когато не си подготвен можеш да станеш незначителен. И разбира се, един проблем, който мен винаги ме е вълнувал и в момента особено – един ясен и правилен, хубав  език. Това се изисква от хората, но разбира се, и силен гръбнак, защото напрежението и натискът могат да бъдат много силни, прозорливост, за да се извадят важните обществени теми и разбира се, чувствителност към човешките детайли в събитието.

Бих казала, че Българското национално радио стои много добре в контекста на европейските обществени медии. Единственото, което го отличава, е неговото много скромно финансиране. Иначе радиото стои чудесно със своето универсално съдържание, което предлага, с програмите  за културни събития, за културно обучение, с великолепните си новинарски и коментарни емисии, с ясните профили на своите канали и разбира се, с възможност за достъп на различните дигитални платформи –  Бинар със седем различни платформи. Отдавна мина времето, когато младите хора чакаха да  пуснат по радиото любимата им песен. Радиото се съобрази с това и разбира се, не остана назад, обаче като един добър водач на добър вкус и разнообразие.

БНР стои добре в медийната сред и не съм имала нито един миг, в който да се срамувам от моето радио след 2000 г. . И ако говорим конкретно – регионалните радиостанции на българското радио са просто членовете на едно семейство. Тяхната програма по нищо не се отличава, що се отнася до принципи и изисквания за качество и  презентация от всички останали. Но то има най-важна задача – то стои най-близо до проблемите на даден регион. 

Регионалното радио е този приятел, който казва на хората точно  какво се случва  и точно какво може то да им помогне  в тяхното ежедневие с този детайлен поглед върху живота на хората, поради което регионалното радио, не само в България, е много важно, с  този детайлен поглед върху живота на хората тук и сега или между два политически избора, които трябва да се направят, имам предвид изборите. Между изборите то е това, което задава въпросите, които хората биха искали да зададат. То е и това, което познава най-добре  - кое е характерното за дадения регион и, ако щете,  по чисто домашните шеги, които са разбираеми по-добре от хората в Пловдив, отколкото, ако поднесеш същото нещо на хората от Североизтока. Ето, това е, този вкус на принадлежност, близост до хората и пак нека кажа – приятелство. 


Цялото интервю с Райна Константинова може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51