Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Топлоенергията ще остане атрактивна услуга

Днес Енергийният регулатор взема на закрито заседание крайното решение по увеличението на цените на топлоенергията и електричеството, което топлоцентралите произвеждат. 

Според проекторешението цената на парното ще се увеличи с 22,7 на сто за абонатите в Пловдив. Причината за увеличението е поскъпването на цената на природния газ с близо 30 на сто от 1 април.

Петър Костадинов от ЕВН припомни, че дружеството поиска с 40 % да се увеличи цената на топлоенергията в Пловдив, заради поскъпването с близо 30 на сто на цената на природния газ, който е основна суровина за топлоцентралите. Новата цена ще влезе в сила от 1 юли, посочи Костадинов.

Дали с толкова ще се покачи цената на парното, ще стане ясно след решението на КЕВР, която обикновено никога не приема точно предложението, защото намира резерви. 

Реално цената на парното бе намалена през последните 2 години и сега с поскъпването ще се изравни с цените от 2012 - 2013 г. Въпреки увеличението 1 киловатчас топлинна енергия остава около 2 пъти по-евтина от тока, така че услугата е атрактивна, обясни говорителят на ЕВН.

Той отново се извини на жителите на Пловдив за неудобствата при прокарването на тръби по улиците, но подчерта, че "това е знак, че ЕВН Топлофикация България инвестира средства за развитието на мрежата". 

Относно поисканото увеличение на цената на тока, говорителят на ЕВН припомни, че тяхното предложение е електроенергията да поскъпне средно с 2,36 %, което не е голяма промяна.

Петър Костадинов посочи, че по искане на държавния регулатор са вкарали елекропроводите в Родопите под земята, за да се намалят авариите по електропреносната мрежа. След голямата буря преди 2 години, когато близо 10 дни работихме да възстановим елмрежата, вече нямаме големи аварии, подчерта говорителят на ЕВН. 

Цялото интервю с Петър Костадинов от ЕВН е в прикачения файл.

Още от категорията

Въпреки посочения излишък, бюджетът е всъщност на дефицит

“Бюджетът може да издържи без да се актуализира , то е и невъзможна актуализация, защото това става само чрез Народното събрание” това заяви в интервю за Радио Пловдив макроикономистът Георги Ганев, бивш председател на Комисията по бюджет и финанси в 45-то НС от парламентарната група на “Демократична България”.  “Тук съм съгласен с господин..

публикувано на 12.05.21 в 16:46

Ще имаме спокойно, а не истерично правителство

Задачите на служебното правителство са ясни -  честността на изборите и пандемията .  Това заяви пред Радио Пловдив социологът Андрей Рачев.  По думите му, страната ни не се намира в някаква криза, за да решават бързо някакви финансови въпроси.  За два месеца реалните задачи са изборите и пандемията.  Не ми се вярва, а и не е редно да..

публикувано на 12.05.21 в 16:43

Пловдивчани за служебния кабинет - стъпки напред и назад

Експерти, специалисти и ерудирани личности. Така пловдивчани определят министрите в назначеното от държавния глава  служебно правителство, което вече положи клетва.  Въпреки одобрението на състава му, хората са скептични към възможностите на временния кабинет за кардинална промяна извън организирането на изборите през юли и ревизията на..

публикувано на 12.05.21 в 15:02

Иван Тотев скептичен за нуждата от новия заем на Пловдив

Скептично становище за необходимостта от новия крупен заем на Пловдив от над 113  милиона лева изрази бившият кмет и вече член на висшето ръководство на ГЕРБ Иван Тотев.   Заложените с тези пари крупни инфраструктурни проекти предполагат  много тежки политически решения, предупреди предишният градоначалник с два поредни мандата. "Със сигурност..

обновено на 12.05.21 в 13:12

Ще проверим сигналите за корупция в агросектора

"С положителна нагласа приемам поста. Не гоня никакъв реваншизъм, защото няма от кого и за какво да търся реванш", заяви пред Радио Пловдив проф. Христо Бозуков, минути след като стана служебен министър на земеделието в кабинета на Стефан Янев.  Проф. Бозуков е пловдивчанин и поема за втори път поста на служебен земеделски министър. Той е бивш..

публикувано на 12.05.21 в 12:24