Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Добре е, че беше сложен край на безсмислената идея за уседналост

За първи път у нас патриотите и партия от национал - популистки тип ще бъдат в управляваща коалиция и ще имат министри. Това е прецедент, каза в интервю за Радио Пловдив политологът Даниел Смилов.

Според него Бойко Борисов иска да има споразумение с всяка една от трите партии, защото очаква някоя от тях да напусне коалицията. Патриотите имат сериозни различия помежду си. Волен Сидеров  и „Атака“ заявяват многократно, че ще се борят за излизане от ЕС и НАТО, те са за проруска ориентация. Това води до презастраховане от страна на ГЕРБ , добави Смилов.

Как ще работи коалицията, особено, когато България ще председателства ЕС е по- важният въпрос смята той. Въпросът е не просто да има някакво правителство, а то да има визионерска политика за бъдещето на съюза. Проблемът е, че Патриотите нямат позитивно отношение към европейските дела и именно тук могат да се появят искри и нестабилност, прогнозира политологът. 

Неговата прогноза е, че 122 депутати е крехко мнозинство и затова  най- вероятно ще се разчита и на депутатите на Воля и на ДПС, които играеха подобна роля и в предишния парламент. Това са двете резервни гуми на новата коалиция. Марешки започна кампанията като евентуален партньор на ГЕРБ и я завърши като евентуален партньор на БСП. Може би това е причината доверието към него да е паднало, каза Даниел Смилов.

По думите му, това че ЕНП е дала съгласието си за коалиция с ОП не означава, че за в бъдеще „екзотичната коалиция“ няма да бъде наблюдавана под лупа. Красимир Каракачанов е сговорчив, когато стане дума за властта, ако има напрежение ги очаквам от Валери Симеонов – човек със силно собствено мнение, което отстоява дори, когато всички смятат, че не е прав. 

Волен Сидеров е една голяма питанка. За да остане функционален член на тази коалиция Атака ще трябва да смени посланията си. Най- вероятно от тях ще чуваме тишина, както беше в предизборния период. При тях въпросът е колко дълго ще продължи мълчанието, коментира още политологът.

По повод на оттеглените днес от министъра на правосъдието промени в Закона за българското гражданство, които ограничаваха правото на българите в чужбина да гласуват на избори, Даниел Смилов посочи, че проектът отнема  фундаментални права, каквото е правото на гласуване. Липсваше аргументация, защо се прави. Цялата тази инициатива беше безсмислена и е добре, че й беше сложен край, каза той.


Още от категорията

Нямам негативни очаквания от служебното правителство

"Виждам няколко души, които носят червени фланелки и не виждам никого от синия отбор, така че за балансиран политически служебен кабинет е трудно да се говори. В крайна сметка знаем, че г-н Радев беше подкрепен от определени политически сили и затова не се е случило нищо неочаквано", заяви политологът Георги Харизанов от Институт за дясна политика...

публикувано на 11.05.21 в 17:02

Премиерът е на заден план в този служебен кабинет

„ В този кабинет показателното е търсенето на минимален риск. Първо имаме много министри, които бяха членове и на предишния служебен кабинет, което означава, че стилът и работата им ще се повторят. Повечето от министрите са познати като експерти и имаме само две много ярки политически фигури – едната е на министъра на правосъдието Янаки..

публикувано на 11.05.21 в 16:01
Черквата

Преди празника си храмът "Св. Св. Кирил и Методий" просълзи

Пловдив отбеляза 170 години от първото честване на Светите равноапостоли Кирил и Методий. Възпитаници от едноименното Средно училище, което носи техните имена, преминаха с шествие през Главната улица до Барелефа им в подножието на Стария Пловдив. Там за първи път у нас се е чествала паметта на създателите на българската азбука.  В същия час,..

публикувано на 11.05.21 в 13:30
Аркади Шарков

С унифицирането на зеления сертификат ще пътуваме свободно

Наш събеседник в програма "Точно днес" е здравният експерт  Аркади Шарков . С него говорим за цифровото зелено удостоверение, което ще въвежда Европейската комисия, или за т.нар. имунизационен паспорт, с който ще се пътува по света, както и за темпа на ваксинациите в България. Аркади Шарков каза, че според него у нас ваксинацията не е на високо..

обновено на 11.05.21 в 11:11

STEM средата надгражда образованието у нас

Когато стане дума за основно и средно образование у нас, напоследък е модерно да се говори за новата STEM среда . Абревиатурата идва от наука, технологии, инженерство и математика – към тези 4 профила е насочено този тип обучение, което е универсално за дисциплините и приложимо технологично във всяко едно училище. Основно училище „Райна..

публикувано на 11.05.21 в 10:45