Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Районните кметове проектират паркове и паркинги, но първо ще пълнят дупки

Изграждането на паркинги и паркове е сред основните приоритети за районните кметове на Пловдив тази година с допълнителните средства, отпуснати от бюджета на града при последната общинска сесия.

Те са  за облагородяване в  шестте района и са на обща стойност от 3 милиона и 300 хиляди лева. 

В „Тракия“ предстои облагородяване на микрорайоните А 8 при училище „Димитър Матевски“ и пресафалтиоране на голяма част от А 9. Има ресурс от 518 хиляди лева, които модат да се разходват веднага.  Със средства от бюджета ще се изграждат и нови детски площадки в Ротари парк и пред 106-ти блок.  Предстои проектиране на многоетажния паркинг на свързващия път с квартал „Изгрев“, разширение на алеята в Лаута и отварянето на  ул. „Цветан Лазаров“, с което се надяваме Народният събор да стане още по-пищен, уточни кметът Костадин Димитров.

От кметството в район „Южен“ ще обявят официално своите приоритети през следващата седмица.  На този етап Борислав Инчев маркира само планираното с приходите от гаражите, които се очертава да бъдат 384 хиляди лева. Акцент освен изграждането на паркинги, ще бъдат и детските площадки. 

В „Източен“ програмата включва върху работа по инфраструктурата, тротоарни настилки и  междублокови пространства. Кметът Николай Чунчуков посочи на мястото бул. „Източен“ и ул. „Славейна“, където са премахнати около 70 гаража, ще има нов паркинг за 140 места. Предстои и изграждане на нова площадка при високите блокове на ул. „Преспа“

Строителната програма в „Северен“ започва от улица „Черешово топче“, заяви кметът Ральо Ралев. Той изрази надежда най-накрая да бъде изграден и големият паркинг на бул. „България“ 2- 4.

В „Западен“ предстои събаряне на бившата Гарнизонна фурна, където ще се проектира изграждането на паркова среда. Освен това започва и работа по Розариума. 100 хиляди лева са отделени за проект на нов парк в квартал „Прослав“, 40 хиляди лева за нова пътна връзка между „Коматевсвко шосе“ и „Прослав“ в зоната на „Остромила“, посочи районният кмет Димитър Колев.

За район „Централен“ приоритетите са  изграждане на паркоместа, паркови системи, облагородяване и благоустрояване на зоните около жилищните сгради и ремонт на тротоарни настилки, съобщи Георги Стаменов.

Сред първите ангажименти на районните кметовете  със затоплянето на времето, към средата на февруари, е запълването на дупките, отворили се тази зима  по улиците.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

30 постройки изгоряха, евакуираха 15 души при пожара до Отец Паисиево

30 постройки са изпепелени във вилната зона на село Отец Паисиево, сочат предварителните данни за последствията от бушуващия в района пожар.  Евакуирани са 15 души, които са настанени при близки и роднини.  Усилията на всички екипи са насочени към ограничаване на пожара и навлизането на огъня в селото , обясни заместник-областният управител инж...

публикувано на 16.07.24 в 18:17

Потушават и с хеликоптер пожара край Стрелча

Хеликоптер Ми-17 беше пренасочен от пожара край Стара Загора  към град Стрелча , област Пазарджик, съобщиха от Министерство на отбраната.    Вертолетът излетя в 15:10 ч. от 24-та авиобаза – Крумово за оказване на съдействие на пожарните служби.  Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища Към екипите от пожарните..

публикувано на 16.07.24 в 17:28

Ремонтират подпорната стена под храма "Св. Богородица"

Започна укрепването на опасната подпорна стена на ул. „Митрополит Паисий“ в Стария град. Това беше една от критичните точки за туристите и пешеходците през последните години. Деформирането на стената е продължило десетилетия заради прораствания на корените на дърветата и се превърна в аварийна точка на самосрутване. "Не биваше да отлагаме повече този..

публикувано на 16.07.24 в 16:30

Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища

Повече от десет къщи от вилната зона на калояновското село Отец Паисиево изгоряха при пожар, съобщи гл. инспектор Димитър Бришимов – началник на аварийно-спасителния отряд към Регионалната дирекция "Пожарна и аварийна безопасност" (РДПБЗН) – Пловдив. Пожарът влезе в населеното място и пълзи на север към село Пролом и град Баня...

обновено на 16.07.24 в 16:16

ОД на МВР в Пазарджик има нов временен шеф

Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов старши комисар Даниел Бараков е временно преназначен на длъжността директор на ОДМВР - Пазарджик.  Днес той беше представен пред ръководния състав на дирекцията от главния секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев.  Старши комисар Даниел Бараков е на 43 години. Завършил е висшето..

публикувано на 16.07.24 в 15:38