Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Пловдив 2019" очаква девет милиона лева от държавата напролет

| обновено на 08.02.17 в 16:45

Шест милиона лева са необходими на фондация „Пловдив 2019“ за събитията и проектите, които трябва да стартират през 2017-та година.  Това съобщиха от ръководството, по повод на финансите, които се очакват да бъдат получени и като заявено национално съфинансиране. От сумата 10 млн. евро държавно финансиране във фондацията все още не са постъпили средства. 

Амелия Гешева, заместник - кмет с ресор „Култура“ обяви, че се надява през тази пролет да бъдат получени средствата от държавата за 2015г. и 2016 г., които са в размер общо на 4 млн. лева, както и 5 млн. лева  за 2017 година.

Нито едно правителство – нито предното, нито сегашното, нито бъдещото, ще провали такъв голям проект, заяви Гешева, която е и член на Управителния съвет на фондацията. 

Към момента се водят преговори и за допълнителни средства за инфраструктура като например ремонта на Кукления театър и Концертна зала.

По апликационна книга общият бюджет на ЕСК 2019 е 38 177 638 евро. Те са общинско бюджетно финансиране за 23 млн.евро, 10 млн. евро от държавата, и 3,5 млн. евро от частни спонсори. Паралелно Пловдив ще получи и наградата „ Мелина Меркури“ от 1,5 млн. евро.

Светлана Куюмджиева, изпълнителен директор на фондация Пловдив 2019 съобщи, че през тази година ще работят по 7 основни проекта, сред които Капана, Тютюневият град, Махалата,  Адата. За частния остров по река Марица се предвижда да се заплаща наем на собствениците и да се реализират културни прояви с артисти от няколко държави.

Необходими са 2 млн. лева за отворените проекти за текущата година, поясни Кюумджиева. Тя заяви още, че имат нови 173 проекта, които очакват разглеждане.

Мариана Чолакова от Управителния съвет на фондацията потвърди, че все още липсват парите за съдържание и проектът ЕСК трябва да стане абсолютен държавен приоритет. Тя и другите членове на съвета акцентираха, че са изпратили серия писма до Министерствата на културата и на финансите, но до този момент няма получено финансиране от държавата. Милена Чакандракова от УС на Пловдив 2019 заяви, че ще бъдат постиганати и 3,5 млн. евро от частния сектор, защото вече са проведени първите разговори с фирмите и има интерес. Там е възможна и бартерната форма за реклама на събитията през 2019 г.

Следващият мониторинг на Брюксел за готовността на Пловдив за културна столица ще е през 2018 година. 

Снимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Министър Запрянов откри новата полоса в авиобаза "Граф Игнатиево"

"Още 4 от общо 49 проекта за реконструкция на авиобаза "Граф Игнатиево" са от основна важност за приемането на изтребителите Ф-16 и имаме уверение, че до края на годината те ще бъдат завършени", каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.  Министърът връчи Акт 16 на реконструираната писта на командира на авиобазата генерал Николай Русев...

публикувано на 15.07.24 в 11:38

4-ти ден продължава борбата срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Откриха зона за шах на открито на Гребната база

С демонстративна партия шах между гросмайстор Виктория Радева и кмета на Пловдив Костадин Димитров на Гребната база бе открита нова площадка за шах на открито.  Играта завърши реми, а след това европейската ни шампионка показа пред присъстващите партията й от първия кръг на Европейското в Баку. Зоната за шах се намира до Младежкия център и..

обновено на 15.07.24 в 11:15

В Марково ще се проведе общоселско събрание заради безводието

В Марково тази вечер ще се проведе общоселско събрание, на което да се обсъди проблема с недостига на вода и предлагания от ВиК режим за ползване. Като причина за безводието от водното дружество изтъкват засушаването, намаления дебит и повишеното потребление, както и това, че питейна вода се ползва за пълнене на басейни и поливане на..

публикувано на 15.07.24 в 10:46

Пловдив събира на форум учители в чужбина

Пловдив е домакин на двудневен семинар за учители от българските училища в чужбина. Днес и утре в къща музей „Христо Г. Данов“, Стария град ще се проведе семинар на темата „Учителят зад граница между „Възрожденските“ предизвикателства и методическите решения“. Форумът се организира от екипа на Пловдивския университет „Паисий..

публикувано на 15.07.24 в 08:32