Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата третира Пловдив като заварено дете

| обновено на 02.02.17 в 13:25

В утринната програма търсим още мнения за финансирането на Пловдив - столица на културата на Европа след две години, или как продължават да са под въпрос 20-те милиона лева за този проект.

За парите за Европейска столица на културата говорим с Манол Пейков от Управителния съвет на фондация "Пловдив 2019". 

Мнение по темата и на ексминистъра на културата Вежди Рашидов. Той каза, че трябват действия от кмета на Пловдив Иван Тотев, който да настояна за средствата от Министерството на културата.

По повод на продължаващото дело за пожара в тютюневите складове Манол Пейков каза : Не знам какво да очаквам, надявам се. Вече в тази държава човек нищо не може да очаква, може само да се надява изхода да е справедлив.

Що се отнася до опожаряването на Тютюневите складове нямам небесно знание, няма как да знаем какво  е станало, но според мене проблемът е по-дълбок, аз не вярвам  в това. Лично аз като човек не вярвам, че това е възможно, струва ми се и по коментарите, и по дискусиите, и по следите, и по начина, по който се  случиха нещата – пламъците се разгоряха за минути, че това не може да стане от една хвърлена цигара. Освен това, знаейки за какви апетити става дума, знаейки по какъв начин продължават да се рушат други складове в Тютюневия град посредством немарливост и то съвсем умишлена, допускам други сценарии, за които никой не говори засега.

В случая за мен по-голямото обвинение не е за самия пожар, колкото и абсурдно да звучи, а за годините, годините наред, които тези складове стоят напълно безстопанствени. И това обвинение е споделено между собствениците и общинските и държавни власти, които не правят нищо в законово отношение. Знаем много добре, че закона позволява да бъдат изземани подобни имоти и по-скоро не бъдат изземвани, а държавата да ги ремонтира в полза на гражданите и след това да изисква сумите от собствениците. Само че за жалост, знаейки как работи съда в тази страна,  няма подобен прецедент и всички държавници се страхуват да направят подобна стъпка. Смятам, че някой смело трябва да тръгне напред, защото Пловдив е културна столица и ние не можем да очакваме непрекъснато знакови сигнали от София в коя посока да се движим. Ние трябва да диктуваме модата по отношение на културното законодателство, ние сме тези, които трябва да го движат напред.

За мен е задължително като първа стъпка да дадем пресконференция за липсващото финансиране  на проектите на фондация „Пловдив 2019”. 

Трябва много ясно да разкажем за всичко, което сме направили, за да дойдат тези 9 милиона при  нас и да разгласим на медиите какво точно се случва. За мен това е един фарс. Г-жа Менда Стоянова не може да е сериозна с това, което казва, просто, защото ако е сериозна ние много отдавна трябваше да знаем. Ние сме пращали нееднократни запитвания, включително и през парламентарната комисия какво става с тези пари. Знаете, първият транш трябваше да дойде през 2015 г., 2016 г. и сега 2017 г. очакваме мисля, още четири милиона, така че става дума за огромна сума, цялата сума, която дължи държавата, която държавата е обещала и е парафирала, лично Бойко Борисов е парафирал документ, в който се ангажира тези пари да бъдат разплатени на града. 

Цялата сума е 20 милиона и говорим за сума, която е част от един бюджет то 36 милиона, който е един от най-малките бюджети изобщо в историята на културните столици. Бюджетът на Вроцлав, който не е много по-голям от Пловдив, беше неколкократно по-голям, мисля, четири пъти по-голям. Абсолютно невъзможно е да се свърши каквото и да е без обещания ангажимент на държавата, първо, второ, аз мисля, че държавата третира Пловдив като заварено дете или като доведено, третира го несправедлив начин и тежка дума ще бъде да кажа, че се прави умишлено, но имаше твърде много време за реакция на държавата,  в което тя не си мръдна пръста – нямаме нито един отговор от Министерството на финансите, нито от Министерството на културата черно на бяло, в който да се каже какво се прави или не се прави. Така че аз приемам думите на г-жа Менда Стоянова като неуместна шега. Държавата трябва да има свои механизми, трябва да намери начин тези пари да бъдат дадени. Това става във всяка държава в Европейския съюз години наред и това не може да бъде никакво извинение.  И аз искрено се надявам този случай да се раздуха час по-скоро, защото за мен е странно и мълчанието на медиите. Ние се опитахме да повдигнем въпроса на национално ниво, защото в случая става въпрос за национален проблем. 

Пловдив е културна столица на Европа – Пловдив представя България. Мисля, че няма какво друго да се каже. Мисля, че в случая институциите просто не работят, не зная дали го правят от мързел или го правят от зла мисъл, това не мога коментирам, но мисля, че липсата на реакция толкова дълго време ме навежда по-скоро на теорията, че става дума за умисъл, защото няма как при толкова многократно зададени  въпроси, изявено желание за среща с единия министър, с другия министър да няма абсолютно никакво движение и никакъв официален  отговор от страна на държавата. Знаете, че тези пари, когато не дойдат навреме после е много трудно да бъдат разпределени, защото когато едни пари бъдат дадени от държавата те трябва да бъдат отчетени в рамките на отчетния период до стотинка. При положение, че ние е трябвало да изхарчим една част от парите преди две години, втора част преди една година сега ако ни ги тупнат заедно, дори да кажем, че всичко е наред и успеят да съберат тези пари и да ги отделят от бюджета и да ни ги дадат то ще бъде страшно трудно да бъде организирано по адекватен начин така, че парите да бъдат разпределени по пера, защото тези пари са предвидени стъпка по стъпка – започва от милион и половина, два милиона и половина, четири милиона, пет милиона и в 2019-та са шест милиона и това не е случайно. Програмите се правят по начин, по който да водят естествено като  кулминация към 2019-та, да има страшно много програми, които започнаха вече, които вече се движат и които ние сме одобрили и които чакат финансиране. И това е странно, и това е скандално. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18