Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добре е, че беше сложен край на безсмислената идея за уседналост

За първи път у нас патриотите и партия от национал - популистки тип ще бъдат в управляваща коалиция и ще имат министри. Това е прецедент, каза в интервю за Радио Пловдив политологът Даниел Смилов.

Според него Бойко Борисов иска да има споразумение с всяка една от трите партии, защото очаква някоя от тях да напусне коалицията. Патриотите имат сериозни различия помежду си. Волен Сидеров  и „Атака“ заявяват многократно, че ще се борят за излизане от ЕС и НАТО, те са за проруска ориентация. Това води до презастраховане от страна на ГЕРБ , добави Смилов.

Как ще работи коалицията, особено, когато България ще председателства ЕС е по- важният въпрос смята той. Въпросът е не просто да има някакво правителство, а то да има визионерска политика за бъдещето на съюза. Проблемът е, че Патриотите нямат позитивно отношение към европейските дела и именно тук могат да се появят искри и нестабилност, прогнозира политологът. 

Неговата прогноза е, че 122 депутати е крехко мнозинство и затова  най- вероятно ще се разчита и на депутатите на Воля и на ДПС, които играеха подобна роля и в предишния парламент. Това са двете резервни гуми на новата коалиция. Марешки започна кампанията като евентуален партньор на ГЕРБ и я завърши като евентуален партньор на БСП. Може би това е причината доверието към него да е паднало, каза Даниел Смилов.

По думите му, това че ЕНП е дала съгласието си за коалиция с ОП не означава, че за в бъдеще „екзотичната коалиция“ няма да бъде наблюдавана под лупа. Красимир Каракачанов е сговорчив, когато стане дума за властта, ако има напрежение ги очаквам от Валери Симеонов – човек със силно собствено мнение, което отстоява дори, когато всички смятат, че не е прав. 

Волен Сидеров е една голяма питанка. За да остане функционален член на тази коалиция Атака ще трябва да смени посланията си. Най- вероятно от тях ще чуваме тишина, както беше в предизборния период. При тях въпросът е колко дълго ще продължи мълчанието, коментира още политологът.

По повод на оттеглените днес от министъра на правосъдието промени в Закона за българското гражданство, които ограничаваха правото на българите в чужбина да гласуват на избори, Даниел Смилов посочи, че проектът отнема  фундаментални права, каквото е правото на гласуване. Липсваше аргументация, защо се прави. Цялата тази инициатива беше безсмислена и е добре, че й беше сложен край, каза той.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриха модерно затворническо общежитие в Пловдив

Новото затворническо общежитие в Пловдив отговаря на всички европейски и международни изисквания, препоръките на Комитета против изтезания и указанията, които ни се дават по делата на Европейския съд по правата на човека ,  каза при откриването на сградата правосъдният министър Мария Павлова.  Двуетажната сграда е със стаи с две легла..

публикувано на 05.07.24 в 12:53

Грешното преброяване лишило ДПС от един мандат в Пазарджик

Изборният резултат от вота за общински съветници в Пазарджик би бил различен, защото не е отразил действителният вот на избирателите – се казва в мотивите за решението на пазарджишкия административен съд, с което той обяви за недействителен избора на местния парламент.   В повторното преброяване в 52  секции се оказаха липсващи 300 бюлетини, а..

публикувано на 05.07.24 в 10:24

Румен Пехливанов управлява Смолянска област от днес

Новият областен управител на Смолян Румен Пехливанов днес встъпва в  длъжност днес. Той бе назначен на поста с решение на служебното правителство в сряда и заменя на поста Захари Сираков. Пехливанов е икономист по образование и има дългогодишен управленски опит. В периода 2001 г. – 2023 г. е кмет на община Рудозем от ДПС , а между 2003 г. и..

обновено на 05.07.24 в 08:53
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58