Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборите в Холандия - игра със страховете на хората

Страховете в Холандия сработиха и това се доказва от резултатите на парламентарните избори, анализира експертът по международна сигурност Димитър Гърдев и бивш дипломат. Избирателната активност на тези избори е много висока – от 81 %, за разлика от преди 5 г., когато бе едва 48 %.

Друг важен факт е, че управляващата партия на досегашния премиер Марк Рюте, въпреки че печели изборите, на практика губи, защото от 41 депутати ще има около 31, т.е. спад с 10 депутатски места. А опонентите им, особено популистите, реализират ръст, а основният опонент Герт Вилдерс  вече е втора сила в Холандия.

Гърдев подчерта, че разочарованието в Холандия е много голямо от ЕС , въпреки че е една от основателките на Съюза.

Евроскептицизмът в Холандия не е нещо ново, още преди 12 г. имаше такива наченки, след като страната заедно с Франция блокираха приемането на европейска конституция. Тези усещания се засилват през последните години, особено след мигрантската вълна. Холандия е много важна за ЕС, тя е сред учредителите от Бенелюкс, но от години тук се наблюдава огромно разочарование. То идва от намалелите доходи, по-труден живот, занижения стандарт на живот.

За конфликта с Турция : Напрежението на високо ниво между Холандия и Турция бе търсен ефект и от двете страни в предизборна обстановка и то свърши работата си.

Ердоган блъфира със заплахата за бежанските вълни, защото веднага след създаването на буферна зона в Сирия, той ще ги върне там, смята Димитър Гърдев. 

Цялото интервю с Димитър Гърдев е в звуковия файл. 

Димитър Гърдев: Искам само да спомена, че в края на краищата изводите, които могат да се направят са в две направления. Тези страхове и този подход сработиха. В Холандия наблюдаваме учудващо висок процент на избирателна активност – 81 %, искам само да ви кажа, че предишните избори бяха 48, така че разликата в избирателната активност е огромна.

Освен това Народната партия за свобода и демокрация, от която е Марк Рюте, управляваща, тази партия реализира сериозна загуба. Тя печели, но със сериозна загуба. Защо? Защото на предишните избори тя имаше 41 депутати, в момента ако са верни прогнозите са около 31. Тя отново е водеща, но същевременно наблюдаваме доста сериозен отлив докато Партията на свободата в предишния парламент имаше 15, а сега са около 20, тя е вече втора партия. Същевременно досегашните партийни съюзници на премиера Марк  Рюте – Партията на труда също реализира доста сериозна загуба, направо се срина от 38 депутата и сега виждаме, че има  9.

И тук искам да отбележа, че в Холандия управлението винаги е коалиционно, така е изборната система. Никога не се случвало тази страна да бъде управлявана от една единствена партия. Защото партиите са много, които влизат в холандския парламент, тези в момента са 13, а изборната система в държавата е такава, че те нямат праг и това дава възможност за  влизане на огромно количество партии. 

Всички партии преди да формират коалицията влизат в партийни дебати, те стигат до единна платформа, до така да се нарече споразумение за управление, което също се утвърждава от краля, така че ние в Холандия винаги виждаме следното – виждаме коалиционно управление и предварително изградена програма, която е явна и която е видна по основните въпроси, така че това ще наблюдаваме в момента.

В Холандия разочарованието от това, което представлява в момента Европейския съюз е много голямо. Имайте предвид, че това е държавата, която всъщност бе създателка на ЕС. Холандия е направила изключително много затова да имаме ЕС, тая е държава-основателка, още 1954 г. заедно с Бенелюкс, знаете, това е Белгия, Нидерландия и Люксембург, това е обединението около въглищата и стоманата, това е основата на ЕС. Но въпреки всичко в самата Холандия има огромно разочарование от холандците, защото те смятат, че техните възможности са намалели и в момента живеят по-трудно и не виждат перспектива. Това се изрази в няколко предварителни вълни, затова искам да кажа, че това, което се случва в момента в Холандия е един дълъг процес. Нека да припомня, че това беше държавата, която блокира на практика европейската конституция през 2005 г., заедно с Франция гласуваха категорично против.

И от там започна тази вълна на евроскептицизъм. Като извод за нас може да се каже, че този евроскептицизъм в Холандия ще продължи и спрямо някои от тенденциите в Европа, но просто няма да бъде поставен за момента въпросът за излизане на Холандия от ЕС.

Партията на Марк Рюте ще постави твърдо въпроса за ограничаване на правата не само на емигрантите, но и на тези, които са от новите членки като Румъния, България, които евентуално ще търсят препитание в Холандия, така че тази позиция за Европа на две скорости, за отделяне едва ли не на сърцевината на Европа това ще го наблюдаваме и това ще бъде защитавано от Народната партия за свобода и демокрация.

За отношенията с Турция се оказа, че всъщност това е търсен ефект и от двете страни. Това е показателното, че точно позицията, конфликта с Турция е донесъл доста от гласовете „за” Марк Рюте, защото той излезе като човек към неговите избиратели, както споменах всички търсеха тези тенденции в обществото – страхът от емигрантите и в този случай се появи като политически лидер, който може да управлява или по-скоро да се противопостави, да заплаши там турския президент и Турция като държава, да се противопостави пък на ответните заплахи, което втвърди електората. 

И защо го казвам, че в този случай и двете страни печелят? Защото ще видите, че президента Ердоган също ще получи подкрепата на немалкото турски гласоподаватели в Холандия, те са някъде около 880 – 900 хиляди души с право на глас, почти милион в Холандия турски гастарбайтери. 

Така че отново да се върна на основния извод е, че всички играха със страховете и това е една такава тенденция, която ще наблюдаваме и в другите държави. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12