Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Образованието ще бъде основен приоритет

За пловдивския депутат от партия "Воля" Нина Миткова  основен приоритет в работата и в следващото Народна събрание ще бъде образованието,  това каза тя в първото си интервю, дадено  за Радио Пловдив. 

Нина Миткова: Пораженията и пропуснатите ползи в годините са изключително много и всички са вече изключително важни, но все пак аз бих  дала приоритет на децата ни и на тяхното бъдеще, свързано с България и по-точно осъвременяване на една образователна програма, осъвременяване на обучителните процеси и смятам, че една от първите  задачи, които бих работила и трябва да се работи, защото много бих искала децата да ходят с удоволствие на училище, да сме направили така, че те да учат по интересен за тях начин, да учат материал, подходящ за възрастта им и полезен за техния живот. Искам да погледнем на образованието през погледа на 21 век, както на напредването на технологиите, така и промяната в нуждата от информация на хората и нейните средства за набавяне. Основният ми приоритет е образованието, осъвременяване, модернизиране и обвързване, разбира се, на образованието с бъдещата реализация.

За мотивацията за  влизането   от бизнеса в политиката: Наистина не е типично хора от бизнеса да участват в политическия живот на страната ни, но какви са нашите мотиви и защо вярваме в нас самите? Вярваме затова, защото бизнесът е голяма школа, бизнесът е научаване на отговорност към хората, научава те на дисциплина към поети ангажименти, научава те вземаш решения в кризисни ситуации и да мислиш стратегически. И смятаме, че това, което сме научили и бизнесът ни е изградил като лидери, като хора, които се грижат за хора с морал и отговорност към всичко, което управляват, смятаме, че това са огромни ползи, които искаме да впрегнем в решаване на много вече натрупани проблеми в нашата държава. Аз съм сигурна, че, ние, хората от бизнеса, можем да пренесем много добри практики от управлението на нашите фирми в това да управляваме коректно и в правилна посока държавата, защото нещата според мен са доста сходни. Всеки собственик на фирма стопанисва абсолютно добросъвестно бизнеса си, не допуска корупционни сделки в собствената му структура, не плаща излишни заплати и не поддържа раздути щатове. Всичко това ако се пренесе и в държавата, в държавните структури смятам, че няма как да не тръгнем в правилна посока и хората да започнат да вярват в държавното управление и неговата добросъвестност.

Миткова уточни, че говори  за  т.н. светъл бизнес.

Мотивирана съм като човек и като майка и като последовател на идеологията на г-н Марешки. Аз като човек, който живее в тази държава и намеренията ми са да живея в държавата, като майка на две деца бих искала децата ми да искат да живеят в България.  Всъщност искам  и съм готова да започна да работя в посока на натрупаните проблеми и неуредици в нашата държава, които карат хората да се обезверяват и да не свързват бъдещето си с държавата. Но как да ги изпълним, ако коалирането е под една голяма въпросителна.

За преговорите и варианатите за съставянето на нов кабинет,  Миткова  каза, че ще се съобрази с позицията на лидера Марешки и генералната посока, която ще бъде приета, но всички сме свидетели на това, колко трудно се сформира един здрав бъдещ кабинет. Всички партии се обединяваме около идеята, че бъдещият кабинет трябва да е сигурен и стабилен, за да има спокойна и сигурна обстановка и за хората, и  за да може  партиите да изпълнят предизборните си обещания, защото се дадоха много обещания. Но как да ги изпълним, ако коалирането е под една голяма въпросителна.

Миткова допълни: Доста медии добавят много думи  в устата на г-н Марешки, така че нека да не вярваме на всичко, което се чува в пространството. 

Цялото интервю с Нина Миткова е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

До 8 години затвор очакват лекарите с измамната схема

Между 2 и 8 години наказание предвижда законът за двамата лекари Веселин Станчев и Найден Пъджев, арестувани за документна измама с фиктивни процедури за физиотерапия, с които са източвани пари от Здравната каса в Пловдив.   Разследването е започнало след сигнал от пациентка, която видяла в медицинското си досие, че има рехабилитационни процедури, които..

обновено на 11.07.24 в 13:35

ДПС без Делян Пеевски искат организации в Пловдив и Смолян

Решението ни е ДПС без Делян Пеевски – това обявиха в декларации членовете на Областният съвет на ДПС в Смолян и Младежката им организация. По- късно същата декларация бе подкрепена и от ръководствата на Движението в пловдивските общини "Марица", "Родопи", Асеновград, Сопот,  Карлово, Калояново,  Куклен и Кричим.  Въм фейсбук-групата „Аз подкрепям..

публикувано на 11.07.24 в 12:24

Жители на Доспат излязоха на протест пред парламента

До сградата на Народното събрание се проведе протест, с който  граждани поискаха оставката на кмета на Доспат Елин Радев. Протестиращите не са само от Доспат, а и от други градове. Кметът, който е трети мандат, оказва политически натиск върху тези, които не го подкрепят, заявиха протестиращите. Никой не ни чува в Доспат и заради това..

обновено на 11.07.24 в 11:12

Възобновиха чистенето на река Марица, изграждат подходи

Почистването на река Марица е възобновено след като по препоръка на еколозите беше спряно за близо два месеца,  съобщи за Радио Пловдив лесовъдът и отговорник на обекта от фирмата изпълнител Николай Талигаджиев. Той уточни, че от днес започва изграждането на подходи за влизане на техниката,  която да премахне растителноста около островите в..

обновено на 11.07.24 в 11:12
Иво Инджов

Конфликтът в ДПС се задълбочава

Началото на края в ДПС започна преди около седмица, когато станаха ясни разделителните линии между Доган и Пеевски и техните два лагера. Това коментира политологът Иво Инджов в програма "Точно днес" на Радио Пловдив.  Според него в момента конфликтът се задълбочава и върви към окончателна развръзка, чиито контури ще бъдат очертани до края на..

публикувано на 11.07.24 в 10:49