Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България да бъде активен участник в геополитическия разговор

В Лондон е доста горещо и не по причина Брекзит. Снощи имаше огромна демонстрация срещу решението на Доналд Тръмп за промяна в миграционната политика на САЩ. Спонтанен е протестът, но в Лондон видях хиляди с плакати, чиято цел бе да принудят Британското Правителство да оттегли поканата си за официално посещение към Тръмп, която Тереза Мей отправи през миналата седмица. Британското Правителство е подложено на голям натиск по този въпрос. Това заяви от Лондон Весела Чернева - програмен директор на Центъра за либерални стратегии  и директор на Българския офис на Европейския съвет за външна политика. Разбира се, Брекзит е дългосрочно важният въпрос за Тереза Мей и в това отношение тя има най-вече проблеми не толкова с опозицията от страна на лейбъристите, колкото  със своите шотландски и ирландски колеги. Дори има изявление на шотландсдката лидерка Стърджън, която отново повтаря, че ако се стигне до  твърд изход от ЕС, това ще представлява за Шотландия  провеждане на нов референдум за незавизимост. 

Възможно е британските граждани с двойно гражданство /британско и иракско или сирийско/да бъдат или да не бъдат спрени  на американско летище. Това е  споразумение постигнато в последния момент, но дали ще работи на място, не е сигурно и то не облекчава, а  усложнява ситуацията, защото показва, че указите, които Тръмп подписва могат до голяма степен да променят своето действие под натиск и то в много кратък срок, заяви Чернева.

ЕС  наистина няма роля в сирийската война, но той е единствената защита, която  страна като България може да има от последствията на тази война. Миграционната криза е всъщност впоследствие от бездействието, включително и на ЕС, от омиротворяване на този конфликт.  Основният въпрос, който президентът Радев трябваше да зададе, е на какво България може да разчита в Брюксел. Неговите срещи до голяма степен са за запознаване, но интересното е, че от разговорите стана ясно, че не е повдигал темата за Русия, с която стана известен в предизборната си кампания – именно, че санкциите срещу Русия трябва да бъдат свалени. В интервю за он лайн издание, което той е дал, твърди точно обратното – това, че Европа трябва да реши какво да прави със санкциите. Именно това, че той не  е  повдигал тези въпроси в Брюксел /или че те не са цитирани публично/ ще се превърне в големия въпрос. Т.е. символното му отношение към Русия ще измести питането му по същество – какво отношение ще има България към Брюксел в рамките на един променящ се ЕС.

България трябва да участва в разговора за това каква политика трябва да има ЕС по отношение на Русия, по отношение на Тръмп и ако се стигне до сделка между Русия и САЩ, Европа може да се окаже изолирана и то не само по отношение на санкциите, а по много други по-сериозни неща – като европейската сигурност. Това не трябва да го подценяваме като страна гранична на ЕС.

Повече чуйте от звуковия файл.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на кандидат-студентите, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59