Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Любов Кронева представя "Вълча Богородица"

Представяне на книгата  „Вълча Богородица“ от Любов Кронева ще се състои в културен център Тракарт. „Не исках да се връщам нито в социализма ,нито в началото на демокрацията, но времето, изглежда е такова нещо, че не позволява да захлопнеш вратата след себе си“, казва писателката. Книгата с разкази  е издание на „Жанет45“ и ще бъде представена от Ина Иванова. /18ч./

Любов Кронева е родена в Бургас. Завършва журналистика в Москва, но като журналист работи малко време и се отдава на голямата си любов – превода. Междувременно започва да пише и проза. 

Издала е романите „Черни лалета за Кант“, „Къщата с ангелите“, „Кирка и сънищата“. Последните й две книги – „Банално“ и „Вълча Богородица“ – са сборници с разкази. „Щеше ми се да видя ще се вместя ли в скоростната писта на разказа, без да изхвърча от нея“, казва за тях авторката.   

Не исках да се връщам нито в социализма, нито в началото на демокрацията, но времето, изглежда, е такова нещо, че не позволява да захлопнеш врата след себе си. Историите стояха на прага, чакаха от години, ставаха по-плътни и тежки и затова, колкото и да ги отлагах, не-битието не успя да ги отнесе и разпилее. Случват се в определени отрязъци от времето с техните особености, а те все още са твърде наблизо, все още дишат във вратовете ни, толкова са великолепно абсурдни - как днешното момиче ще повярва, че заради връзка с човек от капитализма ще я заплашва изключване от университета и от комсомола, че заради това ще се вгорчи не само нейният живот нататък, но и животът на всичките й роднини; или как Пушкин сто и петдесет след гибелта си бе впрегнат в рекламната кампания на перестройката из Европа; или как новите руснаци в зората на демокрацията стъпиха на българска земя...Накратко. Главният персонаж в тази книга е времето - календарно, историческо, нощно. Вълчата Богородица зададе тоналността - онова състояние на душевен сумрак, което продължава да оплита душите ни, и какво ли би могло да ни помогне, освен известна ирония.

Любов Кронева


Още от категорията

В "Срещите" - за светлината и мрака в българската политика

Тази събота в "Срещите"- исторически преглед на българските правителства от Освобождението до 1944- та. Наистина ли  корупцията е задължителна черта в българския политически живот? Кои са  светлите примери в българската политика. Прегледът е на д-ра по история доц.Тодор Радев.  Бъдете с Радио Пловдив. Ще бъде интересно.

обновено на 07.08.20 в 09:27

Васил Стоев с изложба "По коридорите на съдбата"

Големият български художник Васил Стоев ще представи своята ретроспективна изложба "Коридори на съдбата".  Експозицията, разположена на двете нива на изложбена зала "2019" на ул. "Гладстон", се открива в деня, когато авторът отбелязва 70-годишен юбилей.  Стоев е един от най-разпознаваемите автори в българската живопис, чиито картини присъстват..

публикувано на 07.08.20 в 07:38

Ораторското майсторство - спасение за интроверти

Излизането и говоренето пред публика е един много често срещан проблем сред хората. Притеснението може да се окаже изключително голям проблем.  Ако не можете да изразявате себе си или не знаете как да се държите на сцена, то тогава в голям плюс ще ви е един курс по ораторско майсторство. Галина Георгиева, специалист в изкуството на говоренето и..

публикувано на 06.08.20 в 13:59

За любовта към Китай

Гергана Върбанова ни разказва за впечатленията си от китайската култура, за страстта си към китайския език и за своите постижения. Тя самата е водещ на курс по Калиграфия, на който всеки ще има възможност да се запознае със самата калиграфия, както и с различни стилове на калиграфиране. Чуйте разговора с Гергана Върбанова в прикаченото аудио. 

публикувано на 06.08.20 в 13:50

Рони Ромеро и Intelligent Music Project с концерт на Античния театър

Уникалният вокалист на Rainbow Рони Ромеро и Intelligent Music Project ще взривят тази вечер Античен театър-Пловдив. Концертът е от 21 часа, а в него Ромеро ще изпълни хитовете на Intelligent Music Project, на които автор и продуцент е д-р Милен Врабевски. Той включва песни от албумите “Sorcery Inside”, а също и “Life Motion”. На..

публикувано на 06.08.20 в 10:35