Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На пазарите не правим разграничение между търговците

Защо се разбунтуваха цветарите от Четвъртък пазара и универсална ли е тезата, че  цената на стоката  се определя в конкуренцията на пазара?  Стефан Султанов – директор на ОП „ Общински пазари“.

Пазарите се стопанисват от общинско предприятие и ние сме длъжни всеки земеделски производител или фирма, които искат да упражняват там дейност, да бъдат допуснати, без да правим разграничение между нови и стари търговци с аргумент да не става конкуренция за подбиване на цените. Недопустимо е с наша помощ да наложим монопол и едва ли не картел на цените на цветята, само и само да не допуснем някой нов на пазара.

Идеята за стимулиране на малките търговци, за съжаление, не е записана никъде в правилник или закон. Във всички нормативни актоне, на базата на които работим, няма разграничение между „малък“, „голям , „фирма“ или  „земеделски производител“. Всички са равни и ние сме длъжни да отдаваме общинско имущество с цел генериране на приходи в хазната на Общината. Всяка фирма, независимо колко е голяма, след като мине необходимите процедури, има право да наеме маса. А на въпроса защо не са вътре,  ако бяха там, трябваше да са от другата страна на пазара и тази нова фирма нямаше да има реална възможност  да осъществява конкуренция, тъй като хората знаят, че там няма цвета на пазара.

Няма никаква неточност и в това, че фирмата е наела съоръжения само за три дни. Съществуват три възможности за наемане на площи на пазара – първата е до 5 дни само с фактура, вторият е от 5 дни до месец с разрешение за ползване и третият – над месец с провеждане на търг или конкурс. В случая  тези хора ползват т.н оборотни маси и площи – абсолютно законно предоставени.

Още преди половин година ние променихме правилника, който вече дава възможност  да се поставят стационарни преместваеми обекти на общинските пазари. Преди това не беше възможно, тези обекти не можеше да бъдат собственост на наемателите, а вече може. Аргументът е, че има интерес от тяхна страна, търговията е променена освен на сергийни площи, да се продава и в затворени  площи. В тази връзка  правим опит  да направим нов облик на пазара Гребна база, като върнем големия клиентския поток. Защото освен  традиционните продукти – зеленчуци и плодове, които се продават, има и млечни изделия и в момента търсим клиенти, които да започнат да продават сурово месо и жива риба. Това ще затвори кръга и пазарът ще бъде конкурентен на един по-малък супермаркет, където човек може да мине и да си купи почти всичко необходимо и то да бъде качествено, заради това че е българска продукция в повечето случаи.

Чуйте звуковия файл..




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Само проект на Радев ще даде изход от политическата криза

Нормален е стремежът на партиите да вземат трети мандат, за да осмисли това присъствието им в политиката, обясни амбициите им политологът Слави Василев. Много от нещата, които на пръв поглед изглеждат неправдоподобни, в един момент се случват, но въпреки това шансовете да се създаде правителство в този парламент са нищожни, гласи все пак неговата..

публикувано на 10.07.24 в 11:27

ДПС ще запази цeлостта си заради опасността от предсрочни избори

Целостта на ДПС ще се запази заради опасността от предсрочни парламентарни избори. Тази теза защити Тайфур Хюсеинов от сайта „Обзор нюз“ по повод броженията в партията.  Според него поне дотогава ще бъде заровена томахавката между двете крила в ДПС, но на по-късен етап е възможно да се случат катаклизми в парламентарната им група.  „В..

публикувано на 10.07.24 в 10:51

Време е да се промени скалата на жълт и оранжев код за горещини

Предупредителен жълт код за горещо време издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за територията на цялата страна.  Според прогнозата на НИМХ днес отново ще е слънчево и горещо. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони..

обновено на 10.07.24 в 10:09

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53