Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миризмите от Централата за биогаз в Труд били през август, ИК готви нови протести

| обновено на 17.02.17 в 16:46

Обществено обсъждане за проблемите със замърсяването от Централата за производство на електроенергия от биомаса в село Труд ще се проведе днес от 18 часа в читалище „Светлина-1929“.


Инициативният комитет ще оповести бъдещите действия и решения

Поканени за участие в срещата са собствениците на централата, кметът на община Марица Димитър Иванов, директорът на РИОСВ-Пловдив Стефан Шилев и представители на други отговорни институции.

Галина Тошева обяви, че са провели поредица от срещи с ангажираните институции, но до този момент нямат резултати за глоби или санкции на централата, нито пък коректно въведени данни. 

Миризмите в Труд се засилват много силно през последвата седмица, подобно бе положението и през лятото на миналата година, уточи още Тошева. 

По думите и те са направили контакт с най-голямата централа в Цюрих, Швейцария.

Тя е била цитирана от собствениците на българската за това как процесите при тях се осъществявали по аналогичен начин.

Становището на компанията от Цюрих е изпратено чрез кореспонденция до инициативния комитет. 
Швейцарците се разграничават напълно от констатацията за идентична работа с българската инсталация. 
От инициативния комитет обещават протести и през 2017 г. , защото продължават да събират негативи от работата на мощностите. 

Пловдивската екоинспекция отрече твърдението за компротирани протоколи от проверките в Централата за биогаз. От РИОСВ припомнят, че през миналата година са извършени 16 проверки като резултатите от тях са представени на Инициативния комитет. Две от санкциите, на обща стойност 4000 лева, не са обжалвани от оператора и са платени. 

Трета глоба от 598 лева за изпускани вредни емисии във въздуха е обжалвана от Билд Инвест Сит“ като на първа инстанция съдът я отменя, но Екоинспекцията обжалва решението и се чака произнасянето на Административния съд в Пловдив. От РИОСВ уточняват още, че собственикът на централата е изпълнил и предписанието за покриване на всички открити съоръжения, потенциални източници на неприятни миризми като по този начин е елиминирана възможността за изпускане на неприятни миризми от централата. 

През 2017 г. централата ще е обект на контрол от страна на РИОСВ – Пловдив и ще продължат да се извършват измервания както на емисиите, изпускани в атмосферата, така и на качеството на атмосферния въздух чрез мобилна автомобилна станция в продължение на 51 денонощия, разпределени в четирите сезона на годината, заявяват от инспекцията. 

Управителят на Билд Инвест Яков Джаров заяви, че няма да присъства на общото събрание тази вечер, поради ангажименти. Той уточни, че преди време те са поканили ИК за разговори, но отговор не е получен. Ние сме отворени за разговори и ще търсим среща, каза пред Радио Пловдив Джаров. 

Според него случаят в Труд е повтаряне на една неистина. Не сме отричали, че през лятото е имало такива миризми, направиха проверки, направиха предписания и от тогава няма никакви миризми. Те през декември протестираха за миризми, които ги е имало през август, заяви управителят на фирмата.

Направиха няколко проверки и те показаха, че няма замърсяване, повтори той. Твърдението за компрометирани протоколи е на ИК.

Озадачен съм откъде идва тази енергия. Цялата ситуация е много странна. Всички проверки показват законната работа на тази централа. Готови сме за градивен диалог и да направим неща, които не сме длъжни по Закон като преградна стена включително, завърши Яков Джаров.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Дим от запалени отпадъци в Шекер махала стресна пловдивчани

Сигнал за пожар в "Шекер махала" в Пловдив е получен малко след 21,20 ч. тази вечер, съобщиха от пловдивската пожарна. Огънят е тръгнал от запалена купчина отпадъци, но впоследствие се е разраснал. Димът от пожара е станал видим от различни крайща на града и хората са се притеснили, но опасност няма. На място са три екипа огнеборци, които гасят пожара,..

обновено на 15.07.24 в 22:23

Евакуираха посетители и персонал на пловдивски МОЛ заради пожар

Евакуираха пловдивски МОЛ заради запалено електрическо табло на заведение в зоната за хранене, видя репортер на Радио Пловдив. Пред търговския обект на бул. "Руски" изчакваха посетители, персоналът на магазините и един пожарен автомобил, а входовете се охраняваха от охранителната фирма, която обслужва обекта. От РДПБЗН-Пловдив потвърдиха за инцидента...

публикувано на 15.07.24 в 20:29

Огромно задръстване, катастрофа край Косово затапи трафика Асеновград - Смолян

Силно затруднено е движението по пътя между Асеновград и Смолян, а причината е катастрофа, възникнала около 13.50 ч. край разклон за село Косово. В сблъсъка са участвали  три автомобила, които са препречили платната за движение.  В пловдивска болница за прегледи е транспортирана 15-годишно момиче, пътувало в една от ударилите се коли...

публикувано на 15.07.24 в 16:04

Арестуваха измамник, "ужилил" двама с 68 000 лева

Задържаха за постоянно в ареста 69-годишен мъж за две измами на обща стойност 68 000 лева, съобщиха от прокуратурата. Той е обвинен за това, че за две години и три месеца в Пловдив и Шумен измамил двама мъже, като обещал доставка на 1500 метални варели за пчелен мед от Украйна и южнокорейски автомобил. Първоначално 69-годишният измамник..

публикувано на 15.07.24 в 15:54

Съдът в Смолян спря таксуването в новите Сини зони

Административният съд в Смолян спря допуснатото предварително изпълнение на заповедта на кмета Николай Мелемов за събиране на такси от новите сини зони в областния град, съобщи адв. Елена Радева - Даскалова, общински съветник от групата „Нашият Смолян“. Тя уточни, че със заповедта от началото на юли е въведено платено паркиране на нови улици и паркинги..

публикувано на 15.07.24 в 15:11