Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любов Кронева представя "Вълча Богородица"

Представяне на книгата  „Вълча Богородица“ от Любов Кронева ще се състои в културен център Тракарт. „Не исках да се връщам нито в социализма ,нито в началото на демокрацията, но времето, изглежда е такова нещо, че не позволява да захлопнеш вратата след себе си“, казва писателката. Книгата с разкази  е издание на „Жанет45“ и ще бъде представена от Ина Иванова. /18ч./

Любов Кронева е родена в Бургас. Завършва журналистика в Москва, но като журналист работи малко време и се отдава на голямата си любов – превода. Междувременно започва да пише и проза. 

Издала е романите „Черни лалета за Кант“, „Къщата с ангелите“, „Кирка и сънищата“. Последните й две книги – „Банално“ и „Вълча Богородица“ – са сборници с разкази. „Щеше ми се да видя ще се вместя ли в скоростната писта на разказа, без да изхвърча от нея“, казва за тях авторката.   

Не исках да се връщам нито в социализма, нито в началото на демокрацията, но времето, изглежда, е такова нещо, че не позволява да захлопнеш врата след себе си. Историите стояха на прага, чакаха от години, ставаха по-плътни и тежки и затова, колкото и да ги отлагах, не-битието не успя да ги отнесе и разпилее. Случват се в определени отрязъци от времето с техните особености, а те все още са твърде наблизо, все още дишат във вратовете ни, толкова са великолепно абсурдни - как днешното момиче ще повярва, че заради връзка с човек от капитализма ще я заплашва изключване от университета и от комсомола, че заради това ще се вгорчи не само нейният живот нататък, но и животът на всичките й роднини; или как Пушкин сто и петдесет след гибелта си бе впрегнат в рекламната кампания на перестройката из Европа; или как новите руснаци в зората на демокрацията стъпиха на българска земя...Накратко. Главният персонаж в тази книга е времето - календарно, историческо, нощно. Вълчата Богородица зададе тоналността - онова състояние на душевен сумрак, което продължава да оплита душите ни, и какво ли би могло да ни помогне, освен известна ирония.

Любов Кронева


Още от категорията

Издръжката на симфоничния оркестър в Пазарджик е осигурена

Скандал назрява относно съществуването на пазарджишкия симфоничен оркестър, който е с над 50-годишна история. Част от общинските съветници предлагат промяна на статута му от общински в държавен, като по този начин отговорността за съществуването му да се поеме от Министерството на културата, ако самото ведомство поиска да го припознае.  Чуха се..

публикувано на 28.02.24 в 15:51

Журито на наградата "Хр. Г. Данов" не трябва да е анонимно

"Проблемът с промените в статута на Националните литературни награди "Христо Г.Данов"  е, че отпада една изключително важна  категория - "критиката". Атанас Далчев има едно изказване, на което аз изключително много държа да го знаят, не само хората, които професионално се занимават с литература, но и тези, които управляват културните и литературни..

публикувано на 28.02.24 в 11:04
Светлозар Панов

Мирът е този, който е необходим на човечеството

Дългогодишният дипломат от кариерата, генерален консул и дипломат в посолството на България на няколко континента Светлозар Панов, който сега завърши мандата си като посланик  в Австралия и Нова Зеландия, представя новия си исторически роман на 2 март в Широка лъка.  Дни преди събитието предлагаме..

публикувано на 28.02.24 в 10:38

Великите европейци - Мартин Лутер

През 1493 година в селцето Айслебен се ражда дете, кръстено на Свети Мартин от Тур. То идва на този свят с името си и оставя името си завинаги в този свят – независимо дали като име на велик реформатор или на самия дявол. Отначало нещата изглеждат прости, поне отстрани. Лутер мрази началното училище, където учи граматика, риторика и логика...

обновено на 28.02.24 в 09:38

Кристина Калчева с втора самостоятелна изложба

Кристина Калчева представя „Нюанси на светлината“, в галерия "Андромеда Арт", в Стария град. Официалното откриване на изложбата е на 29-и февруари, от 18 часа. Кристина Калчева е интериорен дизайнер, по образование, но от 15 години съчетава графичния дизайн и рисуването.  На изложбата, тя ще покаже около 30 картини, акварел. Платната..

обновено на 27.02.24 в 17:11