Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Трайков излиза от ареста

| обновено на 28.01.17 в 07:47

Любомир Трайков, причинил на 18 ноември миналата година жестоката катастрофа с трима загинали  на бул. „Руски”,  е  освободен под  „Домашен арест”.  Най-тежката наложена му досега мярка е променена  с решение на Окръжна  прокуратура  - Пловдив, съобразно изискванията на НПК, че оставането му в ареста не може да продължи повече от два месеца във фазата на досъдебното производство. 

Новата мярка влиза в сила от събота, 28.01.2017 г. 

Прокуратурата е приключила разследването  около трагичния инцидент.  

Любомир Трайков е привлечен като обвиняем за причиняване на смърт на повече от едно лице при управление на автомобил в пияно състояние и с превишена скорост.  На 18 ноември 2016 г., около 1,20 часа през нощта, на кръстовището на бул. "Руски" и ул. "Ген. Данаил Николаев", той блъсна с кола си "Ауди А7" излизащото на ляв завой „Пежо”. В жестоката катастрофа на място загинаха двама души, а третата пътничка, младо момиче, почина от травмите си след няколко дни в болницата.  Няколко експертизи са установили, че младежът е  карал с много по-висока от разрешената скорост и с над 0,5промила алкохол в кръвта.  

На 20 януари 2017 г. двамата защитници на Любомир Трайков са били призовани да се явят на 25 януари 2017 г. за предявяване на делото. Те обаче не са го сторили, като сазаявили служебна ангажираност по други случаи до 27 януари 2017 г., включително. С оглед своевременното приключване на делото на 25 януари 2017 г. Окръжна прокуратура-Пловдив е изпратила искане до Адвокатска колегия-Пловдив за определяне на резервен служебен защитник на обвиняемия.  На 26 януари 2017 г. Адвокатска колегия-Пловдив е взела решение, с което не е уважила искането на Окръжна прокуратура-Пловдив за назначаване на такъв защитник. 

Според разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс предявяване на делото се извършва задължително с участието на защитник, когато обвиняемия е с мярка за неотклонение „задържане под стража“. Поради посочените по-горе причини Окръжна прокуратура-Пловдив с прокурорски акт от 27 януари 2017 г. е променила мярката за неотклонение на обв. Любомир Т. от „задържане под стража“ в „домашен арест“, считано от 28 януари 2017 г. 

С този акт  прокуратурата е спазила изискването на чл.63 ал.4 от Наказателно-процесуалния кодекс, който императивно /т.е.задължително/ е определил срока на продължителност на мярката за неотклонение „задържане под стража“, а именно, че тя не може да продължи повече от два месеца във фазата на досъдебното производство, гласят мотивите на държавното обвинение.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Прокуратурата иска бияча на Дебора обратно в ареста

Старозагорската прокуратура официално поиска от Пловдивския Окръжен съд връщането в ареста на Георги Георгиев, подсъдим по делото „Дебора“. Той бе пуснат под домашен арест на последното съдебно заседание на 30 юли от Районния съд. Срещу Георгиев има три обвинения - за причинена с особена жестокост и по особено мъчителен начин многостепенна..

обновено на 05.08.24 в 14:46

Рецидивист без билет нападна машинист и кондуктор във влака за Панагюрище

31-годишен панагюрец нападна машиниста на влака Пловдив - Панагюрище, съобщиха от полицията в Пловдив. До агресията се стигнало, след като кондукторът направил забележка на мъжа, който се качил без билет във влака и легнал на няколко седалки. При предупреждението да слезе от композицията пътникът се разярил и първо се опитал да се..

публикувано на 05.08.24 в 13:21

Започна лятната антиспин кампания "БезОпасна ваканция"

„БезОпасна ваканция“ е мотото на лятната АНТИСПИН кампания, която Министерство на здравеопазването стартира за поредна година. Целта на кампанията е повишаване на информираността на младите хора и хората в риск относно начините на предаване и предпазване от ХИВ и други сексуално разпространявани инфекции.  В тази връзка РЗИ Пловдив организира..

публикувано на 05.08.24 в 12:56

35 училища в Пловдив и областта с нови класни стаи

35 училища от Пловдив и региона получават финансиране за нови класни стаи по хуманитарни науки, география и икономика, технологии и предприемачество и за целодневна организация на учебния ден. Общият брой на одобрените за страната е 426.  Средствата са осигурени от Министерството на образованието и науката по Национална програма „Осигуряване на..

публикувано на 05.08.24 в 11:25

В тежко, но стабилно състояние е детето, пострадало в Созопол

Детето, пострадало на плаж в Созопол, е в тежко, но стабилизирано състояние. Това съобщиха от Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина (УМБАЛСМ) "Н.И.Пирогов", където пациентът беше приет.  Нощта е преминала спокойно. Детето остава за лечение и активно наблюдение в Детската реанимация на лечебното заведение...

публикувано на 05.08.24 в 08:58