Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ изтегли късата клечка

Арман Бабикян
Снимка: БГНЕС

Политическия пиар Арман Бабикян  определи победата на ГЕРБ на изборите  като изтегляне на къса клечка в контекста на трудностите, които се очертават пред бъдещия кабинет. 

Като най-логичен вариант за следващия кабинет, според  Бабикян е коалиция между ГЕРБ и Патриотите, с официалната, или неофициална подкрепа на "Воля" на Марешки. 

Всяка коалиция означава компромис, заяви Бабикян в контекста на предстоящите компромиси в преговорите между двете партии. Междукомпромисите  той открои отношението към санкциите срещу Русия, обещанието за пенсиите, обезлюдяването на страната, отношението към Македония и Турция.

Мълчание е логично да се пази,  защото по време на преговори, когато наистина се търси ефективен резултат, не е задължително да има много шум в публичното пространство. По-логично е, разбира се, след постигането на споразумение да бъдат ясни поне политиците, по които  е постигнато съгласие и по които не е постигнато съгласие, защото е очевидно, че всяка коалиция  означава компромиси. Не съм наясно каква ще е политиката на Обединените патриоти във всичките му разклонения по отношение на санкциите срещу  Русия. Знаете, че в това отношение позициите на ГЕРБ и Патриотите се разминават, въпреки че понякога сме  чували доста фриволни изказвания от Бойко Борисов. Вероятно третият сегмент ще бъде Марешки, защото той ще бъде там, където трябва.

Макар и неофициална, излезе в медиите информация, че сме имали разрешение от Брюксел за  съставянето на коалиция с патриотите, които иначе не били европейска партия. Те са наясно, че това е проблем, наясно са че това е проблем и в Брюксел, и в цяла Европа и затова се възползваха  от този митинг в Малта, поне, за да пуснат на нашата територия информацията, че подобна коалиция не би бил проблем. Разбира се, че е проблем. Да си припомним, че минаха няколко битки с ксенофобите на различни европейски избори, няколко много сериозни – имам предвид изборите във Франция и тези в Германия, така че този мач се играе на големия европейски терен и няма как да не бъде забелязано как изглежда коалицията в България.

Ако не се постигне такава  коалиция,с тези сегменти, ще се отиде към управление на малцинството, което пак означава коалиция, но неофициална.  т.е. Ние с вас сме женени, но никой не знае.

За участието на ДОСТ в изборите и националната сигурност.  Тя отдавна е пробита, дали откъм Москва, или откъм Истанбул, в това отношение няма новина. Положението е лошо и щеше става още по-лошо, ако приемем, че ДОСТ е партия, представлявана от Ердоган.

Той прогнозира, че кабинетът Борисов 3 ще издържи най-малко до края на европейското председателство на България.

Цялото интервю с Арман Бабикян е в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12