Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Важно е да въведем електронната система в здравеопазването

Даниела Дариткова
Снимка: БГНЕС

Д-р Даниела Дариткова от ПП ГЕРБ е избрана за депутат от Смолян - тя казва акцентите от програмата на здравеопазването, което този път ще бъде изцяло под ръководството на ГЕРБ. Д-р Дариткова и с приоритетите на партията в Смолян.

Даниела Дариткова: Изводите, които направихме за управлението на  сектор „Здравеопазване” се основават не само на последния мандат, но и на предходните управления на министерството.  Това е министерството с най-голямата динамика в смяната на здравните министри, затова ние смятаме, че трябва да се потърси съгласие, между всички политически сили трябва да се потърси съгласие с експертите и обществото затова кои са следващите стъпки за реформа в сектор „Здравеопазване”, за да може посоката да се следва устойчиво, защото е ясно, че промените в такъв чувствителен сектор не са по силите нито на един министър, нота на една партия, нито на едно управление, затова трябва да имаме дългосрочна програма, визия, за да може всеки следващ, поемащ ръководството на министерството да следва тази програма. Секторът се нуждае от стабилност, нуждае се от спокойствие, за да може да се реализират промените, които са в интерес на българските граждани и които целят общо подобряване на здравето на нацията.

Това, което сме заложили в нашата програма касае на първо място реализацията на единната национална здравна информационна система. Ние смятаме, че ако се реализира този вид електронизация на здравеопазването, ще имаме една по-прозрачна, по-ефективна здравна система. Това ще даде възможност от една страна да се наблюдават обективно процесите, от друга страна да се намали административната тежест върху изпълнителите на медицинска помощ. Първите решения на събранието най-вероятно  ще са в посока на регулиране на нормативната уредба, които касаят визията за промяна на  тази информационна система. Вероятно това ще стане не само по законодателен път, защото има много решения, които ще касаят изпълнителната власт, но на един етап вероятно ще се наложи да се съобрази законодателната рамка с информационната система, която ще се създаде и на този  етап вече ще се включи и законодателният орган. Разбира се, всички други промени, които касаят основните закони, формиращи правната рамка на сектор „Здравеопазване” ще се правят съгласно постигнатото съгласие с коалиционните партньори, защото е важно наистина програмите на партиите, които ще управляват следващите четири години, да намерят своето най-добро сечение в темите, които са приоритет за сектора и които ще гарантират наистина по-добра организацията на здравните услуги.

Машините за пръстови отпечатъци от днес болниците не ги използват. Те остават на този етап без приложение. Сега вече трябва да има решение на Надзорния съвет на касата по какъв начин ще се реализира приемът в болниците, защото имаме известна празнота, отмяната на пръстовия идентификатор  не води автоматично до приема в болниците с лични карти и в момента очаквам реакция на Надзорния съвет, да може да са наясно изпълнителите на медицинска помощ  - в болниците и доболнична такава, по какъв начин ще се реализира  приемат на пациенти в тях.  Тук на ход сега е  касата.

Така или иначе ние живеем в конкурентната среда на Европа и движението на хора през границите е абсолютно  в рамките на възможното  и движението на хора границите  е абсолютно в рамките на възможното и тази конкурентна среда изисква ние да създадем условия,  които да привлекат младите лекари да останат. Тези условия са свързани с  доброто финансово изражение на труда на всички медицински специалисти, защото проблемът с  кадровото обезпечаване е един от най-сериозните проблеми, които застрашават бъдещето на здравната система.

Постът на здравен министър не ми е предлаган и такива разговори не са водени с мен. 

Тази предизборна кампания ние наистина постигнахме сериозен успех в Смолянска област, защото за първи път печелим два от четири мандата и това е задължаващ резултат. В рамките на местните приоритети, с които ние се надявам спечелихме доверието на избирателите в Смолянска област на първо място е залегнало изграждането на граничния контролно-пропускателен пункт Рудозем – Ксанти. След това сме заложили в нашата програма редица инвестиции в инфраструктура, защото ние сме област на колела, която трябва да има добър достъп, за да се реализират и икономически растеж, и ръст на туризма, защото това са основните области, на които ние разчитаме да се съживи областта, да се привлекат младите хора да останат, да има нови работни места и да се справим с демографските проблеми на областта. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Георги Харизанов

Кабинет няма да бъде сформиран в рамките на 50-то НС

Правителство няма бъде сформирано в рамките на 50-то Народно събрание. И това стана ясно още с гласуването в зала на правителството с първия мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политическият анализатор Георги Харизанов малко преди да стане ясно, че ПП-ДБ са готови да върнат незабавно втория мандат.  Той подчерта, че правителство,..

публикувано на 18.07.24 в 10:13

Стивън Гагов, роден в САЩ, доброволец в МБАЛ-Пазарджик

Стивън Гагов е роден в американския щат Флорида. Той е на 18 години и през това лято е доброволец в МБАЛ - Пазарджик.  Решил е да стане лекар и миналата година е приет да учи биология за първите 4 години, след това ще постъпи в следващ етап. Там са нужни поне 10 години обучение за най-хуманната професия. Стивън е студент в Университета на..

публикувано на 18.07.24 в 08:25
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37