Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив е и ще продължи да бъде индустриален лидер

| обновено на 10.03.17 в 17:06

Пловдив и регионът се превърнаха в индустриален лидер на страната. А Тракия икономическа зона е една от големите индустриални зони в Югоизточна Европа, които ще привличат все повече внимание. Това заяви Стефан Стоянов – заместник-кмет „Образование,бизнес развитие, европейски политики и международно сътрудничество“. 

 Всеки месец  или обявяваме нов инвеститор или откриваме завод. Безработицата падна до нечувани размери –около  3% според НСИ, което никога не се е случвало. Друга важна тенденция е, че от 2012 г. след кризата започна нова вълна инвеститори, които са по-високотехнологични и произвеждат по-висока добавена стойност, ако говорим за външини инвестиции. Българските предприятия пък  разшириха своите бази и се появяват все по-интересни компании в Пловдив – автомобилостроене и машиностроене са най-силните сектори, които тепърва ще се развиват. Добрата новина е, че те ще се развиват и в бъдеще. Пловдив ще продължи да бъде индустриален център и лека полека градът ще се развива като център на високотехнологични индустрии, които ще предлагат работни места за инженери и висшисти и все по-добри заплати.

Администрацията полага  сериозни усилия в кантактите с бзнеса, като подпомагаме бизнес процесите. Преди 5 години още създадохме отдел за бизнес развитие, което не е много популярно в администрацията страната -  този отдел отговаря само за привличането на инвестиции. Само в ай ти аутсорсинг индустрията е помогнал за откриване на над 2 000 работни места в Пловдив. В производството и машиностроенето бройката е сходна. Изградихме нов имидж на града и на региона и заедно с останалите колеги  от индустриалните зони създдохме нова марка Тракия -  ИЗ и започнахме да я налагаме в страната и в чужбина. Градът е вече разпознаваем  като индустриален център и център на машиностроене,автомобилостроенето,  което не беше факт преди години, въпреки че зоните съществуваха.

Не искаме да държим успеха си обаче само за нас. Ако направим като София  втори център привличащ хора от други региони, дългосрочно това не е ефективно. Дори в последните години  се случва  бизнеси, търсещи по-ниско заплащане и повече хора, които тук не са налични, да бъдат насочвани към други общини и области. „Тракия – икономическа зона“ трябва да се разширява и към други области и  успехът на Пловдив и региона влияе положително и на редица други  като Хасково,  Ямбол, Сливен и т.н., като помага за периферно привличане на инвестиции там.  Това е реалната децентрализация. Когато има добри модели на пазарен принцип, се явяват и добри инвеститори.  

България и Пловдив са добри места за инвестиране и това се вижда по ръста на икономиката. Пловдив има преимущество по различни причини - натрупването на талантливи хора,  добри публично-частни партньорства,  добро позициониране като логистика на Балканите. България съумява да си увеличава инвестициите и би било добре, ако  има  конкретни индустрии, които да се насочват към конкретни региони. Въпросът е обаче как можем да направим така, че да бъдем по-добри в национален и в регионален мащаб.

В последните 5 години  средната работна заплата в Пловдив нарастна  с 50%. Това обаче не може да се каже за администрацията по редица причини.  Ние имаме шанса и привилегията да работим с млади и много амбицирани хора, които бързо се учат и стават бързо добри професионалисти. Вероятно обаче повечето от тях, които сега са на ключови позиции и вършат прекрасна работа за администрацията, няма да останат тълго  там и ще търсят по-добри условия.  В това няма нищо притестнително. Би ми се искало  и ние да даваме по-добри условия, но такава е ситуацията в момента.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Инвестициите в книги води до икономически просперитет

„ Книгите пътуват и отиват при хората, за да могат хората да си спомнят за книгите и да ги четат. Защото когато четат повече, могат да взимат информирани решения, не се поддават на манипулации, развиват критично мислене и въобще така се грижим за икономическия просперитет. Защото инвестициите в книги, образование и четене имат обективна..

публикувано на 07.06.24 в 17:14

Кампанията в мрежата съвсем заглуши социалния диалог

Две по - значими тенденции в предизбаната кампания за изборите н 9 юни открои Никола Тулечки от Обединението за честни избри /ОЧИ/.  Едната е негативната, в която лидерите говорят защо НЕ трябва да се избере противниковия политик, а другата е към разколебаване на активността за гласуване. Второто е доста по - притеснително, смята Тулечки, според когото..

публикувано на 07.06.24 в 10:37
Доц. Николай Каканаков, заместник-директор на филиала и доц. Митко Шопов, декан на факултета по Електроника и автоматика (от дясната страна)

Петима кандидат-студенти за място в компютърни системи

Има завишен интерес към специалностите на филиала в Пловдив, на Технически университет - София. Това съобщиха от ръководството на вуз-а, по повод на старта на кандидат-студентската кампания.  През тази година ще бъдат приети 400 бакалаври редовно и 100 задочно обучение, магистрите ще са 150, само в редовна форма. Студенти ще се приемат в общо..

публикувано на 06.06.24 в 11:31

Ако изборите 2 в 1 са честни, ще има много изненади

„ Почти сигурно е, че има много скрит вот. Социологията в момента не може да ви даде картина, защото има много хора, които не желаят да споделят за кого ще гласуват, тъй като усещат, че държавата ни се намира в строга цензура. Хората не искат да си споделят политическите позиции, най-малко пък за кого ще гласуват. Аз съм сигурна, че ако..

публикувано на 06.06.24 в 10:35

Дигитализацията при обучението на шофьори е без алтернатива

Параграф 22 ли е пътната безопасност у нас и как готвените промени в шофьорските курсове ще спомогнат да спре безумието по пътищата?  Темата коментира в програма "Ден след ден" Красимир Георгиев, председател на  Асоциация за квалификация на автомобилистите в България. Според него в публичното пространство се чуват две мнения относно предложенията на..

публикувано на 06.06.24 в 10:33