Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Радев с дистанция към БСП за служебния кабинет

Калоян Методиев
Снимка: личен архив

След изборите през ноември и сред сложната политическа зима, сме на прага на трети служебен кабинет за последните 4 години. 

Марин Райков, Георги Близнашки, Огнян Герджиков, той ще е първият след 1989 г. председател на Народното събрание, който става министър-председател на служебно правителство.

За задачите и за фигурите на новото правителство, призвано да подготви вота на 26 март разговаряме с политолога д-р Калоян Методиев.

Калоян МетодиевАкцентът може да се сложи на няколко места – министър-председателят, разбира се, който е човек с политическа биография, определено не остави равнодушни. Виждам, че имаше възторжени оценки затова, че ще донесе успокоение, улегналост, един вид гаранция затова, че изборите ще протекат в джентълменска атмосфера.

От друга страна пък останаха тези разочаровани, които виждат в него част от НДСВ биографично. Направи ми впечатление, че групи хора, които имаха други очаквания очевидно са раздразнени от това нещо.

Все пак НДСВ не се приема като нещо положително в българското общество. Самият факт, че те изчезнаха от политическата сцена с много бърза скорост е доказателство за това нещо.

Това са двете мнения, които в момента се сблъскват и въпросът е как ще стане трансформацията. 

Единственият начин да се намали тази пропаст между двете е този кабинет да покаже някакви реални резултати, защото дори едно служебно правителство може да направи някои жестове и стъпки, които да се харесат на обществото.

Президентът Радев с формирането на това правителство прояви дистанция спрямо БСП, защото беше много голям натискът. Бойко Борисов самият каза „Сега ще видите, той ще прави кабинет на БСП, така че те предословиха по някакъв начин този натиск върху него той да се пази, да стои настрана от това да му бъде лепнат етикет, че ще направи правителство на БСП или че е президент на БСП, което щеше да го позиционира вече в много тесни рамки. Очевидно, Радев бяга от това нещо и се е опитал да покрие целия спектър политически с различни хора биографично в рамките на това правителство. Това е втората особеност на правителството – то е шарено.

Само едно име от БСП има в правителството – вицепремиерът Деница Златева, но тя пък е знаково име, тя е в ръководството на партията, била е депутат, 20 г. отговаря за международната политика, така че това беше жест към БСП, за да се успокоят страстите. Търсеха се имена да се успокоят всички сектори, да има отвсякъде човек – и от десницата, и в центъра...

Илко Семерджиев е добро назначение според мен, първо, защото е професионалист, второ, защото е правил конструкцията на тази здравна каса, която дефектира много тежко. 

Както и да го погледнем здравната система в България е пълен батак. Някакви хора станаха много богати от тази здравна система – започнаха да карат коли от по 200 – 300 хиляди лева, други пък нямат пари за упойки, последният път една жена вика „Не мога да се оперирам, защото трябва да си платя упойката. Така че някакви латиноамерикански  окраски с пропаст между много бедни и много богати и по средата една система, която повече се източва отколкото да е в услуга на гражданите и самият факт, че има такова голямо недоволство от тази реформа, от начина, по който Москов се опита да я, не знам дали тръгна с добри намерения или с лоши, но така или иначе раздрани обществото. Не съм специалист по здравната реформа, но това, което мога да кажа като обществено настроение е, че има недоволство от здравната система. Илко Семерджиев може да направи някои стъпки, за да поправи тези негативни тенденции.

Много лабилна ми се струва политическата обстановка, така е, вие виждате, че ние в президентски избори се озовахме в средата на зимата, в пред парламентарни избори на 26 март, имайте предвид, че както и да го погледнете това ще е краят на зимата, така че предполагам, че освен, че близките резултати създават много голямо напрежение в системата. Виждате, че езика става все по-груб между основните политически играчи. Говори се за кървави избори, не буквално,  разбира се, но говори се за ожесточени избори, агресивни. Вчера дори гледам тук в интернет се палят снимки на  политическите лидери.  

Нажежава се обстановката, очакванията са да имаме наистина тежки избори, което предполага после и по-трудно правене на коалиция, ако са близки резултатите, ако са много субекти, което може да вкара страната в една спирала на избори тази година.

 ГЕРБ, след тях БСП ще са основните фигури в следващия парламент. 

Ако успее да прескочи Марешки 4-те процента, въпреки че на социология му ги дават, това недоволство работи за него, очевидно което се очаква да избухне. Правим ли избори зимно време винаги има недоволство. Много зависи какво ще направи служебното правителство, какви сигнали ще даде, какво ще покаже, какви конкретни стъпки ще направи. Отделно не изключвам да могат да влязат и други субекти – реформаторите са на някаква граница на живота.  Новото обединение „Нова република”  около ДСБ доколкото разбрах тази сутрин е излязла информацията са искали да правят коалиция с „Да, България” на Христо Иванов, но партията му е взела решение да отиват самостоятелно на избори, да не се обединяват. Така че най-вероятно и двете групи няма да влязат в парламента според мене и ще разчитат на това да взимат някаква субсидия, която да ги закрепи  за следващото раздаване. Предполагам, че такава сметка си правят.

Ако трябва да сме честни към слушателите ви някои са обърнали на бизнес политиката и не за да правят политически проект с идеята да лансират идеи и да прокарват политики, а за да минат този процент и да имат едни готови хубави пари и да ги консумират. 

Едно служебно правителство няма много правомощия, първо, защото няма голям хоризонт, но от друга страна може да направи някои положителни неща, които да са знакови и да  ги покажат. Примерно да се върне законността. Имайте предвид едно дребно нещо, но се създава идея за безвластие и беззаконие. На мен ми направи впечатление в този период  навсякъде в заведенията се върна пушенето – сервират ти веднага една чашка с вода, значи имаме закон, всички знаят, че е забравено, но въпреки това никой не я спазва. Как искате от там да направите отношение, че нещата в държавата са в ред и законът се спазва. Дребен пример, но той подтиква към много по-големи нарушения след като едно ще е позволено и друго, и друго, и друго, разбира се, той ще има много големи проблеми с границата, защото март месец ще тръгне отново трафикът и той ще е тема в кампанията. Там нещата виждате, че не вървят добре с ограда и охрана на границата  и каквото се сетите. Обикновено зимата спада темата и през пролетта тръгва отново с нова сила, така че това са неща, с които ще се сблъска служебното правителство и ще трябва по някакъв начин да отиграе. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18