Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заработи единственият в Пловдив отворен магнитен резонанс

Първият и единствен в Пловдив и Южна България отворен ядрено-магнитен резонанс вече работи с пациенти. Уникалният апарат се намира в медико- диагностична лаборатория „Ултраскен”, базирана във Военна болница – Пловдив.

Техниката е снабдена със съвременен софтуер и има опции, които се прилагат стандартно при затворените системи, подчерта специалистът по образна диагностика д-р Павлин Коцев. При отворения резонанс  основното магнитно поле е от същия тип като при затворения, но пациентът не се вкарва в тунел и до него има достъп от три посоки. Предимствата са големи за хора, страдащи от клаустрофобия или деца. 

Преимущество на новата техника е, че по време на изследването може да влезе роднина или лекар, което дава възможност пациентът да се чувства по-комфортно. Когато се налага поставяне на упойващо средство, е удобно за самия анастезиолог, който извършва наблюдението директно. При затворените системи то е косвено,тъй като пациентът е в тунела. 

Снимка

Огромно предимство е, че магнитното поле е по-локализирано, докато при останалите ЯМР обхваща цялото тяло. Това дава възможност за изследване на хора с протеза или метален предмет в тялото, което би било противопоказание за затворената система.  При хора със стентове от значение  са сплавите, от които са направени, както и времето на поставяне. Затова е необходимо тези пациенти да носят със себе си пълна документация, а лекарите на място ще преценят дали изследването е възможно, обясни д-р Коцев.  Поредното голямо преимущество е, че на отворения ЯМР  могат да се изследват и по-едри пациенти, които в затворения тип не могат да се поберат.

Отвореният ядрено-магнитен резонанс служи за диагностика, контроли и проследявания. Могат да се правят изследвания на глава, стави и таз, включително мъжка и женска полова сиситема. Апаратът прави прецизни мозъчни изследвания – при аневризми,  инсулти, множествена склероза, злокачествени и доброкачествени тумори, хипофиза.  С него могат да се извършват анализи на стави за дегенеративни и възпалителни заболявания - коксартроза, гонартроза, при травми. Техниката се използва и при заболявания на гръбначен стълб, както и за костни метастази.

Д-р Коцев уточни, че времетраенето на изследването е от 15 до 45 минути като продължителността зависи от областта и каква патология се търси. То се поема от Здравната каса по клинична пътека, след направление от съответния специалист.Полученият образ се записва на диск, архивира се и при нужда може да се издаде копие.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Край! Въздухът над Пловдив вече е безопасен

Въздухът е чист, падат мерките заради пожара в депото край Цалапица - съобщи областният управител на Пловдив Христина Янчева.  По думите й,   на база данните от РИОСВ-Пловдив от последните 24 часа, съгласувано с РЗИ-Пловдив, се отменят препоръките към жителите на областта за носене на маски и ограничаване на дейностите на открито за..

обновено на 03.08.24 в 15:03

Катастрофа на АМ "Тракия" край Пазарджик блокира движението

Тежка катастрофа в Пазарджишкия участък на АМ „Тракия“, в района на 73 км. предизвика задръстване на движението в посока София.  Тя е станала към 13.15 ч., има и пострадали.  Блъснали са се джип БМВ и лек Фолксваген. Очаква се в резултат на това и акцията по спасяване на хората, движението в участъка да бъде силно затруднено.  В звуковия файл..

публикувано на 03.08.24 в 14:18

Момченце от Пловдив прегазено на плажа в Созопол

Тежко остава състоянието на детето, което бе заклещено в хидравличния барабан на почистваща машина на централния плаж в Созопол снощи. Качвайки се на нея, докато работи на ивицата, момчето губи равновесие и пада във въртящото се устройство, което почиства пясъка.  Момченцето е от Пловдив, на 9 години, дошло на почивка със семейството си в Созопол,..

обновено на 03.08.24 в 12:23

Засега въздухът над Пловдив е безопасен, но се очаква леко замърсяване

Напълно овладян е пожарът на сметището в Цалапица - съобщи областният управител на Пловдив Христина Янчева,  след заседанието на кризисния щаб от мястото на бедствието тази сутрин. Очакванията са то  да бъде окончателно  погасено до края на днешния ден.  Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив съобщи ,  че според..

обновено на 03.08.24 в 11:41

"ТУКА Е ТАКА" - събира младежи в Чепеларе на двудневен фестивал

Младежкият фестивал "ТУКА Е ТАКА ФЕСТ ще превърне днес и утре красивия градски парк на Чепеларе в арена за забавления и танци на открито. Третото поредно издание на добиващия широка популярност двудневен фест ще радва жителите и гостите на родопското градче с разнообразна програма. Очаквайте рап с WOSH MC, RIBOKA, FEIS, реге със SEN I& THE..

обновено на 03.08.24 в 11:40