Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Заработи единственият в Пловдив отворен магнитен резонанс

Първият и единствен в Пловдив и Южна България отворен ядрено-магнитен резонанс вече работи с пациенти. Уникалният апарат се намира в медико- диагностична лаборатория „Ултраскен”, базирана във Военна болница – Пловдив.

Техниката е снабдена със съвременен софтуер и има опции, които се прилагат стандартно при затворените системи, подчерта специалистът по образна диагностика д-р Павлин Коцев. При отворения резонанс  основното магнитно поле е от същия тип като при затворения, но пациентът не се вкарва в тунел и до него има достъп от три посоки. Предимствата са големи за хора, страдащи от клаустрофобия или деца. 

Преимущество на новата техника е, че по време на изследването може да влезе роднина или лекар, което дава възможност пациентът да се чувства по-комфортно. Когато се налага поставяне на упойващо средство, е удобно за самия анастезиолог, който извършва наблюдението директно. При затворените системи то е косвено,тъй като пациентът е в тунела. 

Снимка

Огромно предимство е, че магнитното поле е по-локализирано, докато при останалите ЯМР обхваща цялото тяло. Това дава възможност за изследване на хора с протеза или метален предмет в тялото, което би било противопоказание за затворената система.  При хора със стентове от значение  са сплавите, от които са направени, както и времето на поставяне. Затова е необходимо тези пациенти да носят със себе си пълна документация, а лекарите на място ще преценят дали изследването е възможно, обясни д-р Коцев.  Поредното голямо преимущество е, че на отворения ЯМР  могат да се изследват и по-едри пациенти, които в затворения тип не могат да се поберат.

Отвореният ядрено-магнитен резонанс служи за диагностика, контроли и проследявания. Могат да се правят изследвания на глава, стави и таз, включително мъжка и женска полова сиситема. Апаратът прави прецизни мозъчни изследвания – при аневризми,  инсулти, множествена склероза, злокачествени и доброкачествени тумори, хипофиза.  С него могат да се извършват анализи на стави за дегенеративни и възпалителни заболявания - коксартроза, гонартроза, при травми. Техниката се използва и при заболявания на гръбначен стълб, както и за костни метастази.

Д-р Коцев уточни, че времетраенето на изследването е от 15 до 45 минути като продължителността зависи от областта и каква патология се търси. То се поема от Здравната каса по клинична пътека, след направление от съответния специалист.Полученият образ се записва на диск, архивира се и при нужда може да се издаде копие.


Още от категорията

Спад на заразените с КОВИД-19 в страната

Спад на заразените с Ковид-19 за изминалите 14 дни до 11-ти април отчита Националният център по заразни и паразитни болести.  Въпреки това всички области в страната остават в червената зона по заболеваемост като в момента инфектираните на 100 хиляди души са над 600. Най-много са в столицата, където са 837 и във Варна - 816. С над 700 заразени..

публикувано на 13.04.21 в 11:15

Разясняват на домакинствата как безплатно да минат от дърва на ток/ТЕЦ

Община Пловдив започва серия от изнесени информационни срещи по проекта за подобряване качеството на атмосферния въздух чрез намаляване на емисиите на  фини прахови частици от битовото отопление.  Срещите ще се проведат в шестте района на 15 и 16 април по график.  По време на тях ще бъдат представени възможностите, които дава проектът на..

публикувано на 13.04.21 в 11:12

3122 са новозаразените с КОВИД-19 у нас, в Пловдивско са 314

Новите случаи на COVID-19 у нас са 3122 при направени общо 17 402 теста. Положителните проби представляват почти 18 %.  Най-висок е броят на положителните резултати в столицата – 758, следвана от област Пловдив – 314. В Пазарджишка област новите случаи са 50, в Смолянска – 38.  Две деца – на 3 и 6 години от Златоград са сред новозаразените..

обновено на 13.04.21 в 10:36

Нов линеен ускорител помага на пациенти в УМБАЛ "Св. Георги"

Нов линеен ускорител от последно поколение започна работа с пациенти в Клиниката по лъчелечение на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив. От 15 март до момента са преминали 70 души, съобщи началникът на лечебното звено д-р Мария Влайкова. Тя уточни, че лечението е напълно безплатно с направления от личния лекар на пациентите. С високотехнологичния модел..

публикувано на 13.04.21 в 10:25

С една трета спадат приходите от нощувки в Пловдивско през февруари

С 36 % намаляват нощувките във всички места за настаняване в Пловдивска област през февруари в сравнение със същия месец на предходната година, сочи справката на Териториалното статистическо бюро Юг.  Този февруари в местата за настаняване са почивали близо 31 000 души, като над 95 % са българи.  Нощувките са общо 61 000, като 57 000 от тях са..

публикувано на 13.04.21 в 10:14