Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Машинното гласуване няма да намали манипулирането на вота

Дали ще натискаме копчето, или ще пускаме бюлетина, не е най-важното. Най-важното е какво ще правим с тази опустошена страна, в която администрацията не работи, има  безумни разпоредби, а  подкупът е правило и  закон. Това са важните проблеми. А  не - разговори за някакви машини.Така  социологът Кънчо Стойчев коментира казуса с машинното гласуване, което трябва да се осигури за изборите на 26 март.

От две години се знае, че трябва да има машинно гласуване. Очевидно българската адиминистрация не си е свършила работата. А дали е възможна спекулация и някой да спечели оттова, също не го изключвам, каза социологът, но обидно е, че с нашите данъци се издържа тази  администрация и ЦИК, която трябва да я има, но да си вършат работата. 

Според Стойчев , твърденията, че машинното гласуване ще допринесе да се избегнат манипулациите при гласуването, не са основателни. Защото ние много добре знаем, че основните  незаконни анипулационни техники са клиентелизмът и купуването и заплащането на гласове. По какъв начин машината ще ми гарантира, че гласовете не са купени, или полукупени, особено в по-малките населени места със заплахи, или полузаплахи на работинте места? Машините не решават тези проблеми. Не ни решават и проблема с изборните списъци. Защото знаем, че на харатия са един милион и шестотин хиляди избиратели над 18г., а в страната не са повече от шест милиона, дори по-малко.  Изчистването на изборните списъци, начина на организиране на изборите така, че  да се сведе до мининум нерегламентираното влияние върху избирателя - кой от тези начини ми решава машината ? Нито един. 

Живеем в свят, в който се хакват сайтове на Белия дом, на кремъл, на Пентагона, на цели банки се източва информацията, а ние, тука, в България, понеже сме страшни баровци, ще кажем, че машините ни гарантирант честното гласуване. Това е щего кажа, със съжаление, са чисти глупости.

Цялото интервю с Кънчо Стойчев е в звуковия файл. Още от категорията

БСП иска одит на парите за наводненията, покани жители на трите села в НС

Парламентарната група на „БСП за България“ настоя за финансов одит на средствата, отпуснати за преодоляване на последиците от наводненията в карловските села Богдан, Слатина и Каравелово.  От левицата бяха поканили в кулоарите на Народното събрание и хората от трите села, според които държавата не е положила достатъчно усилия за отстраняване на..

обновено на 27.01.23 в 17:34

Алтернативни храни са необходими, но внимателно

За и против позволеното от Европа влагане на брашно от домашни щурци в храните. По темата – Кремена Дервенкова от   Асоциация на производителите на насекоми в България и диетологът проф. Донка Байкова. Като дългоочаквана новина, която дори доста се е забавила, определи решението на ЕК за употребата за храна на брашно от домашни щурци..

публикувано на 27.01.23 в 17:19

Ако няма разделителни линии, ще имаме правителство

Дори и „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ да се явят заедно на предстоящите избори и да са първа политическа сила, те пак няма да успеят да реализират мандата. Причината е, че за да има правителство не трябва при правенето на политики да има разделителни линии. Тази теза аргументира политологът доц. Иван Начев в предаването..

публикувано на 27.01.23 в 10:45

Страх ме е, че овладяването на Панаира няма да спре

Надявам се да дойдат на изслушването за Пловдивския панаир Бойко Борисов, Сергей Станишев, Румен Овчаров, Корнелия Нинова, защото ги е поканил българският парламент, а ние сме парламентарна република. Това заяви в предаването "Точно днес" депутатът от "Демократична България"  Йордан Иванов , който е член на временната парламентарна комисия за Панаира...

публикувано на 27.01.23 в 09:54

Европейският дигитален хъб за киберсигурност избра Пловдив

Община Пловдив, Пловдивския универститет Съюза за стопанска инициатива, Българската асоциация по киберсигурност и БАН обявиха старта на  нов стратегически проект за киберсигурност.  Това е Европейският цифров иновационен хъб „Тракия“ Основният фокус е създаването на комплексна рамка от услуги в тази област, насочени към малките и средни..

публикувано на 26.01.23 в 15:56