Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Другият Израел и другата реалност

В студиото на Радио Пловдив гостува д-р Румен Стоилов. Само преди няколко дни се завърна от Израел. Занесе мартеници, а донесе усещането за пролет и цъфнали бадеми. Пролетта там трае 3-4 седмици.

Д-р Стоилов сподели: „Заварих една страна в която цари мир. Всеки се чувства на мястото си. Арабите си живеят, говорят и продават заедно с евреите. Най-любопитното и неочаквано беше, че тези седем дни говорех и слушах руски език. Това са руски туристи или евреи дошли от Русия, Украйна и Беларус. Също руски евреи, които са много голяма група-около ¼ от цялото население на Израел. Те са в средната класа. Вършат почти всичко, което едни образовани хора могат и искат да правят, но без да бъдат допуснати до върховете на властта, без да са слезли в ниската класа.

По-голямата част от територията е пустиня. Те разорават, поливат и сеят пустинята Негев, където цъфтят цветя и получават по 2-3 реколти от зеленчуци.

Йерусалим е изключително красив. Всички къщи в Израел, древни и нови са от бял камък. Няма луксове като едонофамилки къщи. Предимно строителството е от няколко етажни блокове, в големите градове са 30-40 етажни  небостъргачи.

Йерусалим е с цялата атмосфера на вълшебството. Религиите са изкупили земя и са построили храмове, защото в цялото свещено излъчаве и енергия на тази земя, са искали да запазят едно кътче, което да е тяхно.”

Цялото интервю с д-р Румен Стоилов е в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51