Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Машинното гласуване е технология, не съдържание

Престрашиха се хората да гласуват с машини. Така председателят на 16-та Районна избирателна комисия за Пловдив град Тодор Тодоров обобщи машинното гласуване на пловдивчани на президентските избори през октомври миналата година. Тогава Тодоров също беше председател на 16 РИК, а машинно гласуване се проведе в 20 избирателни секции в пловдивския район "Централен". 

За първи пъти това бяха не експериментално, а реално отчетени гласове, посочи Тодоров. Той припомни, че на първия тур на президентските избори да гласуват машинно са избрали само около 5 % от избирателите, но на втория тур броят им се е увеличил двойно, около 10 на сто

Снимка

Секционните избирателни комисии се справиха много добре с това предизвикателство. Необходимо е да се отбележи, че протоколът беше малко по-сложен в секциите с машинно гласуване, отбеляза председателят на 16 РИК. Той уточни, че след като са били преброявани хартиените бюлетини, се е отчитало и машинното гласуване.

Имаше само един сигнал за неизправност в машина за гласуване, посочи Тодор Тодоров като уточни, че проблемът веднага е бил отстранен, тъй като през целия ден във всичките 20 секционни комисии с машинно гласуване е имало дежурни от фирмата-подизпълнител на ЦИК.

Ако има проблем с изправността на машините, веднага се минава към гласуване с хартиена бюлетина, подчерта Тодоров. 

Пред Радио Пловдив той обясни какво предстои на 16-та РИК - членовете да се съберат и да утвърдят начина и мястото на работа, да се сфромират работни групи по прилагането на ИК и да започне регистрацията на партиите и коалициите, които ще участват в предсрочните парламентарни избори. Това трябва да свършим до края на февруари. На 24 февруари започва и предизборната кампания, допълни Тодор Тодоров.

Същевременно, Линка Тонева от организацията "Прозрачност без граници" подчерта: Трябва да се спази принципът на законност!

Пред Радио Пловдив тя призна, че наистина се намираме в патова ситуация. Очевидно е, че решението на ВАС трябва да се спази. Така че, ЦИК трябва да осигури възможност за машинно гласуване във всичките 12 500 секции в страната, заяви Тонева. По думите й, има само една принципна позиция и тя е, че решението на съда трябва да се изпълни. 

То има дисциплиниращ ефект в работата на институциите, коментира Линка Тонева и припомни, че в Избирателния кодекс от 2014-та година е записано, че през 2016 година машинното гласуване вече няма да е експериментално, а ще е действително, реално. Друг е въпросът доколко е разумно във всичките над 12 хиляди секции да има машинно гласуване. Но това е решение на законодателя, посочи Тонева.

Снимка

По думите й, при експерименталното използване на машинното гласуване не е имало регистрирани големи проблеми. То улеснява работата на секционните комисии, тъй като възможността за грешки при отчитане на резултатите се свежда до мининум, ограничава се и възможността за манипулации. 

Но, разбира се, машинното гласуване не бива да се абсолютизира, тъй като все пак става дума за технология, а в нея винаги са възможни повреди. Става дума за технология на избора, а не за съдържание на демокрацията

При следващи избори, когато ситуацията е по - спокойна, е необходима сериозна дискусия за това рационално ли е машинно гласуване да се прилага във всички секции, защото за него е необходим много голям финансов ресурс, заяви още представителката на "Прозрачност без граници". Тя припомни още, че през 2017 година България трябва да започне да прилага и дистанционното електронно гласуване. 

Необходима е да си даваме сметка, че демокрацията не е само избори и референдуми. Необходимо е ежедневно гражданско участие в работата на институциите и във вземането на решенията, смята Линка Тонева.

Целите интервюта с Тодор Тодоров  и Линка Тонева можете да чуете в прикрепените звукови файлове. 

 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12