Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Застоят на обществото личи най-вече в политиката

За безуспешните опити да потърсим причините за агресията в правилната посока и  обреченото обществено усилие  за създаване на имунитет срещу краха на ценности, особено в предизборно време -  разговор с писателя Румен Леонидов. 

Общият застой в обществото личи най-много в политиката. Когато се видя, че в нея не могат да бъдат допуснати свободни личности и млади лица – фигури, а не само имена и лица, веднага започна събирането на „полските цветя“ – т.е. които се показват често по телевизията – певци, музиканти, актьори. Това показва, че политическата ни класа е в страхотна паника и търси заместители. Няма честно отношение и истински диалог с избирателя. Самият избирател пък е доста объркан не само отсега, а отдавна е объркан и отчаян и изобщо не си мърда пръста, зада се самоорганизира в общества – нито професионални, нито пък градска или селска линия. Самият факт например е, че нямаме от години  силна партия от БЗНС при условие, че това е едно огромно население у нас. Имаме разделение на населението по линията на етноси, но не – по християндемокрация и атеизъм. Това не вълнува изобщо нашия народ, неговото мнозинство и оттам идват неопределеностите, които се явяват преди всеки избор.  Така идват и обещанията за 1000 лв заплата, 500 лв. пенсии, които се използват по най-безскрупулен начин.

Проблемът е изобщо търсим ли  причината за несъответствията и злините? Когато упрекваме политиците, трябва да си признаем, че и ние сме сред тези, които не ги търсим. И ако се причисляваме все пак към някакво малцинство, което продължава да ги търси тези истини и критерии за съществуване, то тогава сме някаква капка вода в язовира „България“. Ние нямаме чувство за държавност. Тя не е „изработена“ във всеки отделен човек от нас, не говоря само за тълпите. Питаме се сега дали трябва в училищата да има лекари, сестри, защо има насилие. Тези неща ги има във всяко общество, но чак сега се сещаме, че не е зле да има  предварително разработена карта за това, към кое отделение за „Бърза помощ“ да се обади всяко училище, чак сега се сещаме за елементарните неща, които са ни потребни „като въздухът и водата за всяко живо същество“. Не може да чакаме все някой да ни освобождава, да ни спасява, да ни дава и да чакаме пороят да ни наводни къщата, вместо да се застраховаме за някакви си 10,15,20 лв. Че е скъпо, е нелогично. Чакаме попа, държавата, общината, някои друг и това е тъпизъм, който ни държи толокова години вече. Най-лесно е да търсим вината в някой друг, за когото да казваме, че той нищо не е направил. Лошото е, че нашето спасение опира до физическото ни спасение.

Ако Господ е измислен, той е измислен гениално, за да може да има един невидим съдник, а не една неработеща правосъдна система, в която да има уважение и любов, към което човек се стреми. Ние търсим само спасението си само във физически аспект. Нямаме пространството не само за Държава  като мислене, а нямаме пространство изобщо за Битието. Това са извечни неща.  Цинизмът ни е достигнал дотам, че не си задаваме въпроси като „ами ако е така“, а „може ли да бъде така“ и т.н.

Все пак вярвам в доброто, заложено в човека и че у всеки един живее и фашист, и комунист, и крадец, и благороден човек. Зависи на кого ще позволим да се изяви. И ако сбъркаме, да бъдем  способни да се извиним бързо.

Повече чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

България не е в криза, но Горският дебне зад ъгъла

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в..

публикувано на 18.04.24 в 16:46

Промените в Конституцията ни хвърлят от казус в казус

Държавата отсъства от доста време, а самата сглобка, която ни управляваше, беше едно уродливо създание. Това коментира пловдивският депутат от „Има такъв народ“ Гроздан Караджов. Той допълни още, че именно тази сглобка ни е довела до служебен кабинет, който е ярко оцветен политически. Затова ИТН също иска вот на недоверие, въпреки че по..

публикувано на 18.04.24 в 15:45
Кметът на общината Павел Михайлов и кметът на Брестовица Мария Манолова (вдясно)

Брестовица може и да има скоро чиста вода

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов е уверен, че проблемът със замърсената вода в село Брестовица може да се реши до месеци, след като ВиК изгради довеждащия водопровод до селото. Преди 2 дни от МРРБ съобщиха, че рехабилитацията на съоръжението може да стартира, след като Българският ВиК холдинг е отпуснал инвестиционен заем в размер на..

публикувано на 18.04.24 в 14:50

Касовата бележка от пазаруването е нашата застраховка

В подготовка на празничната трапеза разговор в аванс с д-р Андрей Велчев, председател на Сдружението за достъпна и качествена храна за гражданския контрол в търговската мрежа и рисковете пред потребителите при онлайн пазаруването на хранителни стоки.  Сдружението започна проверки в обекти от мрежата за търговия на дребно с хранителни стоки в..

публикувано на 18.04.24 в 10:31

Очаквам още едни извънредни избори до края на годината

„Възраждане“ и без БСП продължават своята линия на опозиционно поведение и видимо са започнали предизборната кампания. Това коментира в предаването „Точно днес“ политологът и преподавател в катедра „Политология“ в СУ „Св. Климент Охридски“ Ружа Смилова . За вота на недоверие към служебния кабинет „Не мога да допусна, че Корнелия..

публикувано на 18.04.24 в 10:28