Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С проф. Герджиков президентът отвори вход за всички партии

След  една тревожна нощ и последвал още по-тревожен и натежал от очаквания ден, петият български президент ген. Румен Радев  събра избраните от него служебни министри. Кои са те,  ще стане известно до часове, но совалките са на финалната права. Ще упражни ли обаче функциите си адекватно на закона в краткото време от своето битуване на политическата писта поредният служебен кабинет и коя от възможностите за реализация на потенциала си ще избере кабинетът – радикалната или  козметичната – политологът и преподавател НБУ Любомир Стефанов.   

Любомир Стефанов: Назначаването на проф. Герджиков за служебен премиер е отворен вход към всички политически партии в настоящия момент и сигнал за демонстриране на административен кооперативен характер на служебното Правителството, какъвто трябва да бъде и какъвто е дефиниран по Конституция.

Президентът Радев назначава служебен кабинет, воден от проф. Герджиков и включва доста интересни лица, без да са окончателно потвърдени към настоящия момент всички, с една основна цел – да администрират предстоящите избори, насрочени за 26 март – Страстната седмица преди Великден. Това е сигнал за успокояване на бурната политическа атмосфера от последните няколко месеца в Парламента и в централата на всяка една политическа партия, като им даде възможност да се фокусират за основното пред тях - подобаващо представяне на изборите. Това означава не само да изсипват политически обещания върху главите на гражданите, но и да  чуят какво ние искаме да ни се случи през следващите четири години.

Назначаването на проф.Герджиков, който е  отдалечен и от БСП, и от ГЕРБ,  дава позитивен сигнал от страна на президента, че желае да създаде среда, в която да се случват нещата по логиката на откритата и честна конкуренция, а не - по логиката на скритите капани, осигуряващи преднина на някои от основните политически партии.

Ако има достатъчно отчетливо формулирана инициатива, която да спечели за краткото време от живота на служебния кабинет обществена подкрепа, тя може да бъде впоследствие  превърната и в политика. Примерно идеята на един от лидерите на новата формация „Да България“  Христо Иванов, който беше служебен министър на Правосъдието в кабинета на Марин Райков и  впоследствие  стана министър на Правосъдието във втория кабинет на Борисов, РБ, ПФ и АБВ и успя да разгърне в някаква степен стратегията за реформа в съдебната власт – нещо, което „му изяде главата“ и стана причина за неговата оставка и срина впоследствие политическата му кариера. Възможно е и сега някои от министрите в служебния кабинет да се окажат „ежедневно работещи“, т.е. прагматични и да бъде събрана около тях изненадващо подкрепа, която да бъде артикулирана впоследствие като политики. Въпросът е дали това няма да остане някакво частно начинание, да увисне без политическа подкрепа или вследствие на натиска на  нас, гражданите, да стане Закон или дългосрочна политика. Предстои да видим.

Повече чуйте от звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12