Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България да бъде активен участник в геополитическия разговор

В Лондон е доста горещо и не по причина Брекзит. Снощи имаше огромна демонстрация срещу решението на Доналд Тръмп за промяна в миграционната политика на САЩ. Спонтанен е протестът, но в Лондон видях хиляди с плакати, чиято цел бе да принудят Британското Правителство да оттегли поканата си за официално посещение към Тръмп, която Тереза Мей отправи през миналата седмица. Британското Правителство е подложено на голям натиск по този въпрос. Това заяви от Лондон Весела Чернева - програмен директор на Центъра за либерални стратегии  и директор на Българския офис на Европейския съвет за външна политика. Разбира се, Брекзит е дългосрочно важният въпрос за Тереза Мей и в това отношение тя има най-вече проблеми не толкова с опозицията от страна на лейбъристите, колкото  със своите шотландски и ирландски колеги. Дори има изявление на шотландсдката лидерка Стърджън, която отново повтаря, че ако се стигне до  твърд изход от ЕС, това ще представлява за Шотландия  провеждане на нов референдум за незавизимост. 

Възможно е британските граждани с двойно гражданство /британско и иракско или сирийско/да бъдат или да не бъдат спрени  на американско летище. Това е  споразумение постигнато в последния момент, но дали ще работи на място, не е сигурно и то не облекчава, а  усложнява ситуацията, защото показва, че указите, които Тръмп подписва могат до голяма степен да променят своето действие под натиск и то в много кратък срок, заяви Чернева.

ЕС  наистина няма роля в сирийската война, но той е единствената защита, която  страна като България може да има от последствията на тази война. Миграционната криза е всъщност впоследствие от бездействието, включително и на ЕС, от омиротворяване на този конфликт.  Основният въпрос, който президентът Радев трябваше да зададе, е на какво България може да разчита в Брюксел. Неговите срещи до голяма степен са за запознаване, но интересното е, че от разговорите стана ясно, че не е повдигал темата за Русия, с която стана известен в предизборната си кампания – именно, че санкциите срещу Русия трябва да бъдат свалени. В интервю за он лайн издание, което той е дал, твърди точно обратното – това, че Европа трябва да реши какво да прави със санкциите. Именно това, че той не  е  повдигал тези въпроси в Брюксел /или че те не са цитирани публично/ ще се превърне в големия въпрос. Т.е. символното му отношение към Русия ще измести питането му по същество – какво отношение ще има България към Брюксел в рамките на един променящ се ЕС.

България трябва да участва в разговора за това каква политика трябва да има ЕС по отношение на Русия, по отношение на Тръмп и ако се стигне до сделка между Русия и САЩ, Европа може да се окаже изолирана и то не само по отношение на санкциите, а по много други по-сериозни неща – като европейската сигурност. Това не трябва да го подценяваме като страна гранична на ЕС.

Повече чуйте от звуковия файл.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17