Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Светофарната уредба за състава на храните е достъпна и ще е успешна

Нова система от етикети за храни с цветовете на светофара ще се появи по магазините до няколко месеца. 
Идеята е купувачите лесно да се ориентират за основните съставки - захар, сол и мазнини. 
Така ако в една храна мазнините са повече спрямо препоръчителната дневна доза, която е очертана от Световната здравна организация, то тази стойност ще бъде маркирана в червено или в жълто. Тогава, когато стойността е по-малка спрямо препоръчителната доза, стойността ще бъде зелена", обявиха от Асоциацията "Активни потребители". 
Системата с трите цвята на светофара е най- разпознаваема на практика от всички потребители, затова идеята е добра и тя ще бъде въведена - коментира  Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите

Съставките пак ще са на етикета, там ще са и енергийните стойности, но ще се пишат и здравослови и  дози на вложените вещества.

Всяка компания ще има възможност да избере как да приложи методиката, къде и как да разположи информацията.

Скандалът с двойните стандарти  и различни рецептури на стоки за различните страни допринесе за по- бързото въвеждане на пазара, сподели още Мариана Кукушева. Тя подчерта, че най важното все пак е дозата, това е истинското лекарство.

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Лекоатлетката Пламена Миткова в "Добро утро, ден"

Тази седмица гост в „Добро утро, ден“ е лекоатлетката Пламена Миткова.  Когато е 7-годишна, започва да тренира художествена гимнастика, но след четири години пътят й рязко завива в друга посока. Преориентира се към леката атлетика. Започва да се състезава за    "Локомотив Пловдив" . Състезателка е по скок на дължина. Пламена..

обновено на 15.02.25 в 08:43

Българските вина не отстъпват на другите производители

Пия всякакви вина с хубаво качество, направени с майсторлък и с любов, каза председателят на енолозите в България  Станимир Стоянов . Той уточни, че при дегустация опитните дегустатори могат бързо да определи качествата на виното. "Като се опита едно вино, като му се види цветът и ароматът, може да се даде адекватен коментар", посочи енологът...

публикувано на 14.02.25 в 15:47

Разширява се пазарът на българското вино в чужбина

През 2024 година България значително е разширила пазарите на вино в чужбина, каза министърът на земеделието и храните Георги Тахов. В Брестовица той участва в зарязването на лозята и празника Трифон Зарезан. Българско вино е изнесено не само в европейските страни, но и в САЩ и страни от Латинска Америка, които са традиционни производители. За този..

публикувано на 14.02.25 в 13:01
Емил Кабаиванов

Искат увеличение на заплатите на общинските служители

От сдружението на общините са поискали да бъдат предвидени средства за увеличение на заплатите на общинските служители. Това се е случило по време на срещата с министъра на финансите Теменужка Петкова. Увеличението, за което настояват е с между 20 и 25%, каза пред Радио Пловдив кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов, който е..

публикувано на 14.02.25 в 11:39

1300 бежанци ще учат български език, 150 от тях в Пловдив

Започна безплатно езиково обучение по български език на над 150 бежанци, които живеят в Пловдив и са в трудоспособна възраст. За страната общата бройка, на обхванатите в проекта, ще достигне 1300 мигранти. Подобни курсове се провеждат в още 3 града в страната  - София, Бургас и Харманли.  Обученията по български език за бежанци в Пловдив..

публикувано на 14.02.25 в 10:34