Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нека бизнесът в Пловдив е спокоен, икономиката на града е устойчива

Развитието Тракия икономическа зона и перспективите, които стоят на дневен ред по отношение на образованието, осигуряване на качествени кадри, икономиката и инфраструктурата бяха обсъдени на среща, организирана от „Индъстри Уоч“ в Пловдив. В срещата взе участие и кметът на Пловдив Иван Тотев.

„Целта, която си поставихме през последните 5 години, е да работим за привличане на нови инвеститори, но заедно с това и да осигурим по-привлекателна и по-приятна среда за живот. Интензитетът на развитие на града нараства все повече. Тази година в бюджета на Пловдив са отделени 3 милиона лева за отчуждаване и ще стартираме проектите по изграждане на булевард „Северен“ и реконструкция на булевардите „Васил Априлов“ и „Голямоконарско шосе“, заяви кметът на Пловдив Иван Тотев. Той допълни, че бизнесът в града трябва да е спокоен за своите бъдещи инвестиции, защото икономиката в града е устойчива.

 „Сериозен диалог е нужен по темата с инфраструктурата. През последните години бяха изградени несъществуващите  магистрали“, уточни Атанас Ташков, ексдепутат от ГЕРБ. Той посочи, че в програмата на партията е заложен ремонт за Околовръстното шосе на Пловдив от Пазарджишко шосе до Асеновградско шосе, активно се работи и по Ягодовско шосе, в задачите е и довършване на пътя Баня – Карлово, където има 10-километров участък за ремонт. Основен приоритет е и реконструкцията на Голямоконарско шосе, Рогошко шосе, както и пътят Пловдив – Асеновград, като за последния проект финансирането е вече осигурено и в рамките на 18 месеца след старта на строителните дейности може да бъде приключен.

От срещата стана ясно още, че от първостепенно значение е довършването на булевард „Васил Априлов“, изграждане на булевард „Северен“, а в национален мащаб - изграждане на още пътни артерии, тунел под Стара планина.

Според Менда Стоянова начинът за осъществяване на големите инфраструктурни проекти е по пътя на концесиите.  „Фокусът трябва да се насочи още към детските градини и началните класове в училище. Има много деца, които не посещават тези заведения и не получават базовите знания за грамотност, а оттам възможността за повече квалифицирани кадри все повече намалява. Затова е необходимо децата да посещават училище и ако това не се случва, то родителите да бъдат санкционирани или съответно стимулирани“, обясни тя. 

Снимка

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

След гонка по Подбалканския път са задържани 18 мигранти

18 нелегални мигранти са задържани вчера вечерта на Подбалканския път в района на бензиностанция в близост до карловското село Васил Левски, съобщиха от Районната прокуратура в Пловдив.  Вчера около 21 ч. в района на бензиностанция на главен път София-Бургас полицейски патрул подава сигнал за спиране на товарен бус. Водачът на буса..

публикувано на 10.07.24 в 13:03

Полицаи спряха нощен купон в Столипиново, трима в ареста

3-ма души от пловдивския квартал „Столипиново“ са задържани след конфликт с полицейски служители заради нарушаване на тишината в района през нощта. Минути след полунощ след получен сигнал бил насочен полицейски екип за нарушаване на нащната тишина на ул. „Сокол“. На адреса двамата униформените установили, че със силна музика се озвучава..

публикувано на 10.07.24 в 12:51

Арестуваха двама пловдивски лекари за източване на Здравната каса

Районната прокуратура в Пловдив обвини двама практикуващи лекари в документна измама, довела до източването на 12 900 лева от бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Това е станало чрез подправяне на месечни отчети за извършена лекарска работа.  Единият лекар на 55 години, с инициали Н.П., е обвинен като извършител на измамата, а другият..

публикувано на 10.07.24 в 12:11

Заради мача "Ботев" - "Марибор" променят движението край Колежа

Заради двубоя между отборите на ПФК „Ботев“ – Пловдив и ПФК „Марибор“ – Словения, който ще се състои на стадион „Христо Ботев“ в четвъртък, се въвежда временна организация на движението. Тя важи за времето от 18.00 ч. до 24.00 ч. на 11 юли, съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта”. Изцяло или поетапно ще се спира..

публикувано на 10.07.24 в 11:21

В Пазарджик могат да видят графика за сметоизвозване онлайн

Жителите на Пазарджик ще имат достъп до графика, по който ще се извършва сметоизвозването в региона. Информацията може да се види на официалната интернет страница на общината.  По този начин ще се организира гражданският контрол върху качеството на извършената услуга.  Секция“ Чистота“ в сайта на общината дава възможност за обратна връзка, което ще..

обновено на 10.07.24 в 10:17