Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Срещите" в памет на Иржи Менцел - за киното и красотата

| обновено на 12.09.20 в 09:47

Памет за човека и твореца Иржи Менцел. ще чуете размислите на световноизвестният кинорежисьор за живота, изкуството, любовта.

Преди около две години в едно уютно кафене на Прага си говорихме за:съвременните творци и съвременното изкуство. "И до ден днешен живея с убеждението, ако не е вече илюзия, че филмът може да бъде впечатляващ и без екшън и специални ефекти” . Не обичам много думата „изкуство”. Зад нея се крият много шарлатани. След двайсетгодишните преживявания в комунистическия идеал в него вярваха най-вече негодниците” - част от думите на Иржи Менцел в този разговор, който ви предлагаме отново тази събота.

До болка искрен разказ за изкуството, киното днес, неуважението към живота, разбирането на големия майстор, че един филм може да бъде впечатляващ и без екшън и специални ефекти...

И все пак  Иржи Менцел признава: "ТОЗИ СВЯТ Е ДО ПОЛУДА ПРЕКРАСЕН.  Е, НЕ СЪВСЕМ, НО АЗ ТАКЪВ  ГО ВИЖДАМ".Още от категорията

Преге - предаване за света на книгите, 06 - 12 март

В предаването за книги на Радио Пловдив на 06.03. 2021г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати “ ( нови книги ) Исабел Алиенде. На жените с обич. 190 стр., ок.3А, Колибри, 2021. Казуо Ишигуро. Клара и слънцето. 310 стр., ок. 4а, Лабиринт, 2021. Тарин Фишър. Оичай ме с лъжа: Опортюнистката. 256 стр.,..

публикувано на 08.03.21 в 10:32

Вени и Аглея със среща на картини и музика за 8-ми март

В зона "Култура" представяме творческата среща Little ladies , посветена на Деня на жената, 8-ми март - с две очарователни момичета, художничката Венета Павлова и Аглея Канева от НУМТИ - Пловдив. Тази вечер се открива изложбата с картините на Вени, и ще звучат джаз песни в изпълнение на Аглея, в арт галерия AK glass of wine-Пловдив. Основното е..

публикувано на 08.03.21 в 09:18

"Замлъкване" с онлайн завръщане

Спектакълът "Замлъкване" е вдъхновен от енигматичния филм „Персона” на Ингмар Бергман, който проследява процеса, през който преминава една жена в отказа си да говори и да приеме ролите си на актриса, майка, съпруга. Дванадесет години след създаването му, "Замлъкване" се завръща с онлайн излъчване в Меьдународният ден на жената. След излъчването..

публикувано на 07.03.21 в 10:32

Предстояща дискусия „Филантропия за женски права“

По повод предстоящия Международен ден на жената, Български фонд за жените, Български дарителски форум и Фондация Bcause организират дискусия „Филантропия за женски права“.   Събитието е със свободен достъп, и обръща внимание на темите -  филантропията в България и защо е важно да инвестираме в потенциала и правата на момичетата и жените. Какво..

публикувано на 07.03.21 в 10:14

"Срещите" празнуват 22 години в ефир

Тази събота „Срещите” стават на 22 години. Предаването, което не се уморява да пита - КОИ СМЕ? ОТ КЪДЕ ИДВАМЕ НАКЪДЕ ОТИВАМЕ?  На своя рожден ден водещата Людмила Сугарева избира да пита себе си. Слушайте, може и да ви е интересно. Цялото предаване е в звуковия файл.

обновено на 06.03.21 в 07:13