Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Парк "Лаута" се разширява, садят фиданки

Продължава разширението на парк „Лаута“. Тази година той се увеличава с 65 декара, а през проследните години са засадени повече от 2000 дървета. Това заяви пловдивският кмет Иван Тотев, който заедно с пловдивски спортисти се включи в поредния етап на залесяването до блок 258 в жилищен район „Тракия“. До събота в парк „Лаута“ ще бъдат засадени общо 180 дървета, като разширяването му ще продължи и през следващите години.

Иван Тотев подчерта, че това е една от последните възможности на Пловдив за големи кампании за озеленяване.

Като цяло град Пловдив е с много добра зелена система. През последните две години „Градини и паркове“ само попълват места, където трябва да се допълнят дървета. А такова ново залесяване може да се направи на много малко места, тъй като териториите са усвоени в градските условия. За сметка на това, там където е възможно, Община Пловдив променя статута на парцелите и ги залесява, увери Тотев.

Градоначалникът допълнио, че предстои изграждането на още един голям парк – на запад от Гребния канал. Той е с площ 600 декара, но поне 300 от тях ще бъдат залесени.

Много е важно да продължим тази политика, с оглед на постоянните мерки и действия, които Общината предприема за подобряване на въздуха в Пловдив. Ние спечелихме делата за въздуха, защото през последните години полагаме големи усилия – пет пъти седмично миене на улиците от първи клас, три пъти на втори клас, един път на трети клас. Всичко това изисква голям ресурс. Паралелно течат и кампаниите за увеличаване на озеленяването, заяви Тотев.


Още от категорията

Пловдив пак изостава със заплатите, не мърда от шесто място

Със средна брутна работна заплата от 1289 лв. Пловдивска област е на 6-то място в страната, сочат данните на Териториалното статистическо бюро Юг.  За първото тримесечие на годината средната месечна работна заплата за страната е 1 462 лв. - със 197 лв. или 15.6% по-висока от тази за област Пловдив.  С най-високи заплати остават заетите в..

обновено на 17.05.21 в 17:01

"Празник на розата" стана официална марка на Карлово и Казанлък

Уникалния Празник на розата патентоваха общините Карлово и Казанлък. Регистрационният номер на марката е № 133543, а срокът на съвместния патент е 5 август 2024 година. „След възникнал спор относно правата върху марката „Празник на Розата“ и редица производства пред Патентното ведомство на Република България и Софийски градски съд, между..

публикувано на 17.05.21 в 16:28
Тенчо Тенев

Тенчо Тенев е вън от ареста срещу 10 000 лева гаранция

Началникът на Охранителна полиция в Асеновград Тенчо Тенев е освободен от ареста срещу гаранция от 10 000 лв., съобщиха от Окръжна прокуратура – Пловдив.  Той бе арестуван миналия понеделник и обвинен за престъпления по служба и притежание на незаконни боеприпаси в дома му в село Крум.   Едното обвинение е за превишаване на правата си при сключване..

публикувано на 17.05.21 в 15:37

Зелен коридор за ваксинация в Пловдив и Смолян тази седмицата

Във ваксинационните кабинети към ДКЦ „Пълмед“ в Пловдив стартира функционирането на  Зелен коридор  за ваксинация срещу COVID-19. Той е с работно време от  понеделник до неделя от 8:00 до 17:30 ч.,  като в него всеки желаещ да бъде ваксиниран ще може да постави ваксина на  Pfizer/BioNtech, AstraZeneka/Oxford, Moderna или Janssen/Johnson&Johnson..

обновено на 17.05.21 в 15:22

Фалстарт за делото за съборената къща на Куцоглу

Очакваният с голям обществен интерес съдебен процес бе отложен заради отсъствието по обективни причини на обвиняемата Вероника Иванова, която декларира, че е в карантина заради контактуване с болен от коронавирус. Нейният адвокат пък е представил документ, че в същия момент се намира на друго дело, обясниха от Съдебната палата.  Бизнесдамата е..

публикувано на 17.05.21 в 15:21