Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Урологията на УМБАЛ "Пловдив" вече работи супер модерен лазер

Комбинирана лазерна апаратура от последно поколение за лечение на различни урологични заболявания е най-новата придобивка на Клиниката по урология към УМБАЛ-Пловдив. Днес бе извършена и първата операция с новата апаратура на 81 годишен пациент. 

Началникът на клиниката  доц. Д-р Димитър Шишков уточни, че  бившата окръжна болница е първата държавна болница в страната, която има подобен апарат. В Пловдив само още две частни лечебни заведения притежават такъв клас медицинска техника. По думите на доц. Шишков с модерната апаратура лечението на бъбречно-каменната болест вече е напълно възможно дори при най-сложните урологични случаи. 

Лазерът  ше се ползва за разбиване на камъни в бъбреците, пикочопровода и пикочния мехур, както и за лечение на злокачествени заболявания в пикочния мехур. Апаратът може да се ползва и при отворени операции. Доц. Шишков определи неговото най-голямо предимство в това, че интервенциите са щадящи за болния – те са безкръвни, не се правят разрези и не водят до загуба на телесни течности. 

Запазва органите, защото могат да се махнат само части от тях, като не се проявява агресия и спрямо околните тъкани. Затова е подходящ за лечение на всякакви пациенти, включително и хора с придружаващи заболявания. Медиците от целия екип са сертифицирани за работа с най-мощния и модерен лазер. 

Самата операция ще е безплатна за пациентите, но те ще заплащат консумативите, обясни доц. Шишков. Специалистът увери, че от болницата се прави всичко възможно да не бъде върнат нито един нуждаещ се пациент и се търсят различни варианти да се подпомагат социално слаби граждани, които нямат възможност да платят. Парите за закупуване на лазерната апаратура в размер на 500 хиляди лева са осигурени от Здравното министерство.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

РИОСВ иска засилване на мерките за безопасност заради жегите

Директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив Ивайло Йотков изпрати писмени предписания за засилване на мерките за безопасност до всички оператори на предприятия, класифицирани с риск от възникване на пожари или аварии.   Този тип обекти в Пловдивска област са 16 на брой, като тяхната дейност е свързана със съхранение и..

публикувано на 14.08.24 в 16:05

Планински спасители събират пари за специализиран бус

Сдружение „Планинско спасяване – област Пазарджик“ започва кампания за набиране на средства за купуването и оборудването на специализиран спасителен бус. Акцията е в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“. Дарителската кампания е под мотото „Спасителен автомобил“ и цели събирането на 50 000 лв. С тях ще бъде купен..

публикувано на 14.08.24 в 16:03

Взеха от Дошков линия №37, поема я друг превозвач

„ Меритранс 2017“ ЕООД поема линия №37 от градския транспорт, съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“. Досега маршрутът на автобус 37 се изпълняваше от „Хеброс бус “ по договор от февруари 2018 г., според който фирмата на Веселин Дошков държеше градските линии с номера 1, 6, 7, 15, 16, 18, 29, 37, 44, 66,..

обновено на 14.08.24 в 15:58

Кметове от пловдивска област се обявиха срещу новата наредба за такса смет

Кметовете от Пловдивска област настояват да се отложи или отмени новата наредба за изчисляване на такса битови отпадъци. Според тях наредбата в настоящия й вариант е неприложима, а основната тежест ще падне върху гражданите. Това стана ясно на среща при областния управител по инициатива на местната власт, посветена на проблемите около въвеждането..

обновено на 14.08.24 в 15:58

Измамници отнеха три апартамента от пловдивчанин

Четирима мъже и жена са измамили 57-годишен пловдивчанин да прехвърли трите си апартамента в Пловдивския квартал „Кючук Париж“ на други хора, като системно го напивали. Районната прокуратура повдигна обвинения срещу петимата, единият от които е бил помагач за измамата, в резултат на която на жертвата са нанесени крупни финансови щети,  на пазарната..

обновено на 14.08.24 в 15:58