Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Платформата на БСП е реалистична и изпълнима

Достатъчно основателни мотиви имам, за да приема поканата за водач на листата на БСП - Пазарджик. Аз съм от гражданската квота на партията, покани ме лично председателят Корнелия Нинова и след като се запознах с платформата, реших, че е е достатъчно аргументирана и мога да приема. Но детската ми мечта не е била да бъда депутат, заяви заяви водачът на листата  на БСП за Пазарджик  Славчо Велков. Мотивите да се заема с политика са поканата и предизборната платформа. 

В предизборната платформа на левицата нямаше новост за мен, защото аз учествах в обсъждането на един от разделите на платформата - вътрешна сигурност, отбрана и обществен ред. Това, което ме удовлетворява в платформата, е че тя е достатъчно реалистична, а не популистка, има стратегическа цел и обхваща период от 20-30 г. и има раздели, които са много добе обосновани,а целите са  постижими и финансово разчетени – особено – социалните, енергетика, отбрана и вътрешен ред. Това беше най-реалистичната платформа, която съм виждал и мисля, че може да бъде изпълнена, за разлика от някои други примамливи обещания, които не са реалистични, заяви Велков.

Като пример той посочи обещанията на ГЕРБ за увеличение на учителските заплати, които започнаха още преди няколко месеца, когато бившият министър на образованиетои вицепремиер обеща 10%-но увеличение на заплатите на учителите на един събор и после се оказа, че пари няма. Сега щели да бъдат повишени с  200% ...

За първи път ще кажа пред вас, че на мене, като на нормален българин взе да ми дотяга усещането, че съм глупак. Когато един твърди, че е нормално асфалтът да цъфне, когато миналата година е строела магистралата, това ми напомня за Чехов и неговата „Вишнева градина“, която може да цъфне. Когато някой ми твърди, че убитата жена от железа в тунела Ечемишка е малшанс за нея, аз казвам, че малшанс може да бъде за загиналите от Тунгуския метеорит, но не и от направеното от човешка ръка. Това ме мотивира. Не искам някой да ме смята за глупак и да ме лъже, защото пътувам от Пловдив до София и виждам дупките по асфалта. А терминът „цъфне“ много ме впечатлява и изнервя. Едно време на баня се ходеше с налъми и ..... те можеха да цъфнат...

Сред проблемите, които ще се опитам да реша, когато спечели парламентарните избори формацията, която ме е издигнала,нашата работа би трябвало да бъде насочена в структурата на законодателната власт, т.е. Парламента и респективно в  Комисиите по вътрешна сигурност и отбрана и в най-важната – за контрол на службите. В платформата на левицата е заложена необходимостта от създаване на нова Стратегия за национална сигурност, която да отговаря на предизвикателствата на съвременния свят.Това ще правя, ако избирателят ми въложи доверие.

Ние нямаме като  нормативен документ – програма за национална сигурност. Имаме стратегия за национална сигурност и Закон за противодействие на тероризма и това са „най-свежите“ документи в сферата на националната сигурност.

Аз ги оценявам по достойнство. Те имат своите недостатъци, защото в една или друга степен не съответстват на последните предизвикателства пред сигурността на България и на европейската сигурност. Примерно: заплахите от т.н. градски тероризъм, тероризъм на вълците-единаци, използването на средства за поразяване, които вече не са бомби, а обикновени коли и камиони и вършат много по-голяма работа. Много има какво да се прави, но без съмнение, системата трябва да се реформира. Когато говорим за борба с корупцията, това трябва да започне от изкореняване на корупцията сред тези, които трябва да пазят това да не става. Има една римска формула „А кой ще ни пази от пазачите?!“.

 Днес трябва да се създават общоевропейски политики за борба с предизвикателствата, тъй като заплахите срещу република България като външна граница на ЕС се превръщат и  в заплахи срещуевропейската сигурност. Но там вече да мислят и евродепутатите, затова сме изпратили нашите избраници там с добро заплащане и те трябва да оправдаят доверието ни.

В платформата на БСП е заложена и  задачата в раздел „Национална сигурност и осигуряване на вътрешен ред“ борбата с битовата престъпност като бич за хората и националната сигурност. Когато отчитаме успехи в посока намаляване на бежанския поток,  за обикновените хора битовата престъпност в малките населени места си  остава катастрофа. Но ние трябва да си пазим и границата, да я „санираме“ добре и да вършим онова, което ще осигури  защитата на националния интерес на Република България.

 Повече чуйте от звуковия файл 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51