Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фирмите в социалната икономика имат ръст от 30%, но едва 10% от инвалидите работят

Снимка: Антония Попова, Радио Пловдив

За мен е чест да присъствам на шестия Европейски форум за социално предприемачество. Това е едно признание за България, за нейните усилия в каузата на социалната икономика и социалното предприемачество. Този форум е важен, защото отразява една важна реалност, че каузата за социалната икономика привлича все повече поддръжници във всички европейски държави, в това число и България. 

Това заяви президентът Румен Радев при откриването на Европейския форум за социално предприемачество в Международния Пловдивски панаир. 

Държавният глава разгледа и Европейския панаир на предприятия и кооперации от социалната икономика, в който участват над 100 социални предприятия от различни държави. Румен Радев се запозна и с иницативата за поставяне на лого за идентифициране настоките и услугите, произведени от социални и специализирани предприятия. 
С името на знака „Произведено в България от хора с увреждания“, всеки потребител ще знае, че подпомага социалната и трудова реализация на хората с увреждания. 
В България има ръст с 30% на предприятията, които се включват в социалната икономика и предоставят възможност за работа на хората в риск и в неравостойно положение, заяви социалният министър на България Гълъб Донев.

По време на форума стана ясно, че са необходими още мерки за подкрепа от страна на държавата за разкриване на нови работни места за хора с увреждания. „Трява да се решат някои генерални въпроса. Нужно е да се дават повече поръчки на тези предприятия, повече работа. И тук е мястото на държавата чрез Закона за обществените поръчки. Освен  това общините също трябва да бъдат ангажирани", заяви Стилиян Баласопулов, председател на Националния съюз на трудово-производителните кооперации. 

Стастистиката показва, че по-малко от 10% от хората с увреждания работят у нас. Работните заплати в повечето случаи не надхвърлят минималната, а често те са и под нея.

По време на изложението днес работодатели коментираха, че са необходими допълнителни облекчения при наемането на работа на хора в неравностойно положение. Те предлагат премахването на изискването трите дни от болничните да се плащат от работодателя, когато става въпрос за хора с увреждания.

Европейският панаир на предприятия и кооперации от социалната икономика е ясно послание за Европейския съюз, че хората в неравностойно положение трябва да бъдат подкрепени още по-решително в бъдеще, а основната задача пред обществото е да се бори срещу дискриминацията спрямо тях. 

Снимка

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Следят с дронове пожарите в Средна гора, усложнена обстановка до Иван Вазово

Трети ден продължават пожарите в общините Хисаря и Калояново.  Целият терен на пожара  обхваща над 15 хиляди декара гора и равнинни площи и се наблюдава с дронове. На място днес пристигна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който дойде, за да се увери, че ситуацията е под контрол и да съдейства, ако е необходимо, с допълнителни сили и..

публикувано на 14.07.24 в 16:27

Жители на село Брезе протестираха в Девин

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища. Протестиращите се събраха на входа на Девин и в шествие  преминаха близо два километра до сградата на Общината. Издигнаха знамена и плакати с надписи:  "Брезе ще го има" и "Искаме  водопровод и канализация пътищата"...

публикувано на 14.07.24 в 15:24

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря.  Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора Екипи на пожарната , горското стопанство, доброволци и военни с техника продължават работа в засегантия от огъня периметър,  съобщи за Радио Пловдив   областният управител на Пловдив  и председател на оперативния щаб за..

обновено на 14.07.24 в 12:27

Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обявено бедствено положение. Огнищата обхващат периметър от 15 хиляди декара гори и равнини площи.  Съдействат и военните от пловдивския 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка.  Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня при..

обновено на 14.07.24 в 12:27

100 колоездачи се включват във велотур "Момчиловци"

Национален велотур „Момчиловци“ се провежда днес в известното родопско село. В четвъртото издание на велотура ще участват над 100 колоездачи от цялата страна. Те ще преминат по 100-километров кръгов маршрут. Той стартира и финишира в Момчиловци, преминавайки през Смолян, Търън, Стоянов мост, Баните. Колоездачите участват със собствен велосипед и..

обновено на 14.07.24 в 09:28