Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ход е преформатиране на политическата система

Какъв избор направи България и как  участниците в голямото политическо състезание за управлението на държавата  го осъзнаха на третия ден в новата си роля на победители и губещи?  За опасностите по пътя, който  трябва да извървят партиите след математически коректните резултати  от вота до политически възможните решения за бъдещия кабинет на държавата – разговор с политолога  Калоян Методиев. 

Ситуацията се промени много бързо след резултатите от изборите. А и преди това. Буквално за 24 часа се оказа, че нищо не е такова, каквото изглежда. А ГЕРБ от победител се оказа и желан партньор в тежка ситуация, в която не може да състави Правителство. Заради проблеми на границата, заради външен натиск Обединените патриоти не могат да изпълнят ролята, която иска да има ГЕРБ до  себе си като партньор – външно приемлив, предвидим, БСП оттук насетне изведнъж се превърна в най-желаният партньор в този Парламент, въпреки че всички смятахме, че никой не ги иска. Това са парадоксални размествания, които се случват буквално в последните часове и Валери Симеонов ще се опита да формира програмно Правителство, защото може би това е единственият конструкт, който може да изкара известно време. Казвам това, защото 600 000 души останаха извън Парламента с 5-6 партии със сериозен петцифрен резултат, които не са представени. Разпределят се все още мандати, не се знае кой ще влезе в него, усложнена е външнополитическата обстановка, вдигат се цените в държавата от другата седмица – в ето тази обстановка  трябва да се прави Правителство и който тръгне да го прави, веднага се превръща в мишена и ще има срещу себе си всички реваншиски настроени и търсещи нови избори и изява партии, формации и коалиции и социални групи.

Така наречените европейци, те са всъщност  една и съща групичка  в ЕНП, която държи властта вече 20 години,  искат тук да има Правителство, за да кажат – ето с нас са България, Холандия, да изредят държавите. Хигиената им в този смисъл не е нещо безспорно по отношение на възможните сценарии. Това, което искат обаче, е да има някаква стабилност и сценарий, в който България не създава главоболия в общоевропейски план.  От тази гледна точка една коалиция с БСП за тях би била по-приемлива по примера на Германия, която доминира ЕНП и има най-тежката дума в нея. Така че коалицията, която наблюдаваме в Германия – християндемократи-социалдемократи, ще се проектира и в България по някакъв начин. Валери Симеонов затова пусна такава оферта, защото ПФ така  може да влезе безпроблемно в Парламента и да го поддържа. Но тук има два ключови въпроса – първо – Бойко Борисов, който иска да е министър-председател, а БСП – не иска той да е такъв и второ – БСП не иска изобщо да влиза в коалиционни формати. Аргументите са, че те се оказаха изведнъж в много силна позиция. Искат ги отвсякъде за коалиционен партньор, имат 80 депутати, а не носят отговорност, защото не са победители. Реално в ръцете на Бойко Борисов в момента има един горещ картоф, който не зная как той ще сложи някъде  настрани или ще успокои.  Политическата система върви към преформатиране – партийната – със сигурност.

Повече чуйте от звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11