Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избягалият затворник-заловен с телефонна клопка

| обновено на 27.02.17 в 21:00

След проследяване, наблюдение и сложна оперативна инсценировка е заловен избягалият миналия вторник от затвора убиец Тома Ендрев, разказаха представители на полицията и прокуратурата. Криминалистите са влезли в дирите на  рецидивиста на третия ден след дръзкото му бягство – в петък. 

Ледът се пропуква в петък, 24-ти февруари.  През това време са разпитани десетки негови близки и познати, проверени множество адреси, като постепенно кръгът се стеснява около съкилийника Мариян Пенев, с когото Томата е поддържал близки отношения зад решетките. 

Самият Мариян е излязъл преди около година от затвора и жвеел на свободен наем в Пловдив.  

Оказва се, че  двамата са забелязани и заснети от камери няколко пъти на открито – по улици и кафенета и дори има сигнал за избягялия чак във Варна, но това се изяснява. 

Известно е, че от петък нататък  Тома Ендрев се е укривал в квартирата на приятеля си Мариян в блока, известен като  Малкия Гигант. В неделя криминалистите прилагат заблуждаваща постановка и ятакът на беглеца влиза в  капана. Както ще чуете, полицаите изглежда  толкова убедително са приложили безотказните похвати на телефонните измамници, че съучастникът на убиеца все пак се е хванал, макар със сигурност да е бил нащрек, знаейки че укрива издирваният в цялата страна Тома Ендрев. 

Все още Тома Ендрев отказва да дава показания къде се е укривал първите два дни, както и какво го е накарало да избяга. Той стори това късно вечерта във вторник, докато е бил конвоиран към пловдивския затвор от общежитието от отворен тип „Хеброс“, където се е грижел за служебните кучета.  

Като вероятна причина за крайното му решение се предполага очакващото го наказание заради самоотлъчката му от миналата седмица, когато на своя глава е избягал от общежитието за да се срещне с приятелката си в центъра на Пловдив. 

Престъпникът е бил транспортиран без никакви предпазни средства – като белезници например – и само от един  охранител – инспектор Гълъбов. Томата си носел събран в сак целия личен багаж,  явно съзнавайки, че с облекченият му режим, на който е преминал заради примерното си поведение миналата година – е свършено. Край с отпуските и малките затворнически награди.  В един момент той се обърнал, подвикнал на надзирателя и метнал сака в лицето му. Това объркване му било достатъчно за да хукне в галоп между блоковете и да избяга в тъмната нощ. 

Заради това  сега се води вътрешно разследване срещу инспектора. Ако вината му се докаже, той също подлежи на тежко наказание, добави районният прокурор Гергана Мутафова. 

Тома Ендрев излежава комбинирана 18-годишна присъда за множество кражби, но най-вече за жестокото убийство през 2003 година, когато младият тогава, но вече утвърден с няколко присъди рецидивист, заклал хазяина си, след което разчленил трупа му в опит да заличи следите си. Той обаче бързо бе разкрит, а присъдата си получи през 2005 година.

До изтичането и са оставали около три години,  но сега го очакват още толкова заради бягството и нападението над  конвоиращия го надзирател.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Сушата изпразни "Пясъчник", търсят се пари за дигите по Стряма

Областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева свика спешна среща във връзка с постъпили множество сигнали за състоянието на язовир „Пясъчник“ и необходимостта от аварийно почистване и укрепване на част дигите на р. Стряма на територията на община Марица. „Обемът на водата в яз. „Пясъчник“ е два пъти и половина по-малък в сравнение със същия..

публикувано на 23.07.24 в 16:55

Още трима пловдивски лекари в схема за точене на Здравната каса

Още трима лекари са привлечени като обвиняеми за документна измама  по случая източването на Здравната каса с фиктивните прегледи и физиотерапия.  Обвинението към тримата лични лекари е повдигнато заради това, че помагали на  двамата арестувани по-рано медици да изготвят неверни електронни отчети, както и за това, че карали свидетели да дават..

публикувано на 23.07.24 в 15:49

Съдът попречи на Гергов да стане едноличен собственик на Панаира

Решение на Софийския градски съд попречи на Георги Гергов да стане едноличен собственик на Международния панаир Пловдив. Делото беше заведено от министерството на икономиката срещу решението, с което Варна прехвърли акциите с в панаира на дружеството „Пълдин туринвест“, в което бизнесменът е мажоритарен собственик. Сделката осигуряваше на Гергов..

публикувано на 23.07.24 в 14:55

Бурята събори дървета и клони в Пазарджик

12 сигнала за последствия от силния дъжд в Пазарджик са получени на спешния телефон 112 в ранния следобед, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР Мирослав Стоянов. Повечето сигнали са за паднали дървета и клони по улиците в града.   Повредени са и седем паркирани автомобила.  По сигналите работят екипи на пожарната и общината – за..

публикувано на 23.07.24 в 14:38