Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-голямата и скъпа пеперуда "кацна" в Природонаучния музей

| обновено на 06.03.17 в 15:11

11 000 лева струва Александровата птицекрила пеперуда, която от днес е експонирана в Природонаучния музей в Пловдив. Това е  най-голямата и ценна дневна пеперуда, която живее само на едно място в света – в гората Попондера в Папуа Нова Гвинея. Този екземпляр се съхранява при специални условия и е сред световните застрашени видове.

Експозицията "Най-големите насекоми в света" откриха заедно кметът на града Иван Тотев и директорът на музея Огнян Тодоров.

Той поясни, че цялата експозиция коства над 30 000 лева и тук са събрани най- красивите, ценни  и големи насекоми от целия свят. 

Тук са 140 вида от всички краища на света, като има две части - бръмбари и пеперуди.16 см е дълъг най- големият бръмбар в света - Титан. В Пловдив може да се види екземпляр от този вид, дълъг 15 см.

Много малко музеи в света разполагат с такъв тип експозиция, където в залата за безгръбначни има изложени пеперуди, насекоми и всички видове са на ниво семейство.

Снимка

До един месец ще бъде открит и пеперударникът, който се намира на последния етаж на музея. Там посетителите - до 10 човека ще се разхождат сред 400 живи пеперуди и ще слушат лекциите на уредниците. 

Ще има сини пеперуди, пеперудата „Атлас“ и други атрактивни видове, обещаха от музея. Снимка

Изложбата ще остане за един месец, след което ценните експонати ще бъдат съхранявани при оптимални условия.

Паралелно ще има и прожекции на нови филми в 3D планетариума. Първият филм е на National Geographic и разказва за морските динозаври. Цената на един филм е от порядъка на 12 до 18 хиляди долара.

Предстои да бъде финализиран цялостният ремонт на фасадата, като ще има и разширяване, вкл. и зала "Лотос" в Донкуковата градина, каза кметът Иван Тотев  и допълни, че това е най-хубавият музей в страната и има най-хубавата изложба, собственост на общината.

Природонаучният музей е с рекорден приход - 200 000 лева за 2016 г., припомни кметът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

4-ти ден продължава борбата срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещи огнища и очакваните високи температури обаче на място остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са били разположени няколко екипа на пожарната,..

обновено на 15.07.24 в 08:43

Пловдив събира на форум учители в чужбина

Пловдив е домакин на двудневен семинар за учители от българските училища в чужбина. Днес и утре в къща музей „Христо Г. Данов“, Стария град ще се проведе семинар на темата „Учителят зад граница между „Възрожденските“ предизвикателства и методическите решения“. Форумът се организира от екипа на Пловдивския университет „Паисий..

публикувано на 15.07.24 в 08:32

Министър Запрянов ще открие новата полоса в Граф Игнатиево

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов ще открие официално новата полоса за излитане и кацане в Трета авиационна база в село Граф Игнатиево. Той ще връчи Акт 16 на командира на авиобазата бригаден генерал Николай Русев. В рамките на церемонията ще се извърши пребазиране на самолети МиГ-29 от летище Пловдив, с което се подновява..

публикувано на 15.07.24 в 08:27

Следят с дронове пожарите в Средна гора, усложнена обстановка до Иван Вазово

Трети ден продължават пожарите в общините Хисаря и Калояново.  Целият терен на пожара  обхваща над 15 хиляди декара гора и равнинни площи и се наблюдава с дронове. На място днес пристигна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който дойде, за да се увери, че ситуацията е под контрол и да съдейства, ако е необходимо, с допълнителни сили и..

публикувано на 14.07.24 в 16:27

Жители на село Брезе протестираха в Девин

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища. Протестиращите се събраха на входа на Девин и в шествие  преминаха близо два километра до сградата на Общината. Издигнаха знамена и плакати с надписи:  "Брезе ще го има" и "Искаме  водопровод и канализация пътищата"...

публикувано на 14.07.24 в 15:24