Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Парк "Лаута" се разширява, садят фиданки

Продължава разширението на парк „Лаута“. Тази година той се увеличава с 65 декара, а през проследните години са засадени повече от 2000 дървета. Това заяви пловдивският кмет Иван Тотев, който заедно с пловдивски спортисти се включи в поредния етап на залесяването до блок 258 в жилищен район „Тракия“. До събота в парк „Лаута“ ще бъдат засадени общо 180 дървета, като разширяването му ще продължи и през следващите години.

Иван Тотев подчерта, че това е една от последните възможности на Пловдив за големи кампании за озеленяване.

Като цяло град Пловдив е с много добра зелена система. През последните две години „Градини и паркове“ само попълват места, където трябва да се допълнят дървета. А такова ново залесяване може да се направи на много малко места, тъй като териториите са усвоени в градските условия. За сметка на това, там където е възможно, Община Пловдив променя статута на парцелите и ги залесява, увери Тотев.

Градоначалникът допълнио, че предстои изграждането на още един голям парк – на запад от Гребния канал. Той е с площ 600 декара, но поне 300 от тях ще бъдат залесени.

Много е важно да продължим тази политика, с оглед на постоянните мерки и действия, които Общината предприема за подобряване на въздуха в Пловдив. Ние спечелихме делата за въздуха, защото през последните години полагаме големи усилия – пет пъти седмично миене на улиците от първи клас, три пъти на втори клас, един път на трети клас. Всичко това изисква голям ресурс. Паралелно течат и кампаниите за увеличаване на озеленяването, заяви Тотев.


Още от категорията

ВиК изгражда дублиращите кладенци, за да има чиста вода за Брестовица

ВиК – Пловдив започна изграждането на дублиращите тръбни кладенци  за питейно - битово водоснабдяване на с. Брестовица, снабдени с потопяеми помпи, електрозахранване и автоматика.  Стартът бе даден от областния  управител  Дани Каназирева и  управителя на водното дружество Спартак Николов. Новите водоизточници ще са три,  ще дублират старите и се..

публикувано на 26.02.21 в 15:28

Пловдив иска общ фонд да събира пари за депото в Цалапица

Община Стамболийски през март ще изплати задълженията си за ползването на регионалното депо за отпадъци край Цалапица. Това бе съобщено на днешното заседание в община Пловдив на Регионалното сдружение за управление на отпадъците.  От другият длъжник-община „Родопи“ са изразили готовност да платят частично задължението си.   Преди година кметът..

публикувано на 26.02.21 в 14:02

Пловдив очаква близо 10 милиона лева от общинска собственост

9 милиона 936 хиляди лева са очакваните от местната власт в Пловдив приходи от общинската собственост през тази година. Програмата за управлението й ще се обсъжда и гласува на сесия на Общинския съвет във вторник, когато ще се приеме и бюджетът на града за 2021-ва година.  От наеми на жилища общината очаква да събере 1,5 милиона лева, а от..

публикувано на 26.02.21 в 13:55

Изправят пред съда рецидивист за грабеж

Прокуратурата повдигна обвинение на 33-годишен рецидивист за грабеж на пари.  Прес септември, миналата година в условията на опасен рецидив той издърпал порфейл от ръцете на 58-годишен мъж и избягал. В порфейла имало 1600 лева, от които 500 крадецът дал на двама свидетели, за да не го издадат на полицията, а другата част похарчил за мобилен..

публикувано на 26.02.21 в 13:13

50 000 гласа на изборите в Пловдив поиска ГС на БСП от Нинова

"Защо бе подменена листата на градския съвет на БСП", попита Димитринка Вакрилова, временен лидер на БСП в Пловдив. Тя каза, че няма проведено заседание на контролната комисия на партията, което да е легитимно и да направи вярна оценка на тяхната листа, гласувана на конференция през февруари.  Няма нарушение от нас, взетите решения са..

публикувано на 26.02.21 в 12:23