Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да ни е честит Трифон Зарезан!

| обновено на 01.02.17 в 07:30

Православната църква отбелязва 1 февруари като ден на Св. Трифон. 

Той е чудотворец и лечител, но  в българския народен календар  се отбелязва и денят на Трифон Зарезан като покровител на лозарите. 

По този повод в  Етнографския музей ще се проведе ритуал със зарязването на лозята, ще се споделят тайни на старите българи за правене на добро вино и ракия. 

„Те са не само продукт на земята, но и символ на плодородие и живот, крепители на вярата и духа, неизменни спътници на българина в делник и в празник.“, казват от Етнографския музей.  

„Наричането е да е пълна и здрава годината,  и да върви на берекет.“  Ще бъде открита и изложбата „Градус – БГ“, в която  ще се представят традициите на празника. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Велопоход в подкрепа на хората с хемофилия

„За свят без кръвоизливи“ е мотото на велопоход в подкрепа на хората с хемофилия, който ще се проведе в Пловдив.  След старт в 11 ч. на пл. „Съединение“ всички участници ще се насочат по ул. „Стефка Николова“ и преминат по велоалеята на бул. „Марица-юг“, за да достигнат финала пред спортния комплекс на УХТ зад хангарите на Гребния канал. За..

обновено на 20.04.24 в 09:40

Отварят пещерата "Добростански бисер" за посетители на 1 май

Пещерата „Добростански бисер“ край Асеновград отваря врати на 1-ви май.  Това е един от най-посещаваните обекти в Родопа планина, тя се намира на 5 км. от асеновградското с. Добростан.  Там живее малка колония прилепи. Голяма част от обекта е зает предимно от сталагмити и сталактони, а измежду тях са разположени и т. нар. "Синтрови езера". Със..

публикувано на 20.04.24 в 09:15

Историческият музей в Пловдив показва експонати, свързани с Априлското въстание

По повод 148-мата годишнина от Априлското въстание, избухнало на 20 април по стар стил, в експозиция „Българско възраждане“  /Къща "Георгиади"/  Регионален исторически музей - Пловдив представя   изложбата „Април 1876 Пловдивското съзаклятие“. Освен разказ в табла за Пловдивския революционен комитет музеят ще изложи рядко показвани..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пазарджик е домакин на инициативата "Цветя за смет"

За поредна година община Пазарджик организира инициативата за разделно събиране на отпадъци под мотото „Цветя за смет“. За времето от 9.00 до 12.00 ч. в 6 определени пункта хората могат да предават излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, акумулатори и батерии, хартия, пластмаса, разделно събран текстил, годни за повторна..

публикувано на 20.04.24 в 07:46

В Асеновград започва празникът "Златна ябълка"

В Асеновград започва уникалният празник „Златна ябълка“.  В църквата „Успение Богородично“ в кв. „Горни Воден“ пловдивският митрополит Николай ще отслужи света литургия. Според вярванията, в този храм Света Богородица сътворява чудо за тези, които се помолят за рожба. Традицията изисква жените, които имат репродуктивни проблеми, да изслушат..

публикувано на 20.04.24 в 07:31