Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България не може да се обича с омраза

Когато обвиняваме толкова много хората в това, че изпитват страхове от бежанците, трябва да си даваме сметка, че  страховете на голяма част от тях са легитимни, защото те нямат достатъчно достоверни източници, за да знаят какво точно  се случва. На второ място, хората, които искат да живеят в нормална държава, включително и аз, се борим със злоупотребата със страховете  и злоупотребата с омразата за политически цели, както се случи категорично с бежанците в Елин Пелин. Това е престъпление, за което ние не трябва да си затваряме очите. И не трябва да търпим. Това заяви  бившият заместник-министър на МТСП Деница Сачева. 

По думите й, дискусията не  е за бежанците и за това дали можем да се справим с проблема. Дискусията е за това, използват ли се страховете на хората за политически цели в една предизборна кампания и в случая с Елин Пелин това е категорично така.

На хората трябва да бъде обяснено, че насаждането на страхове и омраза няма да ги предпази от това, от което те се страхуват, а точно обратното – би могло да предизвика напрежение, което политиците, заиграващи се с техните страхове, няма да могат да спрат. Има обаче и нещо друго в този случай. Преди месец излезе информация в медиите, че кметът на Елин Пелин има проблеми с Прокуратурата, заради това че не е излязъл от търговски дружества, че е подал документи с невярно съдържание, т.е. налице е натиск той да бъде отстранен от поста, заради неспазване на Закона. Вероятно действията му сега са превантивни, за да може да има причина, с която след това да говори в публичното пространство, че е отстранен не защото е нарушил Закона, а защото  защитава гражданите на Елин Пелин. И към момента на територията на Елин Пелин живеят повече от 50 сирийски граждани, включително и синът на въпросното семейство, който работи в София и никога досега там  не е имало проблеми. Защо се случи обаче точно сега? Оставям на слушателите да преценят. Геополитическите проблеми няма да бъдат решени с местна омраза. Енергията на гражданите трябва да бъде канализирана  да предизвикат политиците към действия и политики, свързани с борбата с каналджийството, защитата на интересите на България  на европейско ниво и с адекватно представяне на българската позиция и на трето място – с това,  да изискват от властите адекватна грижа за тези, които вече са  влезли в страната, точно за да се намаляват напрежението и радикализацията.

Обществената среда, в която  в момента се води дискусията преди изборите е тежка, хората не вярват на никого и на нищо. В България трудно можем да намерим авторитети – хора, които да обединяват нацията и това е много сериозен проблем, защото той ще попречи на всяка една политика – дори и да е добра, дългосрочна  и смислена, да бъде реализирана. В капана на недоверието ще попаднат самите граждани.  България не може да се обича с омраза.

Повече чуйте от звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Борис Попиванов

Политиците са се примирили, че отиват на нови избори

Летните кризи в политическия живот у нас - разговор с доц. Борис Попиванов , политолог и преподавател в Софийския университет, за невъзможните ходове, които циклят в спиралата кабинет-избори-партии. Доц. Попиванов смята, че няма сигнали за положителен сценарий за реализация на правителство с третия мандат. "Би трябвало след провала на втория мандат..

обновено на 24.07.24 в 10:24

Българите избират между Турция и Гърция за почивки в чужбина

Изборът на българите, които почиват в чужбина, традиционно е разпределен между Гърция и Турция.Това зая ви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Весела Гюрова, учредител на сдружението "Бъдеще за туризма", която работи в голяма пловдивска туристическа агенция. „Последните няколко години се наблюдава изключително засилен..

публикувано на 24.07.24 в 10:10

Средното образование се нуждае от цялостна реформа

Ниски резултати на учениците по български и математика, огромен дял на частните уроци, неудовлетворени родители и университетски преподаватели, сериозни разлики в образователното ниво на хората от различните региона на страната, лошо управление на политиките в образователната система. Това са само част от констатациите на одиторите на..

публикувано на 23.07.24 в 10:24

Няма шанс за правителство с трети мандат, ще има избори

Президентът Румен Радев е изправен пред много сложно решение. Затова смятам, че той ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП. Това заяви в инетрвю за Радио Пловдив политологът и университетски преподавател доцент Татяна Буруджиев. Тя подчерта, че хората, които се явяват на избори търсят доверието на..

публикувано на 23.07.24 в 09:52

Продължава да има повече от 1 пожар на ден в "Столипиново"

Последните огнища на пожари в Пловдивска област са угасени към днешна дата. Последните 2 дни са доста по-спокойни, за разлика от предходните дни, съобщи в предаването "Точно днес" директорът на пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов . Той разказа, че са имали над 50 сигнала за пожари за денонощие, докато след падналите валежи те са спаднали..

публикувано на 23.07.24 в 09:00