Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митничарите погнаха манастирската ракия

| обновено на 09.02.17 в 16:13

Митничари откриха над 2 300 литра нелегална манастирска ракия при проверки в два от манастирите в страната.

Инспекторите от мобилните групи открили  360 бутилки по 0,75 литра без бандерол и 400 литра наливна ракия без документи, съхранявани в Бачковския манастир

Пред Радио Пловдив игуменът на Бачковския манастир отец Симон каза: Това е ракия, която ние сме налели в бутилки и сме сложили етикет „Бачковски манастир“ не за продажба, а за да ги подаряваме на гости за спомен. 

Според отец Симон проверката на митническия екип от Централното управление на агенцията най-вероятно е направена по сигнал. Тя е станала на Антоновден, 17 януари, в 16 30ч., малко преди края на работния ден. От манастира са подали възражение срещу констатациите.

Отец Симон добави, че от 3 години иска да лицензира производството на ракия, но противоречащи си законови текстове му пречат да направи това.

При друга проверка митническите служители установили, че в търговските обекти в Троянския манастир се предлага стока с валиден акцизен бандерол. Последвала и друга проверка в едно от избените помещения. Там са открити 1 500 литра ракия в пластмасови бутилки и бидони и над 370 бутилки ракия по половин литър без бандерол. От местната управа обяснили,че ракията не е с търговска цел, а е предназначена за подаръци.

От Агенция „Митници" припомнят, че е забранено държането, пренасянето, превозването, предлагането и продажбата на бутилирани алкохолни напитки без бандерол, когато такъв е задължителен. Държането от физически лица на наливен алкохол е разрешено само при условие, че същият е произведен в специализиран малък обект за дестилиране и е платен дължимият за него акциз. Физическите лица следва да разполагат с документ за платения акциз.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Започва Есенният салон на изкуствата

20-то издание на Есенния салон на изкуствата Пловдив стартира традиционно на 1 септември. Това е най-големият културен формат в града който обединява множество фестивали и събития от всички жанрове – музика, театър, танц, литература, визуални изкуства, изложби, кино, арт инсталации и други.  Тази година мащабният арт форум ще бъде открит от..

публикувано на 01.09.24 в 07:52

Плодовете и зеленчуците поевтиняват

Индексът на тържищните цени, който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през седмицата се повиши с 0,15 на сто до 2,038 пункта, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.. Оранжерийните краставици поевтиняват с 6,3 на сто до 2,70 лева за килограм, докато доматите от..

публикувано на 01.09.24 в 07:45

13 забавачки са обновени за 2 месеца в община Пазарджик

За два месеца са извършени ремонти в 13 детски градини и 15 изнесени групи на територията на община Пазарджик, съобщиха от местната администрация. Обновени са покриви и корпуси, фоайета, фасади, подменени са  ВиК и отоплителни инсталации, подови настилки, дограми, кухненски и санитарни възли и игрови площадки, посочиха от Общината.  Ремонтите са..

публикувано на 31.08.24 в 15:21

Калоян Сухоруков най- вероятно ще оглави РИК - Пловдив

Калоян Сухоруков бе предложен от ГЕРБ за председател на 16-та РИК – Пловдив-град. Срещу номинацията на Сухоруков, който беше шеф на РИК-а и през юни, нямаше възражение от страна на представителите на парламентарно представените политически сили на днешните консултации при областния управител за състава на РИК. Тя ще бъде съставена от 17 членове,..

публикувано на 31.08.24 в 13:27

Три дни празник на киселото мляко в Момчиловци

Седми международен фестивал на киселото мляко се открива следобед в центъра на родопското село Момчиловци.  За тридневния празник пристига китайска делегация. Инфлуенсъри от азиатската държава ще излъчват на живо фестивалната програма. Събитието се организира  съвместно с китайски партньори от компания за производство на млечни продукти с марка..

обновено на 31.08.24 в 08:53