Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Районните кметове проектират паркове и паркинги, но първо ще пълнят дупки

Изграждането на паркинги и паркове е сред основните приоритети за районните кметове на Пловдив тази година с допълнителните средства, отпуснати от бюджета на града при последната общинска сесия.

Те са  за облагородяване в  шестте района и са на обща стойност от 3 милиона и 300 хиляди лева. 

В „Тракия“ предстои облагородяване на микрорайоните А 8 при училище „Димитър Матевски“ и пресафалтиоране на голяма част от А 9. Има ресурс от 518 хиляди лева, които модат да се разходват веднага.  Със средства от бюджета ще се изграждат и нови детски площадки в Ротари парк и пред 106-ти блок.  Предстои проектиране на многоетажния паркинг на свързващия път с квартал „Изгрев“, разширение на алеята в Лаута и отварянето на  ул. „Цветан Лазаров“, с което се надяваме Народният събор да стане още по-пищен, уточни кметът Костадин Димитров.

От кметството в район „Южен“ ще обявят официално своите приоритети през следващата седмица.  На този етап Борислав Инчев маркира само планираното с приходите от гаражите, които се очертава да бъдат 384 хиляди лева. Акцент освен изграждането на паркинги, ще бъдат и детските площадки. 

В „Източен“ програмата включва върху работа по инфраструктурата, тротоарни настилки и  междублокови пространства. Кметът Николай Чунчуков посочи на мястото бул. „Източен“ и ул. „Славейна“, където са премахнати около 70 гаража, ще има нов паркинг за 140 места. Предстои и изграждане на нова площадка при високите блокове на ул. „Преспа“

Строителната програма в „Северен“ започва от улица „Черешово топче“, заяви кметът Ральо Ралев. Той изрази надежда най-накрая да бъде изграден и големият паркинг на бул. „България“ 2- 4.

В „Западен“ предстои събаряне на бившата Гарнизонна фурна, където ще се проектира изграждането на паркова среда. Освен това започва и работа по Розариума. 100 хиляди лева са отделени за проект на нов парк в квартал „Прослав“, 40 хиляди лева за нова пътна връзка между „Коматевсвко шосе“ и „Прослав“ в зоната на „Остромила“, посочи районният кмет Димитър Колев.

За район „Централен“ приоритетите са  изграждане на паркоместа, паркови системи, облагородяване и благоустрояване на зоните около жилищните сгради и ремонт на тротоарни настилки, съобщи Георги Стаменов.

Сред първите ангажименти на районните кметовете  със затоплянето на времето, към средата на февруари, е запълването на дупките, отворили се тази зима  по улиците.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Верижна катастрофа затрудни трафика край Областната управа

3 коли се блъснаха във верижна катастрофа на „Шести септември“ до Областната управа в Пловдив.  Блъснали са се Шкода, Хонда и БМВ. Няма данни за сериозно пострадали хора, нанесени са щети по автомобилите. Движението в участъка е временно затруднено.

публикувано на 28.06.24 в 12:42

Проф. Христина Янчева пое управлението на Пловдивска област

Новоназначеният областен управител на Пловдивска област  проф. Христина Янчева пое официално поста. С тържествена церемония във фоайето на сградата на областната администрация тя   прие симвлите на властта  от  досегашният областен управител  Илия Зюмбилев.  Смятам, че с резултатите, които съм постигнала в науката и образованието и с..

публикувано на 28.06.24 в 11:37

Няма конфликт на интереси при председателя на ОбС в Пазарджик

Председателят на ОбС в Пазарджик Найден Шопов не е в конфликт на интереси, това реши комисията за противодействие на корупцията и отнема на незаконно придобито имущество.  Решението е взето след проверка по сигнал на общинския съветник Благо Солов. Преди няколко месеца, Благо Солов обвини Найден Шопов в конфликт на интереси, заради това, че е участвал..

публикувано на 28.06.24 в 11:20

8 пожарни гасиха автоморга край село Труд

8 екипа огнеборци гасиха се включиха в гасенето на пожара в автоморга край село Труд снощи.  Сигналът за пожара в авторемонтната работилница, разположена на територията на стопански двор в селото е получен в 20.18 ч., съобщиха от РДПБЗН-Пловдив.  Огънят е гръгнал от таванска част в едно от помещенията и бързо е обхванал покрива. Пожарът е изпепелил..

публикувано на 28.06.24 в 10:56

В Кючук Париж бус осъмна с раздран калник

Неизвестен шофьор жестоко удари фирмен бус в пловдивския район „Южен“ и избяга.  Катастрофата е станала през нощта или рано сутринта на улиците „Ран Босилек“ и „Димитър Талев“.  При инцидента предният десен калник на буса буквално е раздран на няколко места, леко пострадала е и паркираната зад него кола.  За щастие, няма пострадали.  „Тази..

публикувано на 28.06.24 в 10:29