Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма установени нови случаи на морбили

| обновено на 21.03.17 в 08:29

Няма установени нови случаи на морбили, след като вчера беше доказана диагнозата на дете и две жени. Това потвърди пред "Хоризонт"  на БНР д-р Радосвета Филиповаот Министерството на здравеопазването.

Д-р Радосвета Филипова посочи още, че в страната има достатъчно ваксини срещу морбили.

Екип от  Министерството на здравеопазването ще посети Пловдив утре, за да провери на място общата организация и изпълнението на дадените указания за работа в огнищата на случаи от заболяването, съобщи министър Илко Семерджиев.

Диагнозата е потвърдена за две жени  и две годишното дете, прието миналата седмица  в Инфекциозна клиника на Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив.  Това съобщи д-р Моника Троянчева от РЗИ -Пловдив.

Едната пациентка е на 20 години и е от пловдивското село Златитрап, втората болна е на 24 години и е от Чешнегирово. Освен тях се чака и резултата на още едно седем месечно бебе от Столипиново, което поради възрастта  му все още не е имунизирано и е със съмнение, че е болно. Това уточни проф. Мариана Стойчева, началник на клиниката по инфекциозни болести в Университетската болница "Свети Георги".

С новите, общо случаите с морбили стават четири.

От РЗИ уточниха, че  диагноза за двете жени и детето е потвърдена  в Националната референтна лаборатория на Националния център за заразни и паразитни болести в София. 

Двете жени са с клиника, която е типична за острото инфекциозно заболяване. Едната  не  е била имунизирана като дете, а другата не знае. Едната е майка на малко дете, което е във висок риск и ще бъде под наблюдение. 

До дни се очаква и окончателния резултат на бебето,  което  също е  със съмнение за дребна шарка и  е на лечение в Инфекциозна клиника. 

В момента се издирват всички близки на болните, предприети са и  всички необходими противоепидемични мерки за недопускане разпространението на заболяването. По думите на д-р Троянчева  тези, които подлежат на ваксина, ще се ваксинират, другите ще бъдат под наблюдение 17 дни.

Според епидемиолозите ситуацията  е сериозна, тъй като двете жени са били контактни с доста хора, докато са лежали в други отделения със съмнения за пневмонии и с катар на горните дихателни пътища, до преди да избият обривите. 

При необходимост ще се пристъпи и към имунизация на групи от населението извън имунизационния календар, категорични са от РЗИ.

За да предпази населението от епидемия от морбили, Министерството на здравеопазването изготвя заповед за създаване на координационен съвет за контрол и управление на превантивните дейности. В момента с приоритет се извършва имунизацията на лица до 18-годишна възраст в огнищата на случаи от морбили - съседни семейства, роднини и приятели, които са били в контакт и е съществувала възможност от заразяване. Едновременно в цялата страна се прави преглед на неимунизираните деца в пациентските листи на общопрактикуващите лекари  и се извършва селективна имунизация, посочват от МЗ.

Контролът по изпълнението на тази задача е възложен на  регионалните здравни инспекции, а екип на министерството ще посети Пловдив утре, за да провери на място общата организация и изпълнението на дадените указания за работа в огнищата на случаи от морбили и в рисковите  групи. Към момента не се предвижда провеждане на масова имунизация против морбили и разкриване на пунктове за имунизация. Министерството на здравеопазването работи активно за бързото ваксиниране на неимунизираните деца в цялата страна и призовава всички родители максимално да съдействат на личните лекари.

Последната епидемия в България бе регистрирана през 2009 – 2010 г. с над 24 000 заболели и 24 смъртни случая, като над 95% от заболелите бяха от малцинствен произход, а повечето - без данни за проведена имунизация.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожарът в Средна гора е обхванал близо 2000 дка

Все още не е локализиран големият пожар в Средна гора край хисарското село Михилци. Борбата с огнената стихия продължава повече от 24 часа с участието на пожарникари от Пловдив, Хисаря, Карлово, Копривщица, Габрово и София, военнослужещи, горски служители и над 80 доброволци.  Огънят е низов и на места върхов като е засегнал широколистни и..

публикувано на 13.07.24 в 18:11

12 доброволци от "Пловдив 112" помагат при гасенето на пожара край Хисаря

Все още не е установена площта, която обхваща големият пожар край село Михилци в община Хисаря.  Пожарът не е локализиран. Работи се по всички фронтове, основно от страна на селата Иван Вазово, Песнопой и Михилци.  Огънят е низов, но на малки участъци е преминал и във върхов и е обхнавал смесена широколистна гора. Пожарът се придвижва в посока..

обновено на 13.07.24 в 13:42

Пазарджик наследи още близо 6 млн. лв. дълг от екипа на Тодор Попов

Община Пазарджик е получила иск от близо 6 милиона лева  неустойка заради закъснели плащания към фирмите, които рециклират отпадъците на общината.  Неизгоден договор, сключен от предишния кметски екип със срок до края на 2025-та година, задължава общината да плаща по 115 хиляди лева за всеки просрочен ден на плащанията. В същото време, по..

публикувано на 13.07.24 в 13:40

Спешно набират доброволци за гасенето на пожара край Хисаря

Община Хисаря се нуждае спешно от доброволци, които да помагат на пожарникарите за гасенето на пожара в района на кв. Миромир.  Частично бедствено положение в Хисаря и Калояново заради пожарите Тази сутрин е решителната фаза за гасенето на огнената стихия, затова е необходимо в гасенето да се включат колкото може повече хора. Това..

обновено на 13.07.24 в 13:18

„Хоро при извора“ във Велинград

Велинград е домакин на двудневен фестивал „Хоро при извора“, в който ще се включат над 700 танцьори от всички краища на България и състави от Босна и Херцеговина.  Това е 11-то издание на фестивала, който по традиция ще започне с дефиле на танцовите групи от парк „Вельова баня” до площад „Н. Гяуров” в центъра на Велинград. Там ще е официалното..

публикувано на 13.07.24 в 09:21