Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Любов Кронева представя "Вълча Богородица"

Представяне на книгата  „Вълча Богородица“ от Любов Кронева ще се състои в културен център Тракарт. „Не исках да се връщам нито в социализма ,нито в началото на демокрацията, но времето, изглежда е такова нещо, че не позволява да захлопнеш вратата след себе си“, казва писателката. Книгата с разкази  е издание на „Жанет45“ и ще бъде представена от Ина Иванова. /18ч./

Любов Кронева е родена в Бургас. Завършва журналистика в Москва, но като журналист работи малко време и се отдава на голямата си любов – превода. Междувременно започва да пише и проза. 

Издала е романите „Черни лалета за Кант“, „Къщата с ангелите“, „Кирка и сънищата“. Последните й две книги – „Банално“ и „Вълча Богородица“ – са сборници с разкази. „Щеше ми се да видя ще се вместя ли в скоростната писта на разказа, без да изхвърча от нея“, казва за тях авторката.   

Не исках да се връщам нито в социализма, нито в началото на демокрацията, но времето, изглежда, е такова нещо, че не позволява да захлопнеш врата след себе си. Историите стояха на прага, чакаха от години, ставаха по-плътни и тежки и затова, колкото и да ги отлагах, не-битието не успя да ги отнесе и разпилее. Случват се в определени отрязъци от времето с техните особености, а те все още са твърде наблизо, все още дишат във вратовете ни, толкова са великолепно абсурдни - как днешното момиче ще повярва, че заради връзка с човек от капитализма ще я заплашва изключване от университета и от комсомола, че заради това ще се вгорчи не само нейният живот нататък, но и животът на всичките й роднини; или как Пушкин сто и петдесет след гибелта си бе впрегнат в рекламната кампания на перестройката из Европа; или как новите руснаци в зората на демокрацията стъпиха на българска земя...Накратко. Главният персонаж в тази книга е времето - календарно, историческо, нощно. Вълчата Богородица зададе тоналността - онова състояние на душевен сумрак, което продължава да оплита душите ни, и какво ли би могло да ни помогне, освен известна ирония.

Любов Кронева


Още от категорията

В Пловдив учредяват награда на името на Милчо Левиев

Кръщават алея и учредяват ежегодна награда на името на маестро Милчо Левиев в Пловдив, съобщиха от общината. Заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, кметът на район „Централен“ Георги Стаменов и директорът на НУМТИ „Добрин Петков“ Нели Попова – Коева посрещнаха известната поп и джаз изпълнителка и съпруга на Милчо Левиев -..

публикувано на 31.01.23 в 14:16

Честит 50 годишен юбилей, Радио Шумен!

Радио Шумен ще отбележи своята 50-а годишнина на 1 февруари от 19.00 часа в Арена „Шумен“ с концерт, а на следващия ден регионалната медия и Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“ организират научна конференция на тема „Регионалната журналистика, състояние, проблеми, възможности“ с участието на изявени журналисти и преподаватели..

публикувано на 31.01.23 в 12:19

Стоичко Миличин представя най-новата си книга "Семейно танго"

В месеца на любовта и виното, Ви каним на едно по-различно събитие - подходящо както за семейни двойки с много житейски опит, така и за начинаещите в тази област.  "Семейно танго" е най-новата книга на известния пловдивски психотерапевт, преподавател и консултант Стоичко Миличин.  На 8 февруари в сряда от 18:30 часа, авторът ще очаква всички, които..

публикувано на 30.01.23 в 16:10

Димитър Каратонев гостува в „Аrsenal of art“

Художникът Димитър Каратонев представя третата си самостоятелна изложба в Пловдив.  В Галерия „Аrsenal of art“  в кв. Капана той показва маслена живопис, акварел и графика, като картините му са обединени в няколко цикъла.  Авторът живее в Харманли,  завършил е специалност графика във Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“...

публикувано на 30.01.23 в 10:47

Преге - предаване за света на книгите, 28.01. - 03.02.

В предаването за книги на Радио Пловдив на 28. 01. 2023г. бяха представени следните заглавия: BNR podcasts · Преге - Нови книги и литературен календар от 28.01 - 03.02.2023 Рубрика „Напълно непознати“ (нови книги): Пейо К. Яворов. Лирика. Антология. Съставител: Борис Христов. 190 стр., тв. к. , ок. 4А, Рива, 2022. Жозе..

публикувано на 30.01.23 в 10:19