Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шестима нови болни от морбили в Инфекциозна болница

| обновено на 10.04.17 в 17:25

Шест болни са приети през почивните дни с морбили в Инфекциозна болница на УМБАЛ"Свети Георги"– съобщиха от Районната здравна инспекция. Болните са от Пловдив и околните села. Пробите им са изпратени за потвърждение в столицата.

Припомняме, че 10-месечно бебе от „Столипиново” почина от морбили. Детето не е било имунизирано, защото не е достигнало до необходимата възраст от 13 месеца.

За четири от новите случаи на морбили има данни, че са свързани с други предишни заболели. Три от децата са в доимунизационна възраст, едно дете е с отказ от имунизация, а едно е било отложено, тъй като е било болно, когато е трябвало да бъде имунизирано. Всички те обаче вече са издирени и са имунизирани. 

Това съобщи пред Радио Пловдив д-р Радосвета Филипова, държавен експерт в дирекция „Политика по промоция на здравето и превенция на болестите“ към Министерство на здравеопазването. 

Тя уточни, че две от новозаразените деца са от "Столипиново", има от Пловдив и от две други общини.
Все още се говори за взрив от морбили, а не за епидемия, подчерта д-р Филипова. Тя посочи, че в случая от изключително значение е издирването на контактните и ранното им изолиране като предпазна мярка.
В момента само 10 са хоспитализираните в Инфекциозната клиника на УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив, каза д-р Филипова от здравното министерство.
Бебето от "Столипиново" се е заразило от контактни възрастни, смята д-р Филипова от здравното министерство. Тя посочи, че детето е прието в болница още на 29 март, но заболяването при него е протичането  по - тежко още от самото начало.
Децата, които са в доимунизационна възраст, са най - уязвими когато не са били кърмени или са кърмени от майки, които не са имунизирани. Именно те са най - рисковият контингент за морбили, подчерта д-р Филипова.
Няма данни и майката на починалото от "Столипиново" дете да е била имунизирана срещу болестта. 
Тя е била придружител на детето в клиниката. Наред с инфекциозното заболяване детето е имало и тежък ларингит, който по принцип е част от клиничната картина на морбили, но когато се проявява в по-сериозна форма, се приема за усложнение – в такива случаи заболяването протича тежко и със спастични пристъпи.  
Д-р Троянчева уточни, че случаят с починалото  дете има връзка с първите регистрирани, който са лежали в МБАЛ „Св. Мина“, преди да получат обрив и да бъдат насочени към инфекциозна клиника.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Градушка падна в Първомай и близките села

Градушка, продължила 15-20 минути, падна над първомайските села Караджалово, Градина и Крушево.  Бурята е започнала с внезапен пороен дъжд, който към 15 часа е преминал в градушка. Ледените зърна са били с големина около 1 см. Според кмета на Караджалово има нанесени щети, но посевите не са унищожени напълно. Оценка би могла да се направи..

публикувано на 25.04.24 в 16:49

Обвиниха Капитана, блъснал пиян с джипа си жена, и за средна телесна повреда

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 41-годишния Иван Райчинов - Капитана, който пиян блъсна с джипа си жена, за средна телесна повреда.  Инцидентът станал на 20 април, на ул. „Лев Толстой“, където при маневра на заден ход на джипа си „Форд“ рокерът блъснал 51 годишната жена, като й счупил прешлен. При проверка с..

публикувано на 25.04.24 в 16:40

Върнаха в природата защитени птици след съдебно разпореждане

Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив и СНЦ „Зелени Балкани“ пуснаха на свобода птици от защитени видове след влязло в сила определение на Окръжен съд - Пловдив. За освобождаването им те избраха като подходящ района на Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Дивите птици бяха спасени при специализирана..

публикувано на 25.04.24 в 15:38

Подпочвени води "погълнаха" кола в центъра на Пловдив

Кола пропадна на паркинг на сграда на ул. „Хан Аспарух“ в пловдивския район „Централен“. Задните гуми на „Мерцедеса“ са хлътнали до шасито на колата. След подаден сигнал до районната администрация на място се е отзовал екип на „Паркиране и репатриране“. С помощни средства те са успели да вдигнат колата от мястото на пропадане и да я преместят на 5..

публикувано на 25.04.24 в 14:51

Жорж Трак е новият председател на Пловдивския граждански клуб

Скулпторът Георги Иванов-Жорж Трак е избран за председател на Пловдивския Граждански клуб. Той поема поста от Рашко Радомиров, който ще продължи да подпомага дейността на сдружението като член на Управителния съвет на организацията.  „Благодаря за гласуваното доверие и вярвам, че заедно ще продължим да надграждаме и обогатяваме дейността на клуба,..

публикувано на 25.04.24 в 14:02