Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туризмът тегли икономиката като локомотив

България е най-недооценената туристическа дестинация в Югоизточна Европа отбелязва специализираният  портал за пътуване Travel Business, но над 80% от туристите в страната посещават културно-исторически обекти. Какви са тенденциите  в бранша, очакванията на туроператорите на прага на туристическия сезон и какво налага  все по-категорично необходимостта от предлагане на нов туристически продукт  - Румен Драганов – директор на Института за анализи и оценки в туризма. 

От началото на годината сме залети от вълна пътуващи млади хора, които идват тук  с нискотарифни компании – от 17 европейски летища  и това са хора, които идват основно за културен туризъм, независимо че сме извън сезона все още. 20% е ръстът на туристите за януари, като тенденцията ще се запазва и през февруари. Геополитическите сътресения  водят в България млади хора, които от Бирминган, Мадрид, Брюксел, които са имали планове да отидат в Истанбул например, но поради ситуацията там и добите оферти тук, са пристигнали в България и споделят добрите си впечатления и  изненадата си от срещата със страната ни.

Ако вземете билет например за 8 евро  и намерите подобни туристически предложения, човек се чувства победител. Това правим ние в туризма, намирайки най-добрите цени и е интересна изобретателността на искащите да пътуват и намиращите най-добрите оферти –  да се питаш как е възможно  толкова хубави неща да струват толкова евтино и да са в ръцете ни.  Това го правят хората,  идващи с желание да посещават каменните къщи, да опитат хубаво кисело мляко, мед и неща направени от ръцете на хората тук, да се водят разговори за книги, филми, дигитални технологии. Това са хората, които сега срещаме по малките хотелчета – млади хора, завършили в чужбина право, икономика, медицина, инженерство, които идват тук да помагат на родителите си и правят тези малки хотелчета.

Туризмът  не е подвластен на кризите, дори и по време на най-тежката в началото на 90-те, когато икономиката не върви, той вървеше на макс като локомотив.За туризма 2016 г. бе върхова с посещения на чуждестранните туристи –над 10 млн, тази година се очертава отново дотолкова успешна. Но на този фон дори средната ни заетост беше под 50%. Днес например имаме над 1 млн празни легла. Например не сме раздали валчери за здравна превенция на работещите хора, за да се засилят веднага към 600-те минерални извора, които изтичат в канала, за да си оправят здравето. Това е българският пример – вода гази, жаден ходи!

Става въпрос само за две думи в наредба № 7 на Финансовото министерство – към валчерите за храна по 60 лв да се добави  още и „здравна превенция“ – 60 лв., за да се използват изворите и хората да се погрижат за дравето си, заяви Румен Драганов. На страната ни е необходим завършен продукт – местните фирми да  бъдат наложени, ние да предлагаме местната марка, да създаваме работни места за нашата икономика, а не да храним света.

Около 3 март очакванията са около 180 хиляди българи да пътуват в България и около 40 хиляди – в чужбина. Много са събитията, свързани с историческата дата в цялата страна, освен работещите максимално интензивно зимни  и спа курорти, а на 4 март е Тодоровден, свързан с конните надбягвания, кушиите, така че се очаква един много успешен, дълъг и хубав уикенд в България, подчерта Румен Драганов.

Цялото интервю – от звуковия файл.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12