Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган "вдига гири" за вътрешна употреба

В конфликта с Холандия Турция наруши грубо и недопустимо международното право. За да може член на чуждо правителство или държавен глава, да води кампания в друга държава, той трябва да има съгласието на приемащата страна. Ако има отказ, той няма право да влиза в съответната страна, коментира Даниела Горчева – журналист, който от години живее и работи в Холандия. 

Тя припомни, че през  2009-та година Великобритания отказа достъп на крайно десния холандски политик Герт Вилдерс и го върна обратно от летището в страната му. И тук  говорим за две страни членки на ЕС, подчерта Горчева и даде още един пример:

Словакия отказа достъп на унгарския президент да влезе в страната, за да открие статуя. Тогава съдът в Люксембург постанови, че Словакия има правото да откаже. 

Според журналиста не е в интерес на Турция да налага икономически санкции, защото страната е в криза. По думите й, Ердоган "вдига гири, че ще наложи санкции, за вътрешна употреба".

Ердоган, както и Путин, се опитва да си измисли врагове. Не е сигурно, че ще бъде подкрепен на референдума. Целта е да консолидира невежите маси вътре в страната и да ги убеди, че Турция има външни врагове, от които той може да ги пази, смята Горчева.

Всички турски организации в Холандия излязоха с декларации, че осъждат острите и недопустими обиди към Холандия и подчертаха, че виждат своето бъдеще в Холандия, каза журналистът. Според нея в страната живеят около 400 хиляди турци и те далеч не са привърженици на президента Ердоган.

Утре холандците ще избират парламент. Прогнозата на Даниела Горчева е, че дясно - либералната партия на сегашния премиер Марк Рюте ще спечели вота.  Дори Вилдерс да спечели изборите, другите партии ще откажат да се коалират с него, добави тя.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51