Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лошото управление на държавата води до лоши резултати

Студовете ограничиха опитите на мигрантите да преминават през границата.
Но като се затопли и се стопи снега, отново ще има устойчива линия на пробив на границата и на навлизане на мигранти в нашата страна. В Западна Европа вече има около 5 милиона мигранти. Под 2 милиона са легални. Тоест - има огромна маса от хора за която не се знае какви са, кои са, как се предвижват. Това заяви в интервю за Радио Пловдив професор Николай Радулов, експерт по национална сигурност.

Според Радулов има сериозна промяна в профила на мигрантския поток, който в началото е бил от сирийци. Сега всъщност са хора от съвсем други места. Места като Афганистан, Косово, Албания и други, които носят голям криминален заряд. И това е голямата опасност. Възможността да потегли нов мигрантски поток е сериозна. И става въпрос за около 3 милиона души. При всички случаи те ще се опитат да преминат турско-българската граница. Съвсем реална е заплахата, категоричен е професор Радулов.

Той разкритикува и как държавата се опитва да се справи с проблема. Лошото е, че начина по който би трябвало да се справяме, тоест херметичното затваряне на границата и пропускане само през определените за това места, като че ли не е познат на управляващите. Виждате, че те продължават да готвят разни площадки, които приличат на концлагери, което противоречи на концепцията за държавна граница и нейното опазване, заяви професор Николай Радулов.

Експертът подчерта, че задачата на служебния министър на вътрешните работи Пламен Узунов, а също и на министерството на вътрешните работи, е да обезпечат нормалното провеждане на честни избори. Усилията трябва да се концентрират точно върху пропускливостта на границата, защото мигрантите са сериозна заплаха. И върху битовата престъпност, която тероризирайки хората в малките населени места, отнемайки полиция от големите населени места за опазване на границата – всичко това довежда до сериозно укрепване на криминалния контингент, до увеличаване на престъпленията и до безпокойство на гражданите, което им пречи спокойно и разумно да вземат решения, които са свързани с изборите, коментира още експертът по национална сигурност.

Професор Николай Радулов подчерта, че това, което се случва в държавата, е проблем на управление. Лошото управление води до лоши резултати. Виждате, че се случват инциденти в държавата – тунели, които се рушат и за които се е знаело, че са опасни, пътища, които са целите в дупки, а се твърди че са ремонтирани... Това е проблем на едно лошо управление. Когато държавата се управлява лошо, няма как МВР да се управлява добре, категоричен е Радулов.

Цялото интервю с професор Николай Радулов можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

До 8 години затвор очакват лекарите с измамната схема

Между 2 и 8 години наказание предвижда законът за двамата лекари Веселин Станчев и Найден Пъджев, арестувани за документна измама с фиктивни процедури за физиотерапия, с които са източвани пари от Здравната каса в Пловдив.   Разследването е започнало след сигнал от пациентка, която видяла в медицинското си досие, че има рехабилитационни процедури, които..

обновено на 11.07.24 в 13:35

ДПС без Делян Пеевски искат организации в Пловдив и Смолян

Решението ни е ДПС без Делян Пеевски – това обявиха в декларации членовете на Областният съвет на ДПС в Смолян и Младежката им организация. По- късно същата декларация бе подкрепена и от ръководствата на Движението в пловдивските общини "Марица", "Родопи", Асеновград, Сопот,  Карлово, Калояново,  Куклен и Кричим.  Въм фейсбук-групата „Аз подкрепям..

публикувано на 11.07.24 в 12:24

Жители на Доспат излязоха на протест пред парламента

До сградата на Народното събрание се проведе протест, с който  граждани поискаха оставката на кмета на Доспат Елин Радев. Протестиращите не са само от Доспат, а и от други градове. Кметът, който е трети мандат, оказва политически натиск върху тези, които не го подкрепят, заявиха протестиращите. Никой не ни чува в Доспат и заради това..

обновено на 11.07.24 в 11:12

Възобновиха чистенето на река Марица, изграждат подходи

Почистването на река Марица е възобновено след като по препоръка на еколозите беше спряно за близо два месеца,  съобщи за Радио Пловдив лесовъдът и отговорник на обекта от фирмата изпълнител Николай Талигаджиев. Той уточни, че от днес започва изграждането на подходи за влизане на техниката,  която да премахне растителноста около островите в..

обновено на 11.07.24 в 11:12
Иво Инджов

Конфликтът в ДПС се задълбочава

Началото на края в ДПС започна преди около седмица, когато станаха ясни разделителните линии между Доган и Пеевски и техните два лагера. Това коментира политологът Иво Инджов в програма "Точно днес" на Радио Пловдив.  Според него в момента конфликтът се задълбочава и върви към окончателна развръзка, чиито контури ще бъдат очертани до края на..

публикувано на 11.07.24 в 10:49