Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според прокуратурата Кацарски е помагач, а Тотев - извършител на нарушенията за Зоокъта

| обновено на 13.02.17 в 15:25

Специализираното звено „Антикорупция“ към Софийската градска прокуратура привлече като обвиняем Димитър Кацарски – заместник кмет на Община Пловдив в престъпление по служба, извършено в съучастие с кмета на Община Пловдив за обществената поръчка за Зоокъта. 

Случаят е определен като особено тежък, тъй като според държавното обвинение на общината са нанесени щети в размер на 1 000 000 леваЗаради това обвинение кметът Иван Тотев бе отстранен от длъжност с решение на Окръжния съд в Пловдив, но след обжалване Апелативният съд го върна на работа. 

Заместник-кметът Димитър Кацарски е помагач, а извършител е кметът Иван Тотев. Двамата са действали в съучастие. 

Така говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова коментира пред Радио Пловдив привличането на заместник-кмета Кацарски като обвиняем за престъпление по служба по повод изграждането на Зоокът - Пловдив.  

Снимка

Въпреки че Апелативният съд в Пловдив отказа да острани от длъжност кмета Тотев, прокурорите са успели да съберат доказателства, които сочат на практика съучастническа дейност, съобщи Румяна Арнаудова. По думите й, доказателствата показват, че Тотев и Кацарски предварително са взели решение кой какво ще прави, тъй като са действали при условията на общност на умисъла. 

Ако няма доказателства за съвместни действия, няма да има обвинение за съучастие, коментира Арнаудова. Тя  съобщи още, че Тотев и Кацарски са обвинени по един и същ текст от Наказателния кодекс, но в различно процесуално качество – единият като извършител, другият като помагач. Извършителят категорично е кметът Иван Тотев, но той е бил подпомогнат със съответни действия от неговия заместник Димитър Кацарски.

От 3 до 10 години лишаване от свобода е наказанието, предвидено от закона за този вид престъпление, каза Румяна Арнаудова. Тя посочи, че ако действието на Кацарски е било случайно или по невнимание, към него нямаше да има повдигнато обвинение.

Очаква се по случая да бъдат повдигнати още обвинения, призна говорителят на главния прокурор.

Обвинението на Кацарски е за това, че на 28.07.2014г. умишлено е улеснил кмета на общината Иван Тотев да извърши престъпление по служба във връзка с изграждането на „Зоокът – Пловдив“ – да наруши служебните си задължения, от което за община Пловдив са настъпили вреди в размер на 1 000 000 лв. 

Заместник кметът Кацарски е бил назначен от кмета Иван Тотев за Председател на комисия за провеждането на „Открита процедура“ по реда на ЗОП за избор на изпълнител за извършване на строително – монтажните работи по обект „Зоокът – Пловдив“. В нарушение на ЗОП, като председател на комисията, Кацарски е предложил на кмета Иван Тотев откритата процедура да бъде прекратена. По този начин Кацарски е дал възможност на кмета на община Пловдив да открие друга процедура – договаряне без обявление.   

Процедурата е проведена като пряко договаряне с изпълнителя в нарушение на  ЗОП. Освен това тази процедура е проведена без да е одобрен идеен инвестиционен проект към момента на откриването й и не е била одобрена количествено–стойностна сметка за проекта. Не е бил изготвен комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществуващите изисквания на строежите и не е било издадено разрешение за строеж. Тези изисквания на закона не са били изпълнени и към момента на сключване на договора за строителство на „Зоокът“ –Пловдив с изпълнителя - „Запрянови 03” ООД. Престъплението е извършено с цел да се набави облага за търговското дружество в размер на 1 000 000 лв. В този размер е и щетата за община Пловдив.

Припомняме, че Иван Тотев бе привлечен като обвиняем за това, че в периода 30 април – 17 ноември 2014 г. в град Пловдив, като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – кмет на община Пловдив и като възложител на обществени поръчки, е нарушил служебните си задължения по повод изграждане на „Зоокът” – град Пловдив.

Досъдебното производство по случая е образувано на 03.11.2016 г. от Окръжна прокуратура–Пловдив. С постановление на главния прокурор от 15.11.2016 г. е разрешено разследването да се проведе извън района на съда, компетентен да разгледа делото, и е разпоредено Специализирано звено „Антикорупция“ -СГП да осъществява ръководство и надзор върху досъдебното производство.

Процесуално-следствените действия продължават. 

Димитър Кацарски бе открит в работния си кабинет, но отказа коментар с аргумента, че се водят следствени действия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Турско семейство катастрофира на АМ "Тракия" край Пловдив

Четиричленно турско семейство, пътуващо с джип пострада при тежка катастрофа в пловдивския участък на АМ „Тракия“.   Инцидентът е  станал след 10 ч. тази сутрин на 139 км. в посока София, когато джип БМВ се е блъснал в табела непосредствено до крайпътна бензиностанция.  От силния удар и високата скорост джипът е излетял от пътя и се е преобърнал..

обновено на 07.08.24 в 12:10

Небрежност причини два пожара

Пожар, причинен от небрежност, унищожи покрив на необитаема жилищна постройка и навес със складиран дървен материал в Съединение. Пламъците са  засегнали частично и покрив на съседна двуетажна къща.  Огънят е тръгнал от съседен двор, където мъж е запалил сухи треви. Инцидентът е станал около 19 часа снощи. Часове по-рано детска игра с огън..

публикувано на 07.08.24 в 11:58

Кметът на Пловдив разпореди свободен достъп до училищните дворове

Директорите на общинските учебни заведения в Пловдив да осигурят свободен достъп до дворовете по време на ваканцията. Това разпореди кметът Костадин Димитров. Свободният достъп на децата трябва да бъде осигурен за времето от 9.00 до 21.00 часа в неучебно време, в делнични и почивни дни. Директорите трябва да организират и контролират достъпа, а..

публикувано на 07.08.24 в 10:14

Арестуваха пиян шофьор, опитал да прикрие нарушение

Шофьор, употребил алкохол, опита да скрие нарушението си. Около 21 30 ч. снощи на бул. „Пещерско шосе“ в Пловдив с колата си „Хюндай“ 49-годишният мъж е отнел предимство и е блъснал мъж с мотопед. След това избягал от мястото на инцидента.  Мотопедистът по-късно е спрял патрулиращ по булеварда полицейски екип и е разказал за случая. След това при..

обновено на 06.08.24 в 19:12

Потушиха пожара над Асеновград

Потушен е пожарът, който следобед избухна близо до ВЕЦ-а в кв. "Изток" в Асеновград, съобщиха от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив.  Сухи треви горят над Асеновград П ричината все още не е установена, допълниха от дирекцията.  По информация на пожарната служба са се запалили сухи треви над ВЕЦ-а, като..

публикувано на 06.08.24 в 19:05