Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаквам тройна коалиция център - дясно

Би могло да има и правителство на малцинството, и двупартийна коалиция. И двете са познати в демократичната парламентарна практика. 

Само че, една двупартийна коалиция в момента ще бъде със 122-ма депутати, което е опасно близко до границата


Това коментира пред Радио Пловдив проф. Михаил Константинов, председател на "Информационно обслужване", фирмата, която брои изборните резултати. Той уточни, че до последния момент е възможно да мръдне някой мандат, но това няма особено значение. Така в последните часове ГЕРБ пада от 96 на 95 мандата, БСП получава 80 мандата, 27 са мандатите за Обединените патриоти, а 26 са за ДПС.


Снимка

Според проф. Константинов, би могло да има и правителство на малцинството. Той припомни, че такова имахме през 2009 година, когато ГЕРБ имаше 117 мандата след решение на Конституционния съд. Това не е мнозинство, но въпреки това близо четири години страната ни беше управлявана с тази конфигурация, коментира математикът.

Очаквам да има тройна коалиция в център - дясно, заяви проф. Михаил Константинов

Това, което виждам в момента е, че ГЕРБ + Обединените патриоти имат 122 мандата, в краен случай 123. Ако се добавят 12 мандата от Марешки, стават 134, обяви математикът. 


Снимка

Що се отнася до десните партии, Константинов посочи, че т. нар. градска десница се е провалила за трети или четвърти път в новата ни демократична история. По думите му, това е станало поради неадекватност на лидерите.

Михаил Константинов нарече представянето на десните не грешка, а катастрофаХубаво е, че започнаха да подават оставки, но това не е достатъчно, подчерта той. Математикът изчисли, че 22 мандата са били загубени и близо 300 000 души са останали без представителство - това е т. нар. градска десница. 


Професорът обърна внимание на особената изборна математика в този случай. Той обясни, че ако тази градска десница беше влязла с 22 мандата в парламента, те отнякъде трябваше да се вземат. И обикновено тези мандати се вземат от големите партии. Тогава ГЕРБ щеше да си намали мандатите, тъй като трябваше да даде мандати на десницата. Въпреки това обаче, щеше да има един много внушителен формат Европейска народна партия в парламента.

Десницата провали не само себе си, но постави под въпрос и дясно-центристкото управление на страната, обобщи проф. Константинов. 

По повод представянето на БСП на изборите на 26 март, Михаил Константинов отбеляза:

Резултатът на БСП е много добър, той  е повече от два пъти по - добър от 2014 година. Така че, техният резултат е внушителен и това е голям техен успех. Но те насочиха цялата си пропаганда към ядрото си и загубиха една по - мека периферия, която биха могли да привлекат.

Според професора математик, БСП са загубили с риториката си, която е започнала да звучи плашещо за много хора.

Тя не е точно антиевропейска, но беше на границата, посочи Константинов.

Цялото интервю с проф. Михаил Константинов можете да чуете в прикачения звуков файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Трудно МВР може да се опази от политиката, трябва реформа

Трудно МВР може да се опази от политиката, защото начинът, по който е конструирано ведомството изисква директен политически контрол от министъра за много неща, вкл. и възможността министърът да прави смени до ниски нива и да се намесва в оперативната работа. Необходима е реформа, за да се намали влиянието на министъра и да се увеличи влиянието..

публикувано на 14.08.24 в 11:03

Забраната на джендър пропагандата е лов на вещици

Над 7000 българи и над 70 неправителствени организации се обявиха против измененията на Закона за предучилищното и училищното образование, с които се забранява обсъждането на ЛГБТ теми в училище. Междувременно комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О‘Флеърти призова президента Румен Радев да наложи вето на измененията...

публикувано на 14.08.24 в 10:32

Вотът през октомври няма как да сложи край на изборната спирала

Има няколко предположения кои хора ще влязат в новото служебно правителство, няколко имена, които могат да се смятат за относително потвърдени. Докато не видим окончателния списък, предложен от Горица Кожарева, можем само да гадаем, коментира в предаването "Точно днес" политологът проф. Александър Маринов . По думите му, по-важно е как новото..

публикувано на 14.08.24 в 10:26

Няма закрити паралелки след четвърто класиране

429 са свободните места след 4-то класиране в училищата след 7 клас, в Пловдив и областта. Няма закрити паралелки, остават общо 221, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. Тя допълни, че на сайта им са публикувани всички училища и свободни места, за които се очакват ученици. „Никога не съм имала..

публикувано на 13.08.24 в 11:34

България може да e целогодишна туристическа дестинация

„Българският туризъм все още не е засегнат силно от климатични промени, за разлика от екваториалния свят. Въпреки това настоящото лято ни предложи мощни горещини, които, слава Богу, не засегнаха туристическия сезон. Дефицитът на България е свързан с това, че ние все още нямаме достатъчно обекти и дестинации, които да са сезонни“. Това заяви..

обновено на 13.08.24 в 10:08