Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пловдив организира празник за Световния ден на водата

| обновено на 22.03.17 в 08:11
Снимка: Под тепето, архив

Заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева ще открие в Пловдив хепънинг по повод 22 март – Световния ден на водата. 

Празникът е от 12.30 часа в Цар-Симеоновата градина. Той е съвместна инициатива на РИОСВ – Пловдив, Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“, община Пловдив и „ВиК“ – Пловдив.

В инициативата ще се включат ученици от ЕГ „Иван Вазов“, СУ „Св. Патриарх Евтимий“, СУ „Св. Паисий Хилендарски“, ОУ „Райна Княгиня“, ОУ „Елин Пелин“ и ОУ „Пенчо Славейков“. С музикални и танцови изпълнения ще участват и възпитаници на Общинския детски комплекс в града. Представители на Младежкия воден парламент в България ще запознаят присъстващите с възможностите за привличане на младите хора в процеса на опазване на водите и водните екосистеми.

Пространството до Виенския павилион в Цар-Симеоновата градина ще бъде превърнато в своеобразна сцена на знанието и детското творчество, където ще се изявят с музика, танци и стихове млади таланти от Пловдив. Организаторите са подготвили и викторина с интересни въпроси, свързани с опазването на околната среда. За всички участници са предвидени подаръци, както и лакомства, осигурени от СД „Сани Конс Тодорови с-ие” и трапезна вода „Хисар“от „Консул“ ООД. 

На специални щандове ще се предлага информация на екологични теми, осигурена от РИОСВ – Пловдив, Басейновата дирекция и „ВиК“. „Зелени Балкани” ще представят интересни материали за природата и нейните обитатели.

Тази година Световният ден на водата е на тема „Защо хабим водата?“ (Why waste water?), свързана с отпадъчните води и отправя послания за намаляването на количествата им и възможностите за тяхното оползотворяване.

Световният ден на водата се отбелязва всяка година на 22 март за  привличане на вниманието върху значението на водата и необходимостта от опазването й. Инициативата е предложена през 1992 г. на Конференцията за околната среда и развитието (UNCED), проведена в Рио де Жанейро. Денят се отбелязва официално от 1993 г., като всяка година в целия свят се организират прояви, посветени на водата.

Снимка

За посланието на деня разговаряме с Иван Иванов- председател на Българската асоциация по водите.


Още от категорията

Две болногледачки са уволнени от Центъра за хора с деменции

Две болногледачки от Центъра за хора с деменция са уволнени след направената от община Пловдив проверка. Това съобщи зам.-кметът Анести Тимчев, който провери сигналите за оказано насилие  и унизително отношение на персонала към болните хора.  На база вътрешната проверка и прегледа на записите от репортажа по Нова телевизия по категоричен и..

обновено на 27.01.20 в 16:32

Пловдив ще ползва експертизата на СЛА за зелената система

Община Пловдив ще работи в сътрудничество с представители на пловдивското дружество на Съюза на ландшафтните архитекти за озеленяването на града. За това се договориха кметът Здравко Димитров и представители на гилдията на среща във връзка с възможността са създаване на специализирано звено. В срещата участва и областният управител Дани Каназирева...

публикувано на 27.01.20 в 16:31

Отворено писмо - 2

Скъпи слушатели и читатели! Благодарим за подкрепата! Продължаваме да настояваме за увеличаване на бюджета на Радио Пловдив и за премахване на финансовите дисбаланси в системата на БНР! След проведени срещи с и.д. генералния директор и УС на БНР екипът на Радио Пловдив получи уверение, че поставените проблеми ще бъдат разгледани и ще се направи опит..

обновено на 27.01.20 в 15:46

Обвиниха управителя на "Екоинвест" за екокатстрофата в Марица

Повдигнати са обвинения на управителя на фирмата „Екоинвест“ Орлин Тасев за замърсяване на водата, както и за нерегламентирано управление на опасни отпадъци, съобщи окръжният прокурор на Пазарджик Васил Малинов. В случая законът предвижда до 5 години затвор и глоба до 30 хил. лв. Тасев е с парична гаранция от 20 хиляди лева.  При..

публикувано на 27.01.20 в 15:46

Вирусни инфекции препълниха две отделения в болница "Пловдив”

Препълнени с пациенти са отделенията по пулмология и педиатрия в  УМБАЛ "Пловдив”. Всеки ден в детско лежат по 45 деца от различни възрастови групи. М алките пациенти постъпват с оплаквания като обща отпадналост, липса на сили, висока температура – над 38 градуса, кашлица, болки в гърлото, а част от тях имат и повръщане , посочи началникът..

публикувано на 27.01.20 в 15:30