Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реформите "на скорост" в ЕС ще изчакат изборите във Франция

Скоростите, на които ще се движи Европа ще бъдат повече от две. Срещата на върха в Брюксел, днес и утре, по- скоро ще обсъди коя страна къде се намира. Преди президентските избори във Франция, обаче, не смятам, че ще има съществено движение за реформи в ЕС. 

Дискусията по- скоро опипва почвата как страните приемат предложенията за повече или по- малко интеграция, коментира пред Радио Пловдив Весела Чернева – директор на Европейския съвет за външна политика и бивш говорител на МВнР.

Според нея различните скорости означават, че България трябва да е много по- активна за в бъдеще, членството й в съюза и търсенето на консенсус вече няма да са достатъчни. Ние трябва да участваме в повече разговори и кръгове за повече интеграция, каза тя и уточни, че България не е в групата на Вишеградската четворка, която не подкрепя задълбочената интеграция в ЕС. Рано е да се каже как ще изглежда реформата в ЕС, подчерта Чернева.

По думите й, нашата позиция в момента е доста отбранителна, виждаме повече рисковете и експонираме страховете си, а не виждаме областите, в които можем да направим повече като еврозоната, външните граници, европейската прокуратура, пазара на храни. Тук България има интерес от повече сътрудничество и трябва да търсим съюзници.

Ако гледаме желанието на така наречените основателки на ЕС, които искат в рамките на еврозоната да правят общо финансово министерство или общ парламент, който да гласува техните бюджети, това  е по- голяма степен на евроинтеграция. Те обаче няма да бъдат достъпни за всички. Затова България трябва да внесе своята кандидатура за членство в зоната, още повече че българският лев е вързан за еврото, коментира още тя.

Доналд Туск ще бъде най- вероятно преизбран, защото  си извоюва правото да бъде европейски лидер. За Полската страна това беше ясно, въпросът беше да му попречи с издигането на кандидатурата на бившия евродепутат, който няма опит на премиер. Това е една вътрешна полска разпра, която се разрази на европейска сцена, смята Весела Чернева.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18