Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е фактор в Европа, но й липсва самочувствие

За отговорното политическо усилие на  властта страната ни да бъде осъзната от Европа и Света не само като  територия на геополитически кръстопът, но и като стратегически играч в битката за избор на ценности  и още  за предизвикателствата пред  властта – журналистът  Петко Георгиев. 

П.Георгиев: След поредицата от смесени сигнали от избори в цяла Европа,  последиците поне от заглавията в новините, че  е тук спечелила проевропейска партия, се възприемат благоприятно от нарастващия брой европейци, които са загрижени за бъдещето на този съюз. България излъчи една новина не много значителна и от първия ред новини, но тя се възприема добре и бе благоприятно погледнато на този изборен резултат навсякъде в Европа.

В ЕС в момента основната ориентация е към търсенето на партньори с обща визия за бъдъщето и съвместното развитие на европейския проект и вариантите на неговото продължение. Това създава за България особено благоприятна и особено опасна ситуация. Благоприятна, ако новото българско Правителство успее да се възползва от факта, че има разместване на пластовете и цената на всяка една от останалите 27 държави-членки се повишава относително, в зависимост от това, как тя ще наложи своите интереси, приоритети, нови виждания  в този нов процес на преформулиране на начина, по който работи ЕС, на компетенциите на европейските органи, на структурите, на приоритетите и т.н. В този смисъл това разместване на пластовете е определена възможност.

 Но ако едно ново българско Правителство не е в състояние да се ориентира в сложната обстановка и ако реши да продължи  с изпълнението на политиките спрямо ЕС по начина, по който са вървели нещата досега, по-скоро ще се окаже на периферията на европейското развитие и има реална опасност, стремейки се да не изпадне от интеграционния процес, да заеме място в периферията. В този изключително сложен и важен момент е необходимо стабилно Правителство с ясна визия за своето собствено бъдеще и с много активна политика спрямо партньорите в ЕС. Има благоприятни възможности, които не трябва да бъдат изпускани.

Изборите бяха изненада най-вече за хората в ЕС, които следят съвсем периферно България и се бяха подвели по президентските избори, че България е на път едва ли не да обърне геополитическата си ориентация. Имаше тогава и неблагоприятно стечение на обстоятелствата, че президентските избори се проведоха по едно и също време и в България, и в Молдова и влязохме в една и съща новина. Затова хората, които са очаквали продължаване на тази тенденция в България 100% са били разочаровани. От българска гледна точка обаче това не е нито разочарование, нито изненада, защото БСП напомпа страховете на българите, че е възможен реванш срещу демократичните промени и това мобилизира достатъчно сили, за да ги остави  на втора позиция и вероятно – да ги извади извън управлението за предстоящия мандат.  България си запази образа  на единствената стабилна държава в региона, защото при нашите съседи ситуацията е още много по-тежка, отколкото в България. На този фон преизбирането трети мандат на един и същи премиер е нещо невиждано в региона. Нещата не стоят толкова зле!.  България е фактор в Европа, но нямаме достатъчно самочувствие и политическо умение в Европа, за да се възползваме от това.

Повече чуйте от звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11